Fröccs

A Borászok Borásza egyedülálló újdonsággal készül idén, és te is a részese lehetsz!

Február 25. 09:39
Március 2-án Budapesten tart sétálókóstolót a Kárpát-medence 50 legjobb borásza és a díj eddigi győztesei. A Borászok Borásza Kóstoló Kör igazi kuriózum: az 50 legjobb magyar borász gyűlik össze, hogy egymás tételeivel ismerkedjen és értékelje azokat. Ezen szakmai fórum alapján döntik majd el, hogy idén ki lesz a Borászok Borásza.

„Ezek a borászok az év nagy részében a pincében vannak, vagy valahol bemutatót tartanak. Nagyon ritkán tudnak összejönni úgy, hogy tényleg maguk között vannak. Szeretnék hagyományt teremteni, hogy minden tavasszal egyszer jöjjenek össze, szánjanak egymásra időt” – nyilatkozta február 15-én a Ma reggelben Rókusfalvy Pál, a Borászok Borásza díj és a Kóstoló Kör alapítója. (A teljes beszélgetés megtekinthető ezen a linken.)
 

A zártkörű szakmai munka után, délután, 15.00 és 18.00 óra között néhány szerencsés borkedvelő koccinthat a legjobbakkal. Ekkortól ugyanis nyilvános lesz a kóstoló, de csak igen korlátozott számban tudnak a szervezők jegyeket értékesíteni erre az exkluzív kóstolóra azok számára.
„Arra a beszélgetésre kiváncsi a legtöbb ember, amikor egymás mellett állnak ők ötvenen és egy másik borvidék legjobb borászával kóstolnak illetve átgondolják a magyar borok helyzetét” – mondta Rókusfalvy Pál.

A regisztrációval és a részvételi díjjal kapcsolatos további információk ezen az oldalon érhetők el.

 

Pár hónapon belül kétszer is a hét borának választották Angliában egy magyar pincészet borait

Február 19. 13:51
Joanna Simmon brit borszakíró (22 évig volt például a The Sunday Times kolumnistája), a Decanter World Wine Awards bírálóbizottságának a tagja november után februárban ismét a tokaji Barta Pince egyik tételét választotta a hét borának. Ezúttal a 2017-es Egy Kis Furmint kapta a megtisztelő címet, mint "a fajta egyik legjelesebb képviselője, ami ideális aperitif, de jól működik zöldfűszeres-citromos hallal, ázsiai fűszerekkel és salátával is".
 
Novemberben a pincészet 2015-ös Öreg Király-dűlő furmintja kapott hasonló elismerést, ami Joanna szerint egy "mesésen aromagazdag bor, kávébabos, virágos, mirabelles, lime-os és füstös-ásványos jegyekkel, kiváló választás édes zöldségekhez, paradicsomhoz, halakhoz, csirkéhez, pulykához és tejszínes mártásokhoz".
 
A tavalyi év vége egyébként igazán sikeresen alakult a Barta pincénél, két további elismerést is kaptak. Decemberi, Kerülőutak rovatunk keretében tett látogatásunkon rá is kérdeztünk a tulajdonos Barta Károlynál, szerinte minek köszönhető az utóbbi idők "díjesője".
 
 

Ismét egy helyen lesz kóstolható az egész Badacsony

Február 13. 19:53
Március 9-én 38 borászat 160 bora valamint 13 turisztikai szolgáltató mutatkozik be a „Badacsony New Yorkban” rendezvényen Budapesten a New York Palota Róma termében.

A sétálókóstoló mellett mesterkurzusok is színesítik a programot. Dr. Fiáth Attila Nemzetközi borakadémikus „Badacsonyi “Hegylakók” - Fedezzük fel együtt a Badacsony Régió HegyBorainak finom különbségeit”című előadásában a régió változatosságát mutatja be badacsonyi, szent györgy-hegyi , csobánci , tóti-hegyi, szigligeti, örsi-hegyi, ábrahámhegyi borokon keresztül. Wolf András, a Salon Étterem és New York Kávéház executive chef-j  „A badacsonyi bor és kenyér kapcsolata” című kurzusán különleges, saját készítésű kenyerek, badacsonyi borok és ínyenc ételek közötti harmónia világába avatja be a résztvevőket.

Jegyeket a rendezvényre és a mesterkurzusokra már lehet elővételben vásárolni a www.kostolo.badacsony.com oldalon 6.900 forintos áron, vagy a helyszínen korlátozott számban 8.900 forintért. Újdonság idén a kedvezményes jegyvásárlási lehetőség a kombinált jegyet vásárlók illetve a hallgatói jogviszonnyal rendelkezők részére.

További információk, részletek: https://www.facebook.com/events/1915035931957008/
 

Sweet Love Corner és Love Potion Martini a jelszó a Valentin-napon

Február 05. 11:52
Lepje meg kedvesét egy romantikus, exkluzív vacsorával az ARAZ Étteremben! Február 14-én este 19 órától Barka Áron (Chef de Cuisine) az alkalomhoz illően olyan különleges gasztronómiai fogásokkal készül, melyek minden bizonnyal feledhetetlenné teszik a szerelmesek világnapját. Illatok és ízek harmóniája, hangulatos élő zene, páratlan környezet és az együtt töltött idő csodás percei teszik rendkívülivé ezt a napot.
 
A vacsora alatt a „Sweet Love Corner” csokoládésarokban kézműves bonbonokkal és csokoládé szökőkúttal kedveskedünk vendégeinknek, ahol Juhász Lilla csokoládékészítő  mester (Süß – Édes Élet) zseniális alkotásait kóstolhatják meg. Az est nyitánya egy ízig-vérig Valentin napi koktél, a Love Potion Martini!
 
Menüsor:

Étvágygerjesztő:
Osztriga és Prosecco pezsgő

Hideg előétel:
Cékla, avokádó, pácolt lazac, méz, dupla tejföl

Leves:
Spárga, fahéj, kesudió, szarvasgomba

Főétel:
Rózsaborsos rostélyos, édesburgonya, kardamom, szőlő

Desszert:
Étcsokoládé, rózsafagylalt, pisztácia, gránátalma
 
Időpont: 2019. február 14., 19:00 óra (érkezés: 18:50-ig)
Helyszín: ARAZ Étterem, Budapest, Dohány utca 42-44.
A vacsora ára 14.990 Ft/fő, amelyhez, a számla végösszegéhez 10% szervizdíjat számolnak fel.
Asztalfoglalás a +36 1 815 1100-as telefonszámon illetve az araz@araz.hu

Borászok Borásza Kóstoló Kör, avagy most koccinthatsz a legjobbakkal

Január 31. 15:00
Új, egyedülálló eseményt szervez a Borászok Borásza díjat gondozó Vinum Praemium Alapítvány: a Kóstoló Kör keretein belül a Kárpát-medence 50 legjobb borásza és a díj győztesei tartanak szakmai kóstolót, amelynek második felét nyilvánossá teszik, hogy egy korlátozott számú borkedvelő szerencsés koccinthasson a legjobbakkal!  
 
A Borászok Borászát felügyelő Vinum Praemium Alapítvány egy új és egészen egyedülálló sétáló kóstolót szervez: az 50 legjobb magyar borász és a díj eddigi nyertesei gyűlnek össze március 2-án Budapesten, hogy egymás tételeivel közelebbről is megismerkedhessenek és értékeljék azokat. Igen ritka az ilyen alkalom, amikor hazánk összes régiójából a legjobbak találkozni tudnak és eszmét cserélhetnek, kóstolhatnak.

Az esemény része a Borászok Borásza megválasztási mechanizmusának, hiszen részben ezen szakmai fórum alapján döntik majd el, hogy idén ki lesz a Borászok Borásza. Minden borász legfeljebb három, a pincészetet leginkább jellemző tétellel mutatkozhat be. A Kóstoló Kör délelőttjén ez a szakmai rész szigorúan zárt kapuk mögött zajlik.
 
Délután 15.00 és 18.00 óra között azonban a Kóstoló Kör megnyitja kapuit azon néhány szerencsés előtt, akik időben regisztrálnak, és jegyet igényelnek az eseményre.
 
Belépőket valóban csak korlátozott számban és érkezési sorrendben biztosítanak, ezért nem árt igyekezni! Tehát, amennyiben szeretne bejutni erre az exkluzív kóstolóra, hogy koccinthasson a legjobbakkal és megkóstolhassa a legszebb magyar borokat, akkor látogasson el a boraszokborasza.hu oldalra és keresse a pontos részleteket, illetve a jegyigénylés feltételeit a Borászok Borásza Kóstoló Kör leírásában!

Oroszországban a szeszkereskedelem újabb szintet lépett

Január 24. 11:34
Oroszországban a szeszkereskedelem újabb szintet lépett
Fotó: vk.com/murmanskgroup
 
Oroszországban már a postán is kapni sört – számolt be róla a minap a thedrinksbusiness.com. A közösségi médiában sokan kifakadtak az intézmény legújabb húzása ellen. A kezdeményezésnek a posta szóvívője sietett védelmére, mondván, nem a pénzéhség vezérelte őket, hanem az ismeretlen eredetű és összetevőjű alkoholok elleni küzdelem, ami miatt évente ezres nagyságrendben halnak meg emberek az országban. Ők ezzel szemben kizárólag ellenőrzött helyről származó, minőségi söröket tartanak a kínálatukban. Kérdés, mennyien szoknak majd át az átszámítva 500 forintról induló, literes kiszerelésű postai palackokra.

Különleges borvacsorán vehetünk részt Magyarország legszebb borbirtokán

Január 23. 09:40
Január 26-án a Magyarország legszebb borbirtokán található neszmélyi Hilltop Borhotel & Étteremben rendezik a Prémium Chardonnay Borvacsorát.

A 17:45 órakor kezdődő program keretében a vendégek pincetúrán vesznek részt, megkóstolhatják a borászat tavaly bemutatott egyedülálló chardonnay borsorát, 4 fogásos vacsorát kapnak és az este végén még egy meglepetés is várja őket. Megjelenés elegáns / sportos elegáns öltözetben.
 
Chardonnay menü:
  • Boros-sós vaj, bagett
  • Sonkachips, csicsóka krémmel, verjus shiitake gombával, körtével
  • Jércemell sóban sült zellerel, céklás gersli rizottóval, sárgabarackkal
  • Gesztenye batátával, kókusszal
A vacsora díja : 9.990 Ft/ fő.
Jelentkezni az info@hilltopborhotel.hu e-mail címen és a + 36 70 774 6663-as telefonszámon lehet. A férőhelyek száma korlátozott.
 

CyberBor a hetedik Borjog és Bormarketing Konferencia témája

Január 17. 14:25
CyberBor a hetedik Borjog és Bormarketing Konferencia témája
 
A már hagyománnyá és megkerülhetetlen tényezővé vált Borjog és Bormarketing Konferenciát idén március 1-én rendezik meg dr. Prónay Bence és Rókusfalvy Pál társszervezésében. Az eseményt évről évre szakmai partnerségben rendezik meg a Miniszterelnökséggel és az Agrárminisztériummal, a Magyar Turisztikai Ügynökséggel és a Hegyközségek Nemzeti Tanácsával, amely szervezetek képviselői minden évben egyeztetik az ágazat legfontosabb, aktuális feladatait, amelyekre ennek a szakmai fórumnak reflektálnia kell. Ez alapján készül a programterv, amelyet már megjelentettek a hivatalos honlapon és elindultak a jelentkezések is.
 
A teljes program ITT olvasható. 

Hamarosan jön a Bocuse d’Or európai döntője magyar résztvevővel

Január 15. 08:43
Január 29-én kezdődik a Bocuse d’Or európai döntője a franciaországi Lyonban, ahol Pohner Ádám, a balatonszemesi Kistücsök étterem séfje képviseli majd hazánkat. A mezőny legfiatalabb indulója húsz versenytársával mérte össze tudását a torinói Európa Válogatón, ahonnan csupán tíz versenyző mehetett tovább a január végi döntőre.

A versenyre kijutott magyar csapat elnöke Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke lesz, commisként pedig az előválogatóhoz hasonlóan Csillag Richárd (Kistücsök) nyújt majd támogatást, coachként Segal Viktor működik közre.

Az idei versenytéma a ’70-es évek francia konyhájának zászlóshajójaként ismert chartreuse, amely zöldségalapokra épülő fogás, amit hússal, vadakkal vagy tengergyümölcseivel lehet kiegészíteni. Csúcsgasztronómiai szintre azonban a zöldségek dekorációjával, azok rétegezésével és összhangjával emelhető ez az étel.