Június 24-25-én lesz a következő Spontán Fesztivál, ahol a természetes borkészítés útján járó borászok mutatkoznak be az Almagyar Érseki Szőlőbirtokon, Egerben. Az esemény előtti bemelegítés pedig A Winelovers Afterwork Spontán-on lesz, május 26-án.
A májusi Winelovers Afterwork tehát beharangozó rendezvénye lesz az Egri Spontánnak. Ott lesz az Almagyar Érseki Szőlőbirtok, Egerből, a Hegyi-Kaló Pince Szomolyáról, a Kohári pince Egerszalókról, Losonci Bálint és a Centurio Szőlőbirtok (Ludányi Balázs) a Mátrából, Mátyás András a Felvidékről, Nyolcas Ádám és Pók Tamás Egerből, az Obzidian Bormanufaktúra Tokajból és az Orsolya Pincészet Ostorosról.
És, hogy mi is az a naturális bor?
Erre azt válaszoljuk röviden: az, amelyik leginkább visszaadja a szőlőt. Bővebben: teljes mértékben hagyjuk érvényesülni a terroir és a fajta jellemzőit. A bor spontán, és kizárólag fában erjed és érlelődik, nem használunk fajélesztőt és más adalékot, valamint előnyben részesítjük az ászokhordókat. A természet adta ízek nincsenek eltérítve, a bor a maga valójában pompázik. Ebben a folyamatban a borász az adalékanyag, aki nem irányítja a bort, hanem együttműködik vele, hogy előcsalogassa a szőlő és a föld igazi ízeit. Mindebből az is következik, hogy a naturális borok mind egyediek és változatosak, a fajta, a dűlő, a pince és a borász teszik azzá. A Spontán rendezvényeken ezt szeretnénk megmutatni - írja az Almagyar Érseki Szőlőbirtok.
Az április végén jelentkező lehűlés során a hőmérséklet nem esett fagypont alá a Tokaji borvidéken, így fagykárról nem lehet beszámolni. Azonban az elmúlt napokban hullott csapadékmennyiség és a tartós nedves levélfelület biztosította a feltételeket az aszkospórás fertőzés bekövetkezéséhez a borvidék több pontján. Folytatnunk kell a megelőző védekezést - áll a Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet közleményében.
Védekezési módok
Peronoszpóra esetében az elmúlt időszakban lehullott csapadék hatására megindulhat a fertőzés. Ezt a meteorológiai állomások a borvidék több pontjáról jelezték. A védekezést réz vagy rézpótló hatóanyagokra (mankoceb, metiram) alapozva megkezdhetjük.
Atkák ellen, ahol erős a fertőzés mértéke, ott atkaölő készítmények alkalmazása indokolt, atkaölő hatóanyagok: spirodiklofen, fenpiroximát, abamektin, etoxazol. Kisebb erősségű fertőzés esetén a magasabb dózisú kén gyérítő hatása is elegendő lehet. Gubacsatkák ellen a gubacsok elnemezesedése esetében már nem tudunk hatékonyan védekezni.
Az elmúlt években tapasztalható volt szőlőtripsz kártétele az ültetvényekben. Idén is figyelmet kell fordítani a károsítóra. Tünete összetéveszthető az atka kártétellel. Néhol nagyobb számban észleltük. Az abamektin hatóanyag szőlőtripsz ellen is hatásos. Figyelem! Az atkaölő szerek tripszre nem hatásosak!
A tarka szőlőmoly egyedeit még fogják a csapdák. Az egyes ültetvények fertőzöttsége eltérő. A védekezést a rajzás csúcstól számított 7-10 napot követően kell elvégezni. Alkalmazhatunk fejlődésgátló hatóanyagokat (metoxifenozid, indoxaikarb), melyek tojás és lárvaölő hatással is rendelkeznek, vagy a Bacillus thuringiensis-t tartalmazó készítményt, amely ökológiai termesztésben is alkalmazható. Azokban az ültetvényekben, ahol alkalmazzák a feromonos légtértelítéses rendszer ott más kezelés nem szükséges.
Vadriasztás
A vad az erdő közeli ültetvényekben a fiatal leveleket és hajtásokat lerághatja. Azokon a területeken, ahol az előző évben vadkár volt tapasztalható, ott ajánlott az illetékes vadásztársaság irányába írásban jelezni. Több lehetőség van vadriasztásra, használhatunk emberi hajat, valamint állati zsiradék, vagy perlit/fakátrány/etil-merkaptán hatóanyagú készítményeket. Különösen új telepítésben okozhatnak nagy károkat az őzek.
Sorok tisztítása, művelése
A sorok, soraljak sok szőlőben növénnyel borítottak. A sorközök esetében ajánlott a kaszálás, amelyet minden sorban érdemes elvégezni. Aki a soraljak gyomtalanítását választja, az kapálással is elvégezhető. Amennyiben esetleg mégis a gyomirtó szer mellett döntünk, akkor a glifozát hatóanyagú készítményekkel lehet elvégezni, a gyomnövények 15-25 cm-es fejlettségi állapotában. Glifozát hatóanyag alkalmazásánál fontos, hogy a gyomirtó szer ne kerüljön rá a növény zöld részeire, mert károsítja szőlőt.
A tőkék törzsének tisztítása mechanikai úton vagy kémiai módon lehetséges (pl: karfentrazon-etil).
A növényvédelmi kezelések elvégzése előtt fontos tájékozódni az időjárási viszonyokról. A várható csapadékról a radarképekről kaphatunk információt. Abban az esetben, ha a permetezés közben elkezd esni az eső, az utolsó egy órában kezelt területeken célszerű újra elvégezni a növényvédelmi beavatkozást, mivel a kijuttatott permetlének körülbelül egy óra szükséges a megszáradáshoz.
Várható időjárás 05.04-05.11.: Az előrejelzések alapján a következő napokban 20°C körüli maximum hőmérséklet várható. Jelentősebb csapadékra nem kell számítani.
Május 8-án ünneplik a Magyar Kézműves Fagylalt Napját, külön öröm a jeges éseddég kedvelőinek, hogy ezen a napon féláron lehet fagylaltozni a résztvevő fagyizókban.
A Fagylalt napjának egyik célja, hogy a fagyizók a egy a környezetükben található közintézményt, kórházat, csoportot is meglepjenek pár gombóc fagyival. Így a hátrányosabb helyzetű személyek is részesedjenek a fagyi örömében.
Suzanne Goin Los Angeles-i séf és a chicagói Alinea étterem nyerte el hétfőn a gasztronómiai Oscar-díjként emlegetett James Beard-díjat. A chicagói Alinea, amely avantgárd konyhájával szerzett magának hírnevet, a legjobb amerikai étterem díját kapta a James Beard Alapítványtól.
Goin az ötödik nő, akit a legjobb séf díjával tüntettek ki, amióta az alapítvány 1990-ben először adta át a legjobb séfek, éttermek és éttermi szakírók számára alapított elismeréseit.
A kaliforniai Goin négy étterem tulajdonosa Los Angelesben. A séf azzal vívott ki elismerést, hogy elsősorban helyi szezonális hozzávalókból állítja össze éttermei kínálatát.
Az Alinea viszont folyton változó, modern, akár 22 fogásos kóstolómenüjével nyűgözi le a vacsorázókat és a kritikusokat. A három Michelin-csillagos étterem séfje, Grant Achatz 2008-ban a legjobb amerikai séf díját is megszerezte.
Magyar partnereket keres egy japán étteremlánc. A Wagamama egy brit alapítású, de japán gasztronómiával foglalkozó étteremhálózat, amelyet 1992-ben alapítottak.
A Wagamama étteremlánc a kaizen (japán) filozófia híve. A kaizen az egész világon elterjedt filozófia és kezdeményezés, jelentése: "változtatás (kai) a jó (zen) irányába". Az étteremlánc első egysége már több mint 20 éve nyitott meg London Bloomsbury negyedében – írja a Franchiseportalra hivatkozva a HVG.
A Wagamama egységek étlapja japán ihletésű, a vásárlók számtalan rizs- vagy tésztaétel közül válogathatnak, de megtalálhatóak még friss saláták, köretek desszertek, friss gyümölcslé, forró italok, bor, rizsbor (sake), valamint precízen csapolt ázsiai sörök is kínálatukban.
A fő célunk, hogy Hévíz egy európai színvonalú fürdővárossá tudjon válni. Bővíteni szeretnénk a belvárosunkat, funkcióiban, lehetőségeiben egy gyógyüdülőhelynek megfelelően szeretnénk kialakítani. Ehhez az átmenő autóforgalmat le akarjuk venni a városról, és a belvárosból ki akarjuk hozni azt a belső forgalmat, amit máshogy is megoldható - mondta el Papp Gábor polgármester a Balatontipp.hu-nak.
A dunántúli fürdőváros tervei között szerepel az is, hogy a buszpályaudvart is áthelyezik, hiszen jelenleg a gyógyfürdő közvetlen szomszédságában található. Az utakat, közlekedést a város minden részén ahhoz a szemlélethez szeretné igazítani a polgármester, hogy Hévíz a gyógyfürdőről, a gyógyászatról, a pihenésről szóljon. Ezért előnyben részesítik majd a természetközeli közlekedési formákat, a gyalogos, kerékpáros közlekedést és a környezetbarát tömegközlekedést.
A teljes interjút a Balatontipp.hu oldalon olvashatod el!
A dél-balatoni Podmaniczky Pincészet egy egyenes, könnyű, üde és jól iható rajnai rizlingje került szakértői kezekbe. A Metropol.hu tesztjén abszolút pozitívan értékelték ezt a friss 2015-ös tételt.
„Nem az a klasszikus rajnai, de mégis arányaiban, szerkezetében és ízvilágában árulkodó.(...) Jól lekészített, tiszta és zamatos fehérbor, mely önmagában egy kis dumálgatáshoz is tökéletes, de ételekkel együtt is jól működik.”
A pohárjelölő praktikus találmány, főleg ha egy sereg barát jön el a szombat esti borozásra. De Barkaszi Dóra ezt az apró „haszontárgyat” is felturbózta, ugyanis ékszer formájában alkotta meg őket.
A Quintil Winecharms megálmodójával beszélgetett a Borravaló.hu: „Régen az Egyesült Államokban fedeztem fel a pohárjelölők nagyon leegyszerűsített verzióját és azóta is sokszor kerestem itthon hasonlót, de sehol nem találtam – főleg olyankor, amikor olyan embernek szerettem volna ajándékot venni, akinek a klasszikus értelemben mindene megvan, vagy tudom, hogy imádja az exkluzív, részletgazdag dolgokat és szerettem volna olyan dologgal meglepni, amit még “nem látott”.(...)
- A Quintilt csak csajoknak ajánlod, vagy férfiak is használhatják?
Mindenkinek! Ha tudom, hogy férfinak veszik, fémes, esetleg hematitos irányba tolom, nem az extrém csillogó-gyöngyös variációban gondolkodom.
- Milyen vevőket tudtál megszólítani, van egy jellemző kör, aki veszi az alkotásaidat?
Még csak három hónapja jelent meg a piacon, így nem tudok erre felállítani kört, de az biztos, hogy azok az emberek akik szeretik a szépet, egyediséget vagy az olyasfajta dekorációt, ami a részletekben teljesedik ki.”
A teljes interjút a Borravaló.hu oldalon tudod elolvasni!