Fröccs

A csípős fűszer segít a fogyásban

Március 18. 21:52
A csípős fűszerek számos jótékony hatása bizonyított. Mindamellett, hogy megbolondítják főztünket, még egészségünkre is pozitív hatással vannak, ráadásul a várható élettartamot is meghosszabbíthatják!
 
Egy 2015-ös tanulmányból kiderült, hogy azoknál a kínai embereknél, akik hetente hat alkalommal fogyasztottak csípős ételeket 14 %-kal csökkent a halál kockázata, szemben azokkal, akik hetente csak kétszer. A kutatásba több mint fél millió kínai embert vontak be - írja a Házipatika.hu. 
 
A csípős fűszereknek a fogyásban is nagy szerepük van. A csípős paprikában található kapszaicinnek köszönhetően a test kalóriaégetése felgyorsul, mi sem bizonyítja jobban, mint az a tény, hogy minden csípős ételtől egyből kimelegszünk. A csípős segíti az anyagcsere folyamatokat, valamint csökkenti az étvágyat is. A kapszaicin további áldásos hatása közé tartozik a fájdalomcsillapítás és gyulladáscsökkentés is.  Azonban ügyelnünk kell, a mértékletességre, mert a túlzott csípős fűszer, csípős élelmiszer fogyasztása káros lehet szervezetünkre. 

Magyarország újra nettó exportőr lett borból

Március 18. 17:21
Magyarország borból ismét nettó exportőr, az ország képes ellátni saját magát és exportálni is tud, ebben pedig fontos szerepe van a Nemzeti Borkiválósági Programnak is - mondta a földművelésügyi miniszter csütörtökön az M1 aktuális csatornán.
 
Kérdésre válaszolva arról is beszámolt, hogy a magyar kormány 14 milliárd forint értékű belföldi támogatást állapított meg a magyar tejtermelők részére, az összeg kifizetése előkészület alatt van.
 
Fazekas Sándor hozzátette: a támogatási összeg mellett a Földművelésügyi Minisztérium, a Tej Terméktanács és a termelők összefogása révén marketingkampány is indul majd, 420 millió forint értékben.

Már majdnem kész Széll Tamásék koncepciója a Bocuse d'Or-ra

Március 18. 11:55
Széll Tamás séf és csapata május 10-11-én Magyarországot képviseli a világ egyik legnagyobb nemzetközi szakácsversenyén, a Bocuse d'Or európai döntőjén, amelyet Budapesten rendeznek. A következő két hónap a kőkemény gyakorlásról, a részletek finomhangolásáról szól a séf és csapata számára - írja a Nosalty.
 
A Michelin-csillagos Onyx étterem séfje és a májusi versenyen keze alá dolgozó commis-ja (segédje), Szabó Kevin bemutatót tartottak arról, hogyan dolgoznak majd a döntőn az egyik fő alapanyaggal, a kecsegével.
 
„Azt mondhatom, hogy a koncepciónk a versenyre most 80 százalékos állapotban van, a következő hetekben a finomhangolással foglalkozunk, az apró részletek egyensúlyozásával és a tréningezéssel” - fogalmazott Széll Tamás. A tréningezés heti háromszori timing, azaz időmérő edzésnapot jelent, amely során elpróbálják a versenynapot, amikor pontosan 5 óra 35 perc áll rendelkezésükre a versenyfeladatok, a hal- és hústálak elkészítéséhez.

Belföldön nyaralunk idén

Március 18. 09:56
A magyarok túlnyomó része, 97 százaléka belföldi nyaralást tervez idén, amire családonként átlagosan 192 ezer forintot szánnak a Danubius Hotels reprezentatív felmérés szerint.
A kutatás szerint tavaly a válaszadók 76 százaléka belföldi nyaralást választott, 72 százalékban félpanziós ellátással. Ellátás nélkül gyakorlatilag alig foglaltak szállást, az extra szolgáltatásokat tartalmazó all inclusive ellátás pedig a középkorúak körében a legnépszerűbb.
 
A szállodalánc online kutatásban, több mint 6500 ember megkérdezésével készített felmérésből kiderült: a legkisebb összeggel a fiatalok és a nők kalkulálnak, előbbiek 100-140 ezer forinttal, utóbbiak 120-175 ezer forinttal. A gyermekkel együtt üdülő családok 150-212 ezer forinttal tervezik a nyaralásukat, míg az 55 év feletti utazók 150-206 ezer forint közötti összeget szánnak pihenésre idén.
 
Az idős korosztály 61 százaléka évente többször is megy wellness hétvégére, ez az arány a fiatalok esetében 37 százalék.
 
Arra a kérdésre, hogy mit választana ingyen egy szállodában, a válaszadók 71 százaléka a reggelit választaná inkább a wifivel szemben.
(MTI)

Újra lesz borászképzés Balatonbogláron

Március 18. 06:16
Több mint fél évtizede nem képeznek szőlész-borászokat Balatonbogláron, szeptembertől azonban visszatér ez a nagy múltú képzés a Mathiász János középiskolába - írja a Sonline.hu.
 
A Földművelésügyi Minisztérium államtitkára, Nagy István aláírásával a napokban megszületett az engedély tizenöt diák beiskolázásáról. A borvidék számos borásza (Légli, Konyári, Garamvári, Bujdosó, Trunkó, stb.) támogatta az elképzelést.
 
A régió harminchét borásza, pincészete, kertészeti vállalkozása mellékelt a kérelemhez támogatói nyilatkozatot, amiben hangsúlyozzák: Somogy legjelentősebb borvidéke a balatonboglári a maga 3400 hektárjával és a több mint fél évszázados boglári szakképzőt úgy is támogatni kívánják, hogy a szőlész-borász-kertész gyakorlati képzéshez és a jövőbeni elhelyezkedéshez is segítséget nyújtanak. A borvidéknek álláspontjuk szerint szüksége van a jól képzett szakemberekre.

100 pontot kapott a bécsi Steirereck, így lett az Év Étterme

Március 17. 20:48
Falstaff osztrák étteremkalauz ínyencklubja szerint a Steirereck a legjobb osztrák étterem.
 
A bécsi vendéglátóhely már többször végzett a lista élén, azonban korábban volt, hogy osztoznia kellett az első helyen. Az indoklás szerint a Steirereck kreatív és innovatív, nemcsak a kínálat, hanem felszolgálás színvonala és a hangulat is kiemelkedő - írja a Turizmus Online.
 
A Ringstrasse közelében, a Stadtparkban található étterem 1970-ben polgári vendéglátóhelyként kezdte meg a működését, csak később lett a csúcsgasztronómia egyik kiemelkedő helyszíne. A Steirereck éttermet két Michelin-csillaggal tüntették ki, a Gault Millau francia gasztronómiai kalauz értékelése szerint 19 pontot ért el a húszból. A maximális pontszámot eddig egy ausztriai étterem sem kapta meg.

Csavarzárra térnek át a Balaton déli oldalán

Március 17. 18:15
A dél-balatoni Bujdosó Pincészet termékpalettája az elmúlt hetekben tovább bővült, ráadásul új dizájnt és több boruk esetében csavarzáras palackozásra állnak át.

A borfogyasztási szokások átalakulása és a borstílusok gyümölcsösség felé történt eltolódása – ami a Dél-Balatonra egyébként is jellemző – egyaránt indokolták azt a döntést, miszerint a Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet 2016 tavaszától csavarzáras palackozást vezessen be több bora esetében.  
 
„A csavarzáras kupakokra elsősorban gyakorlati okokból térünk át. A csavarzár megőrzi a borok frissességét adó szénsavtartalmat és a bor oxidációja ellen tökéletes védelmet nyújt, hiszen légmentesen, biztonságosan védi a bort. Emellett a nyári fesztiválszezonban  gyorsabban szolgáljuk ki vendégeinket és a gasztronómia számára is előnyösebb ez a megoldás, hiszen a nyitott palackok tárolására is megoldást kínál” – indokolta a váltást Bujdosó Ferenc, a Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet vezető borásza. 
 
A pincészet életében több fontos lépés is történt idén. A buborékos borok új küllemmel jelennek meg. Az eddig Frisseccoként ismert gyöngyözőbor, amely Irsai Olivér-sauvignon blanc-sárgamuskotály szőlőből, a legkíméletesebb pezsgő alapbor technológiával készült, ezentúl megújult külsővel és „Zöld” márkanéven kapható majd. „Testvérét”, a pinot noir és cabernet sauvignon egybeszüreteléséből született Roseccót „Kék” névre keresztelték. 
 
Csavarzárra térnek át a Balaton déli oldalán
 
Az új külső és márkanév mellett Bujdosóék buborékos borainak termékpalettája tovább bővült: Bordó néven kínálják új, vörös habzóborukat, amely egy igazi bordeaux-i cuvée, azaz cabernet sauvignon, cabernet franc és merlot házasításából jött létre. Intenzív illatát a buborékok még inkább felerősítik, ezzel együtt a vörös bogyós gyümölcsök zamatát hangsúlyozzák. A Bordó ötlete egy, a Pannónia 70-es cirkáló csapatával már évek óta rendszeresített, borvidékekkel ismerkedő túrán született, az ihletet egy olasz vörös Lambrusco adta.
 
A háromtagú borcsalád: a Kék, a Zöld és a Bordó március végétől többek között a Veritas borkínálatában, a Bujdosó vinotékákban, fesztiválokon, valamint a Bujdosó webshopban is kapható lesz.

Már lehet nevezni a Nemzeti Bor Maratonra!

Március 17. 16:52
A mai naptól lehet regisztrálni az idei év legnagyobb országos közösségi és szabadidősport-rendezvényére, a Nemzeti Bor Maratonra - jelentették be a szervezők budapesti sajtótájékoztatójukon. A május 13. és 22. között megrendezésre kerülő Nemzeti Bor Maraton 2057 kilométer hosszú útvonala Magyarország 121 települését érinti, és hazánk mind a 22 borvidékén keresztül halad. A szervezők a tavalyi, közel 30 ezer résztvevő után, idén 50 ezer résztvevőre számítanak a Nemzeti Bor Maratonon.
 
„A tavaly első alkalommal megrendezett, Európa-szerte egyedülálló Nemzeti Bor Maraton azzal a céllal jött létre, hogy nemzeti sikerágazatainkat – a magyar bort és a magyar sportot – összekapcsolja, s egy újfajta közösségi élményműfaj megteremtésével hozzájáruljon ezek népszerűsítéséhez és hazánk turisztikai vonzerejének növeléséhez. E célok elérése érdekében már tavaly is jelentős lépéseket tettünk: az első Nemzeti Bor Maratonon 9 ezer futó vett részt, s az országos eseménysorozat egyéb programjaira több mint 20 ezren voltak kíváncsiak. A tavalyi indulók felállították a leghosszabb maratonváltó hivatalos világrekordját is: 257 óra és 5 perc folyamatos futással teljesítették a tavalyi, 2581 kilométeres távot” - összegezte a sajtótájékoztatón a 2015-ös eredményeket Balla Attila, a Nemzeti Bor Maraton programigazgatója.  
 
A 2016-os év sporttematikája a Nemzeti Bor Maraton esetében is az olimpia éve köré épül. A Nemzeti Bor Maraton idei, 2057 kilométeres útvonalát már nemcsak futva, hanem kerékpárral is teljesíthetik az indulók, emellett a kiemelt helyszíneken több más, ötkarikás sportág is részt vesz a kihívásokban. A Nemzeti Bor Maraton május 13. és 22. között országszerte mindennap más kiemelt helyszínen várja majd az érdeklődőket változatos programokkal: a helyi bortermelők és kézművesek kirakodóvásárral, borkóstolókkal készülnek, miközben kulturális és szabadidős programok, koncertek teszik teljessé a szórakozást.
 
A Nemzeti Bor Maratonra az esemény honlapján, a www.nemzetibormaraton.hu oldalon lehet regisztrálni, ahol az érdeklődők a 10 napos eseménysorozat programjait is áttekinthetik, és további hasznos információkat is találhatnak.
 
A Nemzeti Bor Maraton fővédnöke Áder János köztársasági elnök, védnöke Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, sportszakmai védnöke pedig Czene Attila, a Magyar Szabadidősport Szövetség elnöke és a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke. A Marketing Gyémánt Díjjal kitüntetett Nemzeti Bor Maraton borszakmai védnöke öt hazai sztárborász, a villányi borvidék három élvonalbeli termelője, Tiffán Ede, Bock József és Gere Attila, a Hajós-bajai borvidék egyik legsikeresebb pincészetének tulajdonosa, Koch Csaba, valamint a Kunság első számú borásza, Frittmann János. A Nemzeti Bor Maraton együttműködő partnere a Magyar Turizmus Zrt. Agrármarketing Vezérigazgatósága és a Nemeti Művelődési Intézet, támogatói a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Szabadidősport Szövetség, az MTVA, a Lochner Group, Mórahalom Város Önkormányzata, az evopro, a Törley Pezsgőpincészet, a Sláger TV, a Borászportál és a Red Bull.
 

Szent Patrik buli lesz vasárnap Budapesten

Március 17. 14:41
Hatodik alkalommal rendezik meg március 20-án a Szent Patrik napi felvonulást és fesztivált Budapesten, az ünnepségen idén több mint 15 együttes fog ír zenét játszani, a felvonulás végállomásán változatos zenei, táncos, gyermek, családi és gasztronómiai programok várják a résztvevőket - közölte a szervező Ír-Magyar Üzleti Kör Egyesület.
 
A közlemény szerint a gyülekezőket többek között zsonglőrök, zenészek és ír vadászkutyák fogják fogadni 13 óra 30 perctől az V. kerületi Szabadság téren, ahonnan 15 órakor indul el a zöldbe öltözött menet az Andrássy út érintésével a belvároson keresztült. A felvonulás végállomása az Instant Klub, ahol változatos zenei, táncos, gyermek, családi és gasztronómiai programok várják a résztvevőket, akik saját hangszereiket elhozva be is kapcsolódhatnak a zenélésbe.
 
A Közép-Európa egyik legnagyobb Szent Patrik napi ünnepségének számító felvonulást 2011-ben szervezték meg először Budapesten mintegy 500 fő részvételével, 2013-ban már több mint 1400-an vettek részt a meneten.
 
Szent Patrik (385-461) eredetileg walesi nemesi család sarja volt, 16 éves korában azonban tengeri kalózok Észak-Írországba hurcolták, ahol rabszolgaként juhokat őrzött hat éven át. Eközben megtanulta az ír nép nyelvét és szokásait. Kiszabadulva Galliában tanult, majd I. Celesztin pápától engedélyt kapott, hogy Írországban igehirdető legyen. Rövid idő alatt csaknem az egész sziget kereszténnyé lett. Mivel ő alapította meg a működőképes kelta-ír egyházat, Írország apostolának is nevezik.
 
Szent Patrik napja Írországban nemzeti ünnep, de szerte a világon ünneplik írek és nem írek, keresztények és nem keresztények egyaránt. Ilyenkor az emberek ír ételeket esznek, ír italokat isznak és lóherét tűznek ki a ruhájukra vagy teljesen zöldbe öltöznek.
(MTI)