Fröccs

Brillante-2017: párlatverseny a Gyulai Pálinkafesztiválon belül

Március 29. 17:09
Brillante-2017 néven rendezik meg a Gyulai Pálinkafesztivál keretén belül a párlatversenyt, amelyre a magán- és bérfőzetők mellett idén kereskedelmi főzdék is nevezhetnek - hangzott el a rendezvény sajtótájékoztatóján szerdán Gyulán.
 
Gyakori, hogy egy nevező több tétellel méreti meg magát és idén a versenyre a határon túlról is lehet jelentkezni. A kereskedelmi főzdék a legjobb pálinka, illetve a legjobb kereskedelmi főzde címért versengenek, a bér- és magánfőzetők között a legjobb versenyminta, legjobb magánfőzött és bérfőzetett párlat, legeredményesebb magán- és bérfőzető, valamint a legeredményesebb bérfőzde fődíjakat osztják ki április 29-én. Emellett mindkét kategóriában champion, arany-, ezüst- és bronzminősítéseket is kapnak a benevezett tételek az április 6-án és 7-én zajló zsűrizésen.
 
Bora Imre, a fesztivál tulajdonosa elmondta, hogy idén újdonságként Kárpát-medencei civil szigetet rendeznek be a fesztivál helyszínén, a gyulai vár mellett, ahol tizenöt civil szervezet mutatkozik majd be. A rendezvény díszvendége Gyula egyik testvérvárosa, Arad lesz.
 
A 18. Gyulai Pálinkafesztivált idén április 28. és 30. között rendezik meg, a rendezvényen az ország mintegy húsz pálinkagyártójának több száz termékével ismerkedhetnek meg a belépődíjas rendezvényre látogatók. A rendezvényen fellép a Karthago, a Magna Cum Laude, Nagy Feró és a Beatrice, Kis Grofó, a Kelemen Kabátban, Rúzsa Magdi, Szikora Róbert és a R-Go, Gáspár Laci, valamint a Péterfy Bori és Love Band. A szervezők vasárnap családi napot rendeznek, délig ingyenes lesz a belépés a fesztivál területére.
 
MTI

Étterem Hét Extra

Március 29. 11:42
A 2017. tavaszi Országos Étterem Hét végén megkérték a vendégeket, hogy értékeljék az általuk kipróbált helyeket, és az így beérkezett 3160 szavazat alapján március végén hirdették ki az Étterem Hét 15 legjobb budapesti, illetve Pest megyei éttermét.
 
Mi az Étterem Hét EXTRA?

Április 3-9. között, azaz az Étterem Hét EXTRA program ideje alatt, a vendégek által megválasztott 15 győztes étteremben még egy alkalommal mindenkinek lehetősége van újra megkóstolni az Étterem Hét győztes, 3 fogásos menüsorait, továbbra is az eredeti-egységes árakon (10 étteremben 3.300 Ft-ért, 5 étteremben 4.900 Ft-ért).

Asztalfoglalás indulása: március 29. (szerda) pontban reggel 6.00-tól Érvényes foglalást csak és kizárólag online formában lehet leadni az Étterem Hét hivatalos weboldalán.
 
TOP 10 étterem a vendégek szavazatai alapján a 3.300 Ft-os menükategóriában:
1. Eiffel Bistro & Bar
2. Nika étterem
3. Bagolyvár étterem
4. Kaltenberg étterem és sörház
5. Pesti Disznó Bisztró
6. Dunacorso étterem
7. Marangona Konyha
8. Trattoria Mamma
9. Macesz bisztró
10. Jégkert Cafe
 
TOP 5 étterem a vendégek szavazatai alapján a 4.900 Ft-os Prémium menükategóriában:
1. Manna lounge & étterem
2. Mészár Steak Kitchen
3. Gundel étterem
4. Budai Gesztenyés Nagyvendéglő (Budakeszi)
5. Fire Churrascaria Steakhouse

Pályázati pénzek termelői csoportok számára

Március 27. 17:27
A Miniszterelnökség 11,29 milliárd forint keretösszeggel hirdette meg 2017. március 21-én a „Termelői csoportok és szervezetek létrehozása” című pályázati felhívást. Hasonlóan a Tokaj Y Generáció csoportjához érdemes másoknak is termelői csoportokat létrehozni vagy, akik már létrehoztak valami hasonlót, akkor lehetőségük van pályázni, mivel indul a vidékfejlesztési tender.

A Miniszterelnökség 11,29 milliárd forint keretösszeggel hirdette meg 2017. március 21-én a „Termelői csoportok és szervezetek létrehozása” című pályázati felhívást. A Vidékfejlesztési Program keretében megjelent pályázatra a 2014. január 1-nél nem régebben alakult, elismeréssel rendelkező termelői csoportok nyújthatják be kérelmeiket.

A támogatást a vonatkozó 42/2015. (VII. 22.) FM rendelet alapján elismeréssel rendelkező termelői csoportok a működési feltételeik kialakításához és az elismerés során elfogadott üzleti tervük megvalósításához használhatják fel. A pályázat keretében maximum 100 000 eurónak megfelelő forintösszegű támogatás kapható évente, 5 éven keresztül.
 
A pontos támogatás mértéke a csoport éves értékesített termelése alapján kerül meghatározásra.

A Vidékfejlesztési Program keretében megjelent pályázatra 2017. május 2. és 2019. április 30. között nyújthatók be a kérelmek a www.mvh.allamkincstar.gov.hu weboldalon. Az első értékelési szakasz 2017. június 9-ig tart. Az értékelési határnapokig benyújtott projektek együttesen kerülnek elbírálásra. A Miniszterelnökség felhívja az érintettek figyelmét, hogy a pályázati felhívás részleteiről a www.szechenyi2020.hu weboldalon tájékozódhatnak.
forrás: Élelmiszer Online

Magyar siker Közép-Európa legnagyobb párlatversenyén

Március 27. 13:12
Az ausztriai Destillatán, Közép-Európa legnagyobb párlatversenyén a magyar nemzeti győztes az Agárdi Pálinkafőzde lett.
 
A március 22-i díjátadón elhangzott, hogy összesen 119 főzde termékeit vizsgálták, Magyarországot 17 főzde képviselte. A Destillata-versenyen 12 ország több mint ezer mintájáról mondtak véleményt a bírálók.
 
Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára az eseményen kiemelte: az uniós eredetvédelem a pálinka és a törkölypálinka kizárólagos névhasználatán kívül számos termék esetében a földrajzi megjelölés védelmét is biztosítja, emellett a pálinka ma már hungarikumok közé is bekerült. Magyarországon 2016-ban a kereskedelmi forgalomba kerülő pálinka mennyisége mintegy 965 ezer hektoliterfok volt, 6 százalékkal több mint 2015-ben. Csökkent viszont a bérfőzött párlat 4 millió 757 ezer hektoliterfokról 4 millió 362 ezer hektoliterfokra.
 
Vértes Tibor, az Agárdi Pálinkafőzde tulajdonosa arról beszélt, hogy a cég évente 20-25 ezer hektoliterfok pálinkát állít elő. A termékeik jelentős része belföldön fogy el, a kivitel 10 százalék alatti, 7-8 százalék. A cég árbevétele évi 300-400 millió forint.
MTI

Aranyló Koch borok

Március 24. 17:19
3 nagyarany, 2 aranyérem a Koch Borászat mérlege a 49. Villányi Borversenye

Koch Csaba villányi birtokának borai idén is remekeltek a 49. Villányi Borversenyen. A pincészet már sokszor és sokat díjazott bora a 2012-es Villányi Cabernet Sauvignon Prémium a borverseny legmagasabb pontszámot kapott bora lett (96 ponttal) nagyarany és a legjobb Cabernet Sauvignon díjat hozta el. A megmérettetés második legmagasabb pontszámával (95,6) szintén egy Koch bor dicsekedhet a 2011-es Villányi Cabernet Sauvignon Prémium.
 
Ugyancsak nagyaranyérmet kapott a birtok egyik újdonsága a 2015 Villányi Franc Super Prémium, mely egyben a borverseny legjobb Cabernet Franc különdíját is elnyerte. Szintén az idén debütált a 2015-ös Villányi Merlot Prémium ami aranyérmet kapott. A borászat 2013-as Villányi Cabernet Sauvignon Classicus ugyancsak aranyéremmel tért haza.

Baby boom, X, Y, Z generáció figyelem!

Március 24. 11:13
Hasonlóan a Tokaj Y Generáció csoportjához  érdemes másoknak is termelői csoportokat létrehozni vagy, akik már létrehoztak valami hasonlót, akkor lehetőségük van pályázni, mivel indul a vidékfejlesztési tender.
 
A Miniszterelnökség 11,29 milliárd forint keretösszeggel hirdette meg 2017. március 21-én a „Termelői csoportok és szervezetek létrehozása” című pályázati felhívást.
 
A Vidékfejlesztési Program keretében megjelent pályázatra a 2014. január 1-nél nem régebben alakult, elismeréssel rendelkező termelői csoportok nyújthatják be kérelmeiket.

A támogatást a vonatkozó 42/2015. (VII. 22.) FM rendelet alapján elismeréssel rendelkező termelői csoportok a működési feltételeik kialakításához és az elismerés során elfogadott üzleti tervük megvalósításához használhatják fel. A pályázat keretében maximum 100 000 eurónak megfelelő forintösszegű támogatás kapható évente, 5 éven keresztül. A pontos támogatás mértéke a csoport éves értékesített termelése alapján kerül meghatározásra.
 
A Vidékfejlesztési Program keretében megjelent pályázatra 2017. május 2. és 2019. április 30. között nyújthatók be a kérelmek a www.mvh.allamkincstar.gov.hu weboldalon. Az első értékelési szakasz 2017. június 9-ig tart. Az értékelési határnapokig benyújtott projektek együttesen kerülnek elbírálásra. A Miniszterelnökség felhívja az érintettek figyelmét, hogy a pályázati felhívás részleteiről a www.szechenyi2020.hu weboldalon tájékozódhatnak.
forrás: Élelmiszer Online
 
 

Hungarikum lett az Egri Bikavér

Március 22. 15:05
Újabb rendkívüli értékekkel bővült a Hungarikumok Gyűjteménye és a Magyar Értéktár.
 
A Hungarikum Bizottság a hungarikumok sorába emelte az Egri Bikavért,
a Kodály-módszert, a magyar pásztor- és vadászkutya fajtákat, valamint a tiszai halászlét.
 
Hungarikum: Megkülönböztetésre, kiemelésre méltó érték, amely a magyarságra jellemző tulajdonságával, egyediségével, különlegességével, minőségével a magyarság csúcsteljesítménye, amelyet külföldön és belföldön egyaránt a magyarság eredményeként, kiemelt értékként tartanak számon, védett természeti érték, kiváló nemzeti termék, amit a Hungarikum Bizottság hungarikummá minősít, és ami a törvény erejénél fogva hungarikum.

Így készül a burgundi vörösbor

Március 22. 09:39
Francia kollégáink készítettek egy kiváló animációs videót a burgudni vörösbor készítésének minden szakaszáról. Sokat tanulhatsz belőle és még a zenéje is kiváló. Jó tanulást!
 
Kattints a videóra!
 

Kutatások szerint az 5 másodperces szabály nem feltételezés

Március 21. 18:00
Egy nemrégiben elkészült tanulmány szerint nemcsak, hogy az öt másodperces szabály igaz, de némely ételeket akár még 30 padlón töltött perc után is el lehet fogyasztani (tehát miután az ételek 30 percet eltöltöttek a padlón).
 
Nem lehetetlen, hogy az olvasó gyerekkorában (ha az olvasó gyerek, akkor mostanában), miután egy kis sütit a földre ejtett, az „öt másodperces szabályra” hivatkozva gyorsan fel-, aztán pedig bekapta azt, mondván, hogy „nincs annak semmi baja”. Sokan vannak ugyanakkor, akik puszta babonának tartják a teóriát, és így a talajra esett ételt bizony már ott is hagyják. Bármilyen furcsa, egy ideje már kész tudományos viták és kutatások folynak az ügyben az igazság kiderítéséhez.
 
A tudósok általában arra a következtetésre jutnak, hogy minden a padló tisztaságának és a lezuhant ennivaló nedvességének a függvénye.
A birminghami (Anglia) Aston University kutatóinak egy nemrégiben készült tanulmánya ennél most még tovább ment, állítván, hogy a földre esett tészta és édesség, illetve a vajas felével lefele landolt pirítós öt másodpercen belül felszedve (általában) nem okoz problémát.
 
Mi több, egyes szárazabb, ropogósabb ételek, mint a burgonya chips, a cookie, vagy a vajatlan pirítós akár 30 percet is elidőzhetnek a padlón.
Az utóbbi különbség oka az, hogy a lágyabb, nedvesebb élelmiszerek a szárazabbaknál sokkal könnyebben magukhoz vonzzák a baktériumokat. Ilyenkor persze a padló állaga is sokat számít.  A kutatás szerint, a szőnyegre vagy pokrócra ejtett élelmiszer elfogyasztása a csempére vagy laminált padlóra ereszkedett megfelelőjéénél biztonságosabb, mivel az utóbbi esetében az ennivalón sokkal gyorsabban „rendezkednek be” a kórokozók.
 
Mindazonáltal még így is, ha egy szem érett málna, vagy egy kis főtt tészta egy kis ideig piszkos linóleum csempével érintkezik, csekély a valószínűsége, hogy az elfogyasztásuk miatt lebetegednénk. A kutatók úgy találták, hogy az élelemhez ilyenkor javarészt elhalt bőr- és hajsejtek tapadtak.
 
„Értelemszerűen a látható koszba burkolt élelmiszert nem szabad megenni, de amíg ez nem nyilvánvalóan szennyezett, a tudomány azt mutatja, valószínűtlen, hogy néhány másodpercet eltöltve egy beltéri padlón káros baktériumokat szedne fel magára.”—mondta a The Daily Mailnek Anthony Hilton, a vizsgálatok vezető kutatója.
elelmiszer.hu