Fröccs

Borászként is megállja a helyét a Michelin-csillagos étterem head sommelier-je

Február 04. 14:17
Gervai János a Michelin-csillagos Onyx étterem head sommelier-je, de 2012 óta saját bort is készít. A Gervai Pice 2015-ben 2,3 hektárosra nőtte ki magát, ahol a fiatal borász jelenleg a sauvignon blanc, a zöldveltelini és a szürkebarát fajtákkal fogllakozik. A Borrajongó.blog.hu az etyeki birtokra látogatott:
 
Gervai János bevallása szerint mind a szőlőben, mind a pincében folyamatosan tanul, ezzel párhuzamosan minden évben igyekszik egyre magasabbra tenni a mércét. Célja a lehető legtisztább és legkoncentráltabb, fenolosan is megfelelően érettségben szüretelt alapanyagból nem csupán tiszta és jól iható, de komplex bor palackba zárása. A borok acéltartályban, fajélesztővel erjednek, a 2015-ös évjáratból származó szürkebarát már kap egy kis hordós érlelést is.
 
Sauvignon Blanc 2014
Tiszta, vonzó, jól definiált sauvignon blanc illat: egres, zöld gyümölcsök, zöldfűszerek. Lüktető savai jó tartást adnak, íze intenzív, a korty jól betölti a szájat és hosszan ki is tart. Lédús citrusok, lime, egres, fehér húsú gyümölcsök, zöldbors, zöldfűszerek..., valahol egy óvilági és egy hűvösebb újvilági sauvignon blanc határán egyensúlyozik. Az egyik legjobb etyeki bor, amit eddig kóstoltam a fajtából, de valószínűleg komolyabb mezőnyben sem vallana szégyent.
” 
 
A teljes beszámolót itt tudod elolvasni!

Indulhat a szarvasgomba termelés a magyar erdőkben

Február 04. 12:09
Indulhat a szarvasgomba termelés a magyar erdőkben
Fotó: Kitchenaid.nl
 
A Vidékfejlesztési Program az új Uniós ciklusban lehetőséget ad arra, hogy a hagyományos erdőtelepítés mellett az erdőgazdálkodók szarvasgombát is termeszthessenek erdejükben. A keménylombú fák telepítését elősegítő hektáronkénti 2013 euró mellett kiegészítő támogatásként maximum 3225 euró igényelhető szarvasgombával mikorrhizált csemeték ültetésére. A pályázati kiírás megjelenése március közepére várható - írja a Szarvasgomba-termesztők Országos Egyesületének közleménye.
(OS)

A körmére néznek a pitáknak

Február 04. 10:17
A vendéglátóhelyeken felszolgált piták szigorú ellenőrzését rendelte el Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár - tájékoztatott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.
 
Az államtitkár elrendelte, hogy az élelmiszerlánc-biztonsági szakemberek fokozottan vizsgálják a felhasznált piták származási helyét, illetve nyomonkövethetőségét. 
 
A szigorítást az indokolta, hogy január közepén súlyos higiéniai problémák miatt bezártak egy fővárosi péküzemet. 
 
Az üzemben vendéglátóipari felhasználásra alkalmas pitatésztát gyártottak, amit a vállalkozás nagy mennyiségben szállított ismeretlen helyekre, azonban megrendelőiről nem vezetett nyilvántartást - olvasható a közleményben.
(MTI)

Februárban kiderül, ki képviselheti Magyarországot a Bocuse d'Or versenyen

Február 04. 09:44
Május 10-11-én rendezik meg Budapesten a Bocuse d’Or Europe szakácsversenyt, ahol 20 európai nemzet között dől majd el, hogy melyik 11 ország séfje jut be a 2017-es lyoni világdöntőre.  A magyarok számára hátravan még február 18-án a hazai döntő, ahol hatan versengenek azért, hogy az európai versenyen képviseljék hazánkat. Felkészülésüket a svéd sztárséf, Tommy Myllymäki egy Budapesten tartott mesterkurzussal segítette.
 
A februári magyar döntő és a májusi európai verseny részleteit rendhagyó eseményen ismertették, melyet megelőzően a svéd Tommy Myllymäki, a Bocuse d’Or kétszeres dobogósa tartott gasztronómiai bemutatót a Bocuse d’Orra készülő magyar csapatoknak, és osztotta meg velük tapasztalatait. 
 
Magyarországnak óriási lehetőség ez a nemzetközi esemény arra, hogy megmutassuk a világnak, mi az, amit a konyhaművészetről, a vendéglátásról mi, magyarok gondolunk. Bemutathatjuk azokat a speciális alapanyagokat, amelyek eredetivé, karakteressé teszik a magyar kulináriát.
 
A február 18-i magyar döntőn hatan versenyeznek majd az európai döntőbe jutásért. Közülük öten a tavaly december 13-i selejtezőről jutottak tovább: Pohner Ádám, Szabó László, Volenter István, Sándor Rodrigo és Győrffy Árpád, valamint újra indul a Bocuse d’Or-on Széll Tamás, a 2013-as világdöntőn kiválóan szereplő séf is.
Ők már a Hungexpo FeHoVa (Fegyver, horgászat, vadászat) nemzetközi kiállításon rendezett hazai döntőn is az európai versenyre kihirdetett magyar alapanyagokból készíthetik el saját ételeiket, felidézve bennük a nemzeti hagyományokat, ugyanakkor egyedi ízt és látványt komponálva.
 
További információk a Bocuse d'Or honlapján.

Sopronból Pécsre megy a Nagy Egyetemi Borteszt

Február 03. 19:41
A Nyugat-magyarországi Egyetemen került megrendezésre a Nemzeti Bor Maraton kiemelt szakmai programja, a Nagy Egyetemi Borteszt. A 2015-2016-os turnus 2. alkalma, Magyarország Soproni borvidékének szívében fogadta az egyetemistákat.
 
A hivatalos program kezdeteként Balla Attila, a Nagy Egyetemi Borteszt és a Nemzeti Bor Maraton programigazgatója köszöntötte a hallgatókat, bemutatta a programot és a Bortext mobilapplikációt. Kiemelte, hogy a további fejlesztések során is cél, hogy a tudatos borfogyasztásra való nevelésben egy naprakész felületet adjanak a fogyasztók kezébe a magyar borok világáról, ahol nem csak értékelhetik az elfogyasztott tételeket, hanem további szakmai- és ágazati aktualitásokhoz, információkhoz juttatják az applikációt használókat. Ennek a mentén került bele a Bor&Gasztro programajánló, a NÉBIH tudástár, a magyarországi borvidékek és borrégiók leírása az applikációba.
 
A folytatásban Kielmayer Kristian, a Földművelésügyi Minisztérium szakértője mutatta be a Nemzeti Borkiválósági Programot. A 2013-ban indult kormányzati kezdeményezés alapvető célkitűzése a magyar bor értékesítési lehetőségeinek javítása. Kifejtette, hogy a magyarországi termesztési körülmények között jó minőségben és megfelelő mennyiségben előállítható könnyedebb, divatosabb termékekre építve kívánják megalapozni a magyar borászat jövőjét. 
 
Sopronból Pécsre megy a Nagy Egyetemi Borteszt
 
Az interaktív kóstolástechnikai tréning előtt Koch Csaba, a 2014 Év Pincészete díjas borász, a Nemzeti Bor Maraton borszakmai védnöke beszélt a mai magyarországi- és külföldi, borfogyasztási- és borkészítési trendekről. Elmondta, hogy az elmúlt 10 évben tapasztalt kiemelkedő ágazati fejlődés nem lett volna elképzelhető a fogyasztói igények fejlődése nélkül. Ezzel kiemelve hangsúlyozta a 18-35 éves korosztály szerepét, akiket a jövő fogyasztóiként említve kell tudással és tapasztalattal felruházni a tudatos borfogyasztásról.
 
A program további részében Sánta Zoltán, Nemzetközi Borakadémikus AIWS, a Borkollégium szakoktatója tartotta meg interaktív kóstolástechnikai tréningjét, amely segítette a résztvevőket a borsor további tételeinek értékelésében. Tanulmányai és tapasztalata alapján egy bor értékelésénél 40%-os fontossággal bír az, hogy előző kóstolásaink tapasztalataira emlékezzünk és tudjuk az adott pillanatban kóstolt tételhez viszonyítani.

A program február 24-én Pécsen, a Pécsi Tudományegyetemen folytatódik, majd májusig, további magyarországi felsőoktatási intézmények vesznek részt az eseménysorozatban.

Rossz hírünk van: hosszú lesz a tél

Február 03. 15:27
Rossz hírünk van: hosszú lesz a tél
Fotó: Állatkert Facebook
 
A Fővárosi Állatkertben idén is megtartották a hagyományos medveárnyék észlelést. A két kamcsatkai medvének jól látható árnyéka volt, ami a napos időben nem is volt igazán meglepő. A népi időjóslás szerint hosszú télre kell számítanunk - írja az állatkert honlapja.

Eljöhet a központosított turizmus ideje

Február 03. 12:51
Egy kormányelőterjesztés szerint hamarosan a teljes turizmust maga alá gyűrő gigaszervezet jöhet létre, Nemzeti Idegenforgalmi Ügynökség néven. A terv szerint központilag koordinálnák a nagyobb sporteseményeket, koncerteket, fesztiválokat és saját eseményeket is szerveznének.
 
A HVG ír róla, hogy a turizmusban új intézménystruktúrát és egységes koordinációs, illetve marketingstratégiát terveznek.

A Magyar Turizmus Zrt. átalakulna, illetve megszűnne, a helyébe pedig a Nemzeti Idegenforgalmi Ügynökség lépne, amely felügyelete alá tartozna a turizmus minden ága.

9000 üveg hamis pezsgőt foglaltak le

Február 03. 11:20
350 000 euró értékben foglaltak le hamis Moët & Chandon pezsgőket az olaszországi Padovában. A rendőrség év végén egy teljesen másik ügyben nyomozott, amikor rátaláltak egy üveg Moët & Chandon pezsgőre, amelyről hiányzott a sorozatszám. A pezsgők mellett, 40,000 hamis Moët & Chandon címkére, illetve egy profi címkézőgépre bukkantak. A hamisítók megközelítőleg 1,8 millió euró profitra tehettek volna szert a hamis pezsgőkkel. A választás  nem véletlenül a champagne hamisításra esett, hiszen ezzel lehet a lehető legnagyobb nyereséget realizálni a piacon. 

Nyolc embert vettek őrizetbe az ügy kapcsán. A kétes eredetű pezsgők származásának vizsgálata még jelenleg is zajlik. A laboratóriumi eredmények arra utalnak, hogy a Moët néven forgalmazott kamu pezsgők, egy olcsó asztali habzóbornak felelnek meg, amely valószínűleg a közeli Prosecco készítő területről származik.

A Moët & Chandon szóvívője a Decanter.com-nak elmondta, a vállalat mindent megtesz annak érdekében, hogy megőrizze jó reputációját és megvédje termékeit a hamisítóktól. Folyamatosan együttműködnek a hatóságokkal és a helyi rendőrséggel minden piacukon, annak érdekében, hogy biztosítsák, hogy csakis kizárólag eredeti Moët & Chandon pezsgők kerüljenek forgalomba.

Jó hír szerencsére, hogy a habzó bor nem megy kárba, hanem felajánlják egy Prosecco előállítással foglalkozó szervezetnek.