Fröccs

A csoki a szakéval is remek párt alkot

Május 22. 10:53
Igazi újdonságnak számít az „I love choco”, azaz a szeretem a csokoládét elnevezésű új szaké, amely tökletes kísérője - nem meglepő módon - a csokoládénak. 
 
A több éves érlelésnek köszönhetően sötétebb színű, brandyhez vagy konyakhoz hasonlító rizsbor olyan füstös, csokoládés ízzel rendelkezik, ami kitűnően illik a kakaóbabból készült édességhez.
 
Az enyhébb ízű fehér csokoládéhoz a gyártók szoba-hőmérsékletű szakét javasolnak, mígy az erőteljesebb, határozottabb édességek esetén tartják jó ötletnek a bor melegítését - írja az Origo.hu.

Gasztronómiai értékeket idézné vissza a gyulai fesztivál

Május 22. 07:55
Június 3. és 5. között I. Pörköltkirály Kárpát-medencei Gasztronómiai Fesztivál néven kerül megrendezésre a Gyula történelmét és gasztronómiai értékeit bemutató esemény. 
 
Görgényi Ernő polgármester elmondta, hogy az önkormányzat figyel arra, hogy a turisztikai attrakciók, így a várfürdő fejlesztése, az Almásy-kastély vagy a vár kiállításának felújítása mellett mindig új, a város történelméhez vagy gasztronómiájához köthető rendezvényeket is szervezzen. Az I. Pörköltkirály Kárpát-medencei Gasztronómiai Fesztivál elegyíti e két értéket, és ötvözi azokat a nemzeti összetartozás napjának célkitűzéseivel.
 
Kifejtette: Gyulát polgári városként tartják számon, sokak számára kevésbé ismert, hogy a város fejlődése a Károly Róbert király által megadott vásártartási jognak köszönhető, amely révén a település középkori kereskedelmi központtá válhatott. Mivel Gyula az egykori marhahajtási útvonalnak is fontos része volt, rendszeresek voltak a különböző vásárok, és a pásztor- és gulyáskultúra elemei is megjelentek az uradalomban.
 
Ezt a hangulatot és az ehhez kapcsolódó gasztronómiai értékeket szeretné visszaidézni az új fesztivál - tette hozzá.
 
Balogh Lajos önkormányzati képviselő, a rendezvényt szervező Gyulai Gazda és Polgári Egyesület elnöke elmondta: június 3-án a magyar ételekről szóló szakmai konferenciával indulnak a programok, amelyet a gasztronómiai lovagrendek felvonulása követ.
A rendezvény kiemelt napja június 4-e lesz, amikor a nemzeti összetartozás napja alkalmából postagalambokat engednek fel a Kárpát-medence minden irányába.
 
A pörköltfőző versenyen erdélyi, felvidéki és kárpátaljai csapatok is részt vesznek - mondta. A megmérettetésre hét kategóriában (marha-, szárnyas-, sertés-, hal-, birka-, pacal- és egyéb pörköltek) lehet nevezni, a zsűri elnöke Benke László mesterszakács lesz. Szombat délután a 21 tagú zsűri kihirdeti a fesztivál „pörköltkirályának” címét.
 
Vasárnap családi- és gyermekprogramok várják az érdeklődőket, valamint egy nemzetközi, meghívásos küzdősportgálát, továbbá haszonállat-kiállítást is tartanak.
 
Balogh Lajos elmondta: felállítanak egy hungarikumsátrat, amelyben a Földművelésügyi Minisztérium segítségével hungarikumnak minősített ételeket mutatnak be és kóstoltatnak a három nap alatt.
 
Az ingyenes rendezvényen koncertet ad mások mellett Sztojka László és cigányzenekara, a Dirty Slippers, a Republic, Fásy Ádám és barátai és az Apostol.
 
A részletes program a www.porkoltkiraly.com weblapon tekinthető meg.
(MTI)

Kérdezz BÁRMIT a Varga Pincészettől

Május 21. 20:41
A Varga Pincészet tavaly több mint 12 millió palack bort adott el Magyarországon. Hétfőn meglátogatjuk őket, és azt mondták, bármit kérdezhetünk tőlük.
 
Itt az alkalom, azt ígérték válaszolnak mindenre! Kérdezz te is!
 

Idén kevesebb és drágább lesz a földi eper

Május 21. 18:22
Az április végi fagy nagy károkat okozott a földi eper esetében is. Körülbelül harminc százaléka veszett el az idei termésnek, ami azt is maga után vonja, hogy drágábban juthatunk hozzá egy kiló édes gyümölcshöz. Várhatóan a kilónkénti 1000-1400 forintos ár júniusban sem fog csökkeni. 
 
Lajosmizse térségében szabadföldi eper 60-70 százaléka odaveszhetett, az április végi fagyok a fővirágzásban pusztítottak, helyenként a kár mértéke a kilencven százalékot is eléri. Somogy megyében, Csököly környékén hiába védekeztek a szamócatermesztők fátyolfóliával, a mínusz öt-hat fokban ez nem segített. Ott és az ország harmadik fő epertermő vidékén, a Nyírségben is 60-70 százalékos a fagykár. Az alelnök hozzáfűzte: az érintett termelők beadták a kárenyhítési kérelmet - mondta el a Magyar Hírlapnak Csizmadia György, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke.
 
A kárenyhítési alap huszonnégymilliárd forint. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnökségi szóvivője, Süle Katalin lapunknak elmondta: a kárenyhítési kérelmek május 23-ig adhatók be, a fagykár észlelésétől számított tizenöt napon belül, s a falugazdászok segítséget nyújtanak a gazdáknak. A kárenyhítési alapból azok juthatnak forráshoz, akiknek a várható hozamcsökkenése a területen meghaladja a harminc, üzemi szinten pedig a tizenöt százalékot. Feltétel az érvényes földhasználati engedély és a vis maior bejelentése a szintén május 23-ig benyújtható egységes kérelemben. 

A Bordeaux-i cabernet tolvajok

Május 21. 13:18
Bordeaux-ban újra szőlő tolvajok ütötték fel a fejüket. Áprilisban Philippe Chacun, a 99 hektáros Château Mazails tulajdonosa ültetett néhány új cabernet tőkét Médocban. Pár hete, az éjszaka közepén tolvajok lepték el a szőlőt, és kárt tettek egy 2,5 hektáros ültetvényben. Kiemelték a fiatal tőkéket a talajból, majd eltűntek az éjszakában. A megrongált 400 tőke értéke körülbelül 2300 dollár. De a legrosszabb az, hogy az idei évben már túl késő van az újratelepítéshez - adta hírül a WineSpectator.com.
 
Chacun elmondta, meg van győződve arról, hogy a rablás egy megtervezett művelet volt, és egy másik szőlőbirtok bérelte fel a tolvajokat. Ez nem az első eset, hogy célponttá váltak. Tíz évvel ezelőtt még nagyobb kárt okoztak a tőkékben, 2014-ben pedig üzemanyagot loptak tőlük.
(Fordította: Zacsek Ágnes)

Sikerült a világrekord a nápolyiaknak

Május 21. 10:54
Korábban már beszámoltunk arról, hogy világrekordra készülnek az olaszok, amely a hétvégén sikerült is nekik. A világ leghosszabb, csaknem két kilométeres pizzáját készítették el szerdán Nápolyban, az új rekordot a Guinness is hitelesítette.
 
A világ minden tájáról 250 pizzaszakács sürgött-forgott a dél-olasz nagyváros tengerparti sétányán felállított 2 kilométeres asztal mellett. A 2000 kiló lisztből, az 1600 kiló paradicsomból, a 2000 kiló mozzarellából, a 200 liter olívaolajból és a 30 kiló bazsalikomból végül egy 1853,88 méter hossz, 40 centi széles pizzát sikerült sütni 6 óra és 11 perc alatt. 
 
A rekordpizzát a járókelők és a szegényeket segítő egyesületek között osztották szét. Az eseményt az önkormányzat és a szakma szervezte, új lendületet adva a kampánynak, amelynek célja, hogy a világ nem tárgyiasult örökségeként ismertessék el a híres nápolyi pizza receptjét. 
(MTI)
 
 
 
 

Ezt a hétvégét az Isten is borozásra teremtette!

Május 21. 07:20
Pénteken még előfordulhat kisebb eső, de hétvégén szinte zavartalan lesz a napsütés. A Köpönyeg.hu előrejelzése szerint szombaton egész nap szikrázó napsütésre számíthatunk, esetleg lehet pár fátyolfelhő, de azok csak javítanak az összképen. Az eső lényegében kizárt. A reggeli 10 fokról 23-24 fok köré melegszik a levegő.
 
Vasárnap pedig már megmutatja magát a nyár is: akár 27 fok is lehet, napos, kellemes idő lesz.
 
Hétfőn szintén ragyogóan napos időre lehet számítani, csak északnyugaton lehet délután zápor, zivatar.
 
Szóval a mi programjavaslatunk kellékei nagyjából így néznek ki:
 
Ezt a hétvégét az Isten is borozásra teremtette!

Lenz Moser: Tokajban egy meghatározott stílust kell kialakítani

Május 20. 19:06
Lenz Moser elismert nemzetközi stratégiai tanácsadó a világban, akinek családja 400 éve foglalkozik borral. Április vége óta a Grand Tokaj (régi nevén Tokaj Kereskedőház) csapatának munkáját segíti. A Bocuse d'Or Europe ideje alatt ellátogatott Budapestre, ahol a Vinoport készített interjút a szakemberrel:
 
Én nagyon szeretem a száraz furmintot, és bár más, mint az osztrák zöldveltelini, úgy gondolom, hogy azonos ligában játszanak. Ez is egy olyan nemes szőlőfajta, amely még szinte ismeretlen a világ számára, egy nagyon modern bor. A száraz furmintnak nem feltétlenül kell hordó, mint a rajnai rizlingnek, a veltelininek vagy akár a chardonnay-nak, de képes egy burgundi chardonnay-hoz mérhető bort is adni. Szerintem remek potenciál van benne, és nagyon népszerű lehet.(...)
 
Áts Károlyt a régió vezető borászának tartom. Sajnos egyelőre nem beszéljük egymás anyanyelvét, de az első perctől jól megértjük egymást. Remek ember. Nézzen rá! Ő egy művész! És mondok még valamit: szenvedélye a minőség. Ezen felül újra és újra elkápráztat, hogy mennyire modern a gondolkodása; nem beszél angolul, mégis ösztönösen ráérez, hogy mi zajlik a világban. (...)
 
Lenz Moser: Tokajban egy meghatározott stílust kell kialakítani
Lenz Moser a nagyapjáról mintázott szoborral (Forrás: Vinoport.hu)
 
Ezek szerint eddig nem volt vita önök között?
Nem, soha!
Kifejezetten boldog vagyok, ugyanis amikor idén a budapesti kóstolón végigkóstoltam 50-60 furmintot, legalább 30 különböző stílussal találkoztam, még akkor is, ha csak a tokaji régiót vettem alapul. Ez túl sok volt nekem, és túl sok lenne más külföldi fogyasztónak is: a különböző stílusok összezavarnak a furmintot illetően.(...)
 
Rengeteg kiváló pincészetet ismertem meg, akik mindannyian valami mással próbálkoznak. Reduktív vagy hordós érelésű, erősebben vagy gyengébben pörkölt hordó, több vagy kevesebb alkohol... A sokszínűség szerintem nagyszerű, de most ideje egy kicsit szűkíteni, összefogni mindezt, egy egységes stílust kialakítani.
 
Aki elmegy Sancerbe vagy mondjuk Chablis-ba, az tudhatja, mit kap, fogyasztóként nem zavarodik össze. Ez az, amit Tokajba is el szeretnék hozni. Nem uniformizálásról beszélek, hanem egy meghatározott stílusról.
 
A teljes interjút a Vinoport.hu oldalon olvashatod el!

Átváltozik a Millenáris: csöppenj bele egy egzotikus kultúrába!

Május 20. 17:29
Immár ötödik alkalommal kerül megrendezésre az Indonéz Napok és Jótékonysági Vásár május 21-22-én a Millenáris Teátrumában. Az eseményt az Indonéz Köztársaság Nagykövetsége és az Indonéz Kereskedelemfejlesztési Központ szervezi meg. 
 
A két napos programsorozat keretében a látogatók megismerkedhetnek a távoli Indonézia kézműves és gasztrotermékeivel, autentikus tánc- és zenei kultúrájával, egzotikus tájaival és ruhakölteményeivel, kipróbálhatják és megtanulhatják a batikolás technikáját, a szerencsésebbek pedig értékes tombolanyereményekkel gazdagodhatnak.
 
Ünnepélyes megnyitó: május 21-én, szombaton 11.30 órakor.