Fröccs

A kecskerák visszatérhet a Balatonba

Március 31. 14:29
Kevesen tudják, de a kecskerák egyik őshonos állatfajtája a Balatonnak, azonban az angolnák elszaporodásának köszönhetően szinte teljesen kiűzték a tóból. 
 
Az utóbbi időben a kevesebb angolna miatt egyre több a kecskerák a Balatonban. A kedves apró rák a Keszthelyi-medence felől terjeszkedik.
 
Dr. Kiszely Pál biológus, a balatonfüredi Bodorka Látogatóközpontban tartott előadást a közelmúltban a hazánkban élő rákfajokról, amelyeket szerinte fokozottan védeni kellene, számolt be a Füred Televízió. A szakember kiemelte, hiányolja a hazai ráktenyésztést, pedig szerinte ez gazdaságilag fontos lenne, nem is beszélve a gasztronómiáról, hiszen egyre több étterem étlapján szerepel valamilyen rákétel.
 
A kecskerák visszatérhet a Balatonba
Kecskerák (Forrás: Onlinebalaton.hu)

Egy jó stílusú mátrai szürkebarát

Március 31. 11:25
A szürkebarát nem tartozik a top fajták közé, a legtöbb borkedvelőnek előítéletei vannak, hiszen sokszor rossz emlékek fűződnek a borához. Azonban léteznek jó szürkebarátok is,a melyek hibátlanul vannak elkészítve, ilyen a mátrai Dubicz Borászat 2015-ös tétele is.
 
„Úgy tűnik, hogy kezdjük felfedezni a szürkebarát egy frissebb, zamatosabb oldalát.(...) Szájban kissé intenzívebb, s szintén a friss, zamatos gyümölcsös jegyekre épít. Lendületes és zamatgazdag a korty, jó belőle inni, akár több pohárral is.(...) Érdemes megkóstolniuk, mert a szürkebarát ebben a stílusban remek borokat képes adni” - írja a Metropol.hu.

Kihirdették a 2016-os MTA Bora cím nyerteseit

Március 31. 09:28
Az idei évben is megrendezésre került a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) borversenye. Összesen 116 tétel közül kellett kiválasztania a zsűrinek a legjobbakat. A nevezett borok tizenhárom magyar és egy határon túli borvidékről érkeztek. 
 
Az MTA országos minősített borversenyére idén is a Tokaji borvidékről érkezett a legtöbb nevezés, kevés tételt küldtek a Balatoni, a Kunsági, a Mátrai és az Etyek-Budai borvidékről. A vörösborok készítői közül főleg villányi és szekszárdi pincészetek képviseltették magukat - tájékoztatta az MTI-t az akadémia.
 
A szakértő kutatókból álló bírálóbizottság vezetője Freund Tamás akadémikus, az MTA alelnöke, a Magyar Bor Akadémia tagja volt. A zsűri szerint különösen a felső kategória fehér- és vörösborai között voltak figyelemre méltó tételek, a felső kategóriában határozottan javult a minőség. Meglepte a szervezőket a rozéborok alacsony száma, a díjazott tételek azonban bármelyik rozéversenyen megállnák a helyüket, mint ahogyan a felső kategória desszertborai is magas minőséget képviseltek - közölték.
 
Desszertborok kategóriában a Patricius Borház 2007-es Tokaji 6 puttonyos aszúja nyert el nagy aranyérmet, míg a Pajzos Pincészet késői szüretelésű 2013-as Tokaji Hárslevelűje, a Royal Tokaji 2009-es 5 puttonyos aszúja, a Tokaj-Oremus 2007-es 5 puttonyos aszúja és a Tokaj-Hétszőlő 2008-as 5 puttonyos aszúja aranyérmet kaptak.
 
A felső kategóriás fehérborok versenyében Légli Ottó 2013-as Gesztenyés Riesling Válogatása érdemelt nagy aranyérmet, aranyéremmel pedig a Tokaj Holdvölgy Vision 2013 cuvée-jét, a muzslai Bott Frigyes 2013-as Super Granum házasítását, valamint a Royal Tokaji 2013-as Furmint Dűlőválogatását jutalmazták.
 
A felső kategóriás vörösborok közül a szekszárdi Takler Borbirtok 2011-es Regnum cuvée-jének ítélt nagy aranyérmet a zsűri, míg a villányi Bock Borászat 2012-es Cabernet Franc Selectionje, a szekszárdi Bodri Pincészet 2012-es Gold Optimus Cuvée-je, a szintén szekszárdi Heimann Családi Birtok 2012-es Barbár házasítása és a Takler Borbirtok 2009-es Cabernet Sauvignon Reserve tétele aranyérmet nyert el.
 
A középkategóriás félszáraz/száraz fehérborok közül az első helyen a Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet 2013-as Mád Furmintja, másodikként a Holdvölgy 2012-es Hold and Hollo Dry házasítása, harmadikként pedig az Etyeki Kúria 2013-as Chardonnay-je végzett.
A tokaji Pelle Pince 2013-as Zsófia Cuvée-je nyerte a középkategóriás félédes/édes fehérborok versenyét, a szintén tokaji Patricius Borház 2013-as Késői szüretelésű Katinkája és a Tokaj-Oremus 2012-es Szamorodnija előtt.
 
A Takler Borbirtok 2013-as Cabernet Franc-jával a középkategóriás vörösborok mezőnyében is a legsikeresebbnek bizonyult, a második helyre a Vin Art Pincészet 2012-es Villányi Cabernet Sauvignon Classicusát, a harmadikra pedig a hajós-bajai Koch Borászat 2012-es Cabernet Sauvignon Barrique-ját rangsorolták a bírálók.
 
A középkategóriás rozéborok között friss, 2015-ös tételek végeztek az élen: az első Günzer Zoltán Villányi Roséja lett a balatonfőkajári Feind Borház Cabernet Roséja és a Koch Borászat Cabernet Sauvignon Roséja előtt.
 
A középkategória csoportonkénti győztesei az adott évben jogosultak viselni Az MTA Bora 2016 címet, később ez a megnevezés az évszám megjelölésével tovább használható. A felső kategória csoportonkénti döntőbe jutott és 90 pont feletti eredményt elérő borai Az MTA Bora 2016 Borverseny aranyérmes bora elismerést kapják. A legtöbb pontszámot gyűjtött borok emellett ugyancsak egy esztendőn át viselhetik Az MTA Bora 2016 címet.
(MTI)

Nem mindegy, mikor mennyi koffeint fogyasztunk

Március 31. 06:08
A kávé pozitív hatása nem mindig érvényesül, amelynek legfőbb oka az lehet, hogy nem elég kipihent az ember szervezet. A koffein akkor működik a leghatékonyabban, ha előtte aludtunk - mondta Stephen Braun, egy, az alkohollal és a koffeinnel foglalkozó szakkönyv szerzője a Házipatika.com forrásai szerint. "Ha jelentős alváshiányban szenvedünk, a koffein áldásos hatása alig lesz észlelhető."
 
A koffein javítja a hosszú távú memóriát, amely révén jobban és tovább emlékezünk az információkra. De hozzá kell tenni, hogy csak mérsékelt mennyiséget érdemes fogyasztani. Például egy kísérlet során megállapították, hogy 200 milligramm koffein megnövelte a memóriát 24 órás periódusban.
 
A koffein átlagos felezési ideje a testben 4 óra, ez azt jelenti, hogy akár 2-10 óra között változhat a lebomlásának ideje - egyéntől függően.
 
A teljes cikket a Házipatika.com oldalon tudod elolvasni!
 
 
 

Soha nem volt még ennyire kevés és vékony a jég az Északi-sarknál

Március 30. 17:37
Negatív csúcsokat dönt meg a jég mennyisége az északi-sarkvidék tengerein, amelynek oka a meleg időjárás lehet - mondta el az amerikai Nemzeti Hó- és Jégadatközpont (NSIDC).
 
A Jeges-tengert beborító téli jégtakaró maximális kiterjedése 14,52 millió négyzetkilométer volt 2016-ban, amely 13 ezer négyzetkilométerrel kevesebb a 2015-ös korábbi rekordnál. Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) szakembereként dolgozó Walt Meier szerint ez egyértelmű figyelmeztető jelként szolgál a hosszú távú folyamatok szempontjából - írja az Index.hu.
 
A szakemberek szerint a téli mutatók nem jelentik okvetlenül, hogy az északi-sarkvidéki tengeri jég minimális nyári kiterjedése is rekordalacsony lesz. Mint hozzátették, a Föld klímájára és időjárására sokkal nagyobb hatást gyakorol a minimális nyári kiterjedés. 

Valóban ehetnek kovászolt kenyeret a gluténérzékenyek?

Március 30. 15:16
A Cooked című tévéműsorban a szakértők azt állították, hogy a a kovász megoldhatná a gluténnel kapcsolatos problémákat. Az adást követően a Guardian utánajárt a dolognak, és úgy tűnik igaza volt a gasztronómival foglalkozó műsor vezetőjének.
 
A kovász a kenyérsütés legősibb eszköze, liszt és víz keveréke, amely természetes és sokáig tartó fermentáció során válik alkalmassá a tészta megkelesztésére. Állításuk szerint a hosszú fermentáció lehet a siker titka, mivel ez teszi lehetővé, hogy a baktériumok teljesen lebontsák a szénhidrátokat és a glutént - írja az Origo.hu.
 
Joseph Murray, a Mayo Klinika professzora azonban óvatosságra int, de elismeri, hogy az eljárás valódi opciót jelenthet a jövőben.
 

Sikert arattak a Törley pezsgők Franciaországban

Március 30. 13:31
Nagy sikert arattak a Törley cégcsoport tradicionális eljárással készített pezsgői a Chardonnay du Monde-on. A nemzetközi borversenyt 23. alkalommal rendezték meg Franciaországban március 8-11. között. A szakértő bírálók az idei évben is szigorú előírások alapján zsűrizték a 39 országból nevezett chardonnay szőlőből készült borokat és pezsgőket. Összesen 782 minta érkezett és 259 érmet osztottak ki (63 arany és 196 ezüst), ahol a Törley Pezsgőpincészet Kft. két tradicionális eljárással készített pezsgőjét is ezüstéremmel díjazták. 
 
A 2012-es Törley Chardonnay Brut Nature Nyerspezsgő, illetve szintén a 2012-es évjáratból a Törley Chardonnay Brut tételek nyerték el a zsűri tetszését, és ezzel együtt az ezüstérmet. A nevezett magyar termékek közül összesen négyet tüntettek ki ezzel a díjjal.

Törley Chardonnay Brut Nature Nyerspezsgő
 
Ehhez a chardonnay-hoz a pezsgő készítés szempontjából a legjobb területeket választották ki. Olyanokat, ahol a szőlő egészséges és optimálisan érett volt. Ahhoz, hogy hosszú érlelésű elegáns pezsgőt tudjanak készíteni fontos, hogy a szüret pillanatában még megőrizzék a szőlő friss savtartalmát, és ne legyen túlságosan érett a szőlő. Illatában jól érezhető a chardonnayra jellemző almás illat. Emellett megjelennek az érett pezsgőre jellemző komplexitás, élesztős és toastos jegyek. Ízben egyszerre friss az élénk savtartalom miatt és érett is a hosszú, több éves palackos érlelésnek köszönhetően. Apró buborékja könnyedén olvadnak szét a szájban. Tökéletes aperitif illetve kiváló kísérője grillezett és nem túl zsíros halaknak, valamint elmaradhatatlan a kaviár mellől.

Törley Chardonnay Brut
 
Ez a pezsgő 100% chardonnay szőlőfajtából készült, melyet az Etyek-Budai borvidék legjobb területeiről válogattak. Fineszes illatában szépen jelennek meg a hosszú érlelésből eredő finom toastos jegyek, de jól érezhető a chardonnay szőlőfajta tiszta és érett gyümölcsössége is. Az apró buborékok szűnni nem akaró áramlása teszi igazán elegánssá a pezsgőt. Szájban vibráló, ahol az üde savtartalom kiváló egyensúlyban van a likőrözés során hozzáadott csekély cukortartalommal. Zamatos, delikátos pezsgő ízek sokaságával és egy közepesen hosszú világos, élesztős utóízzel.

Ilyen lett a Siófok katamarán felújítás után

Március 30. 12:14
Az idei évben is a hagyományoknak megfelelően, nagyszombaton vette kezdetét hivatalosa a balatoni hajózási szezon. 
 
Március 26-án a megújított Siófok Katamarán ünnepélyes vízre bocsátásával ünnepelte a 170. hajózási szezont a Balatoni Hajózási Zrt. Ez egyben a tó első akadálymentes hajója - írja a Travelo.hu.
 
Az 500 fő szállítására is alkalmas hajó a legforgalmasabb Siófok–Balatonfüred–Tihany útvonalon teljesít menetrendi szolgálatot a nyári szezonban - írja a társaság a közlemnyében.
 
Ilyen lett a Siófok katamarán felújítás után
Ilyen lett a Balaton első akadálymentes hajója (Forrás: Travelo.hu)