Fröccs

Cserszegi fűszeres nyert érmet a Nemzetközi Egyetemi Borversenyen

Szeptember 27. 14:27
Idén kilencedik alkalommal került megrendezésre az „International University Wine Competition”, azaz a Nemzetközi Egyetemi Borverseny Szlovéniában, a Maribori Egyetemen. 
 
A bírálatban részt vett Horváth Edit, a Pannon Egyetem Georgikon Karának tanársegédje is. Horváth Edit beszámolt róla, hogy a borokat 100 pontos értékelő rendszer alapján pontozták, öt kategóriában.
 
A versenyre tíz ország tizenegy egyeteme nevezte a borait, köztük a Pannon Egyetem Georgikon Kar is 4 tételt: száraz fehérboraik közül a 2015-ös évjáratú Korona és Cserszegi fűszeres borokat, száraz vörösbor kategóriában a 2015-ös Messiást, cukortartalmú borok kategóriájában pedig a Georgikon muskotályt indították.
 
A borversenyen szereplő tételeket az alábbi egyetemek nevezték:
 
  • BOKU Wien, Ausztria
  • Agriculture University Plovdiv, Bulgária
  • University of Zagreb, Horvátország
  • Mandelova universita v Brné, Csehország
  • Pannon Egyetem Georgikon Kar, Magyarország
  • Jagellonian University, Lengyelország
  • University of Banjaluka, Faculty of Agriculture    RS, Bosznia-Hercegovina 
  • Stellenbosch University, Dél-Afrika
  • University of Novi Sad     Szerbia
  • Universa v Mariboru FKBV, Szlovénia
  • Universa v Novi Gorici, Szlovénia
 
A zsűri száraz fehérbor, száraz vörösbor és maradék cukortartalmú bor kategóriában díjazta a 3-3 legmagasabb pontszámot kapott bort. A magyar cserszegi fűszeres bronz plakettet kapott száraz fehérbor kategóriában. A Georgikon muskotály csupán 0.4 ponttal maradt el a harmadik legjobb édes bortól, de a Messiás és a Korona is 80 pont felett teljesített a versenyben.

Ömlik a hal a Balatonba

Szeptember 27. 13:00
Ömlik a hal a Balatonba
 
Tizenöt tonnányi háromnyaras ponty és 206 kilogramm 1-2 nyaras süllő tóba eresztésével kezdődött meg az őszi balatoni haltelepítés Balatonlellén és Siófokon - írja az I Love Balaton.
 
A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. idei pontytelepítési kötelezettsége 300 tonna. Ebből eddig közel 124 tonnányit teljesítettek, és még csak nem is akarnak megállni 300-nál, 50 tonnával túlteljesítenék az előirányzatot karácsonyig.  
    
A tervek szerint az őszi hónapokban a pontyokon túl 5451 kilogramm egynyaras süllőt engednek a vízbe, ezzel teljesítve a halfajból előírt 6000 kilogrammos kötelezettséget. Csukából áprilisban 260 ezer előnevelt példányt engedtek a Balatonba, ami tízezerrel meghaladta az előírt mennyiséget. Előnevelt harcsából júniusban a terveknek megfelelően 60 ezer darabot helyeztek ki. Az év halának választott compóból a 200 kilogrammos kötelezettség ötszörösét teljesítette a társaság.
    
Tavaly elkezdték a menyhal újrahonosítását a Balatonban, részben a Balaton Halállományáért Alapítvány, részben a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával. Idén 1400 példány került a tóba, és október elején további telepítést terveznek. Azt várják, hogy néhány éven belül szaporodóképes menyhalállomány jön létre a Balatonban.
    
A tervekben szereplő "1500 darab vegyes egynyaras ragadozó" kategóriát 2000 darabos egynyaras balintelepítéssel teljesítette túl a halgazdálkodási társaság augusztusban. Ez volt az első olyan jelentősebb balintelepítés, amelyhez a halakat a cég saját tógazdaságában tenyésztette.
    
És hogy kiknek szól mindez? Egyre több embernek: az év első nyolc hónapjában tíz százalékkal több balatoni horgászengedélyt adtak el, mint a tavalyi év hasonló időszakában.
 
Évek óta növekvő tendenciát mutat egyébként az eladott balatoni horgászjegyek száma: 2013-ban 61 967 darab, 2014-ben 67 822 darab, 2015-ben 75 196 darab területi engedélyt vásároltak a társaságtól. Ebből három éve 512,2 millió, két éve 555,1 millió, tavaly 616,6 millió forint bevétele származott a társaságnak. Augusztus végéig 66 101 horgászjegyet adtak el, ami 6365-tel több az előző év hasonló időszaki értékesítésénél.
 
Arról, hogy visszatérhet a balatoni hal a tó környéki éttermekbe, itt írtunk.

Segítenek a krumpliválasztásban

Szeptember 27. 09:59
Segítenek a krumpliválasztásban
 
A, B és C jelölésű burgonyák lesznek ezentúl a boltokban. Az A a salátának való a B a főzni való, nem szétfővő, a C pedig a sütni való, enyhén szétfővő krumplikat jelöli majd.
 
Szeptember 1-től a boltokban és a piacokon árult csomagolt burgonya csomagolásán, az ömlesztve elhelyezett áru mellett pedig jól látható helyen kell feltüntetni az adott termék jelölését, elsődleges felhasználási területét - áll egy, május közepén életbe lépett étkezési burgonyára vonatkozó rendeletben. 
 
Az új, egységes jelölés jelentős segítséget nyújt a vásárlóknak, hogy az igényeiknek leginkább megfelelő terméket választhassák.

Újra Tállya lehet Tokaj-Hegyalja legmenőbb települése

Szeptember 26. 19:51
Újra Tállya lehet Tokaj-Hegyalja legmenőbb települése
 
Idén először rendezték meg a Kerekdomb Fesztivált Tállyán, a Tokaji Borvidék nagymúltú, elfeledett településén. A szervezők célja, hogy a fesztivál segítségével visszahozzák az egykori kulturális pezsgést és időről időre színházi, irodalmi előadásokkal, koncertekkel, hangversennyel, sportprogramokkal, gasztrokalandokkal töltsék meg a települést. A Kerekdomb Fesztivált a Tállyáért Egyesület és a Művészetek Völgye csapata szervezte.
 
„Négy programhelyszínnel indultunk, szerettük volna felmérni, hogy van-e nyitottság és igény egy tállyai fesztiválra. Nagyon örülünk, hogy ennyien eljöttek a három nap alatt és a pozitív visszajelzések alapján úgy tűnik, hogy a Kerekdomb Fesztiválnak lesz folytatása.” - mondta Szabó Réka, a Kerekdomb Fesztivál és Bormustra program- és marketingvezetője.
 
Programhelyszínekké a legszebb tállyai épületeket alakították át. A sok száz éves Szirmay kúriából kialakított Oroszlános Borhotel régóta Tállya közösségi helyszíneként is működik – a szőlős védőszentek ünnepein az ő csapatuk és a velük együttműködő Tállyáért Egyesület kezdett minőségi kulturális programokat is szervezni, ebből terebélyesedett ki a Kerekdomb Fesztivál is. Az Oroszlános a fesztivál ideje alatt irodalmi szalonná, esténként pedig blues koncertek helyszínévé alakult, borvendéglője pedig természetesen a helyi gasztronómia fellegvára volt a hétvége során. A Szent Vencel napi búcsúra gyönyörűen feldíszített római katolikus templomban voltak a komolyzenei koncertek, a Maillot Kastélyban a gyerekprogramok, a Vincellér Ház udvarán pedig a könnyűzenei koncertek, Fellépett a Kiscsillag, a Budapest Bár, a Belmondo, Fassang László, a Momentán Társulat, Molnár Krisztina Rita, a Virtuózok, a Czutorborsók, Pribojszki Mátyás, Szalóki Ági, a Kelemen Barnabás és Kokas Katalin Duó, Varró Dániel, a Kaláka, a Nézőművészeti Kft., Rutkai Bori Bandája, a Harcsa Veronika-Gyémánt Bálint Duó.
 
Újra Tállya lehet Tokaj-Hegyalja legmenőbb települése
 
A fesztiválra érkezők nem csak koncertélményekkel, színházi előadásokkal lehettek gazdagabbak, a szervezők figyeltek arra, hogy a vendégek megismerhessék a település történetét és felfedezzék annak adottságait. A budapesti sétáiról ismert Hosszúlépés csapat kreatív helytörténeti túrákon mutatta be az egykori nagyváros, Tállya zsidó negyedét, az itt élő családok életét, mindennapjait. A tállyai pincészetek megnyitották kapuikat, boraikkal és házias ételekkel várták a látogatókat.  Koroknay Gábor, a Tállya Wines vincellére panorámás sétaúton mutatta be Tállya első osztályú dűlőit, és borkóstolás közben mesélt a borkészítésről és a tállyai föld és szőlő különlegességéről. A dűlőket sportolás közben is megcsodálhatták a legbátrabbak, a Kerekdomb Félmaratonon és a Mád-Tállya futóversenyen közel kétszázan indultak. A futóverseny ötlete szintén az Oroszlánosból indult ki: Márton-Kováts Krisztina, a hotel tulajdonosa rendezte meg először hagyományteremtő szándékkal és sporttal foglalkozó édesapja emlékére. 
 
„Tállya minden évszakban egyedi és újat mutat, még az is lehet, hogy a következő Kerekdomb Fesztiválig nem is kell egy egész évet várni.” -  árulta el Szabó Réka.

Szombaton minden a tiszai gasztróról szól majd

Szeptember 26. 16:12
Tiszai halászfaluvá változik október 1-jén, szombaton a szolnoki Tiszai hajósok tere és a rakpart, ahol negyedik alkalommal rendezi meg a Tiszai Hal Napja - SparHalt Fesztivált  a Szolnoki Sportcentrum Nonprofit Kft.
 
Tihanyi Kata szervező az MTI-t arról tájékoztatta, hogy a Szent Mihály napjához kapcsolódó rendezvény célja a tiszai halászat és horgászat, valamint a gasztronómia tradícióinak megőrzése. 
 
Az ingyenes fesztiválon, a Tiszai hajósok terén és a rakparton halászkunyhóban várják a hálókötés, csomózás és halászati technikák iránt érdeklődőket a halászok, a horgászok a régi és modern eszközökről tartanak bemutatót.
 
A szervező elmondta: tartanak gyermek- és felnőtt pecahorgászversenyt, a Tiszai hajósok terén eközben régi receptek felhasználásával készülő tiszai halételek, halkolbászok és füstölt halak várják majd a rendezvényre látogatókat.
 
A Szarvas - Fish Kft. autóján Stiller Tamás shéf mini kóstoltatással népszerűsíti az afrikai harcsát, bemutatja annak sokrétű elkészítési módját.
 
A gyerekeket halsimogató, kézműves játékok, puzzle várja, de részt lehet venni haltelepítésben is.
 
Kiállítás keretében a tiszai búvárkodás történetét, a folyó élővilágát ismerhetik meg a látogatók, valamint modern horgászati eszközöket is bemutatnak a program során. A kézműves vásáron népi iparművészek állítják ki portékáikat.
 
A szolnoki kiállítók mellett a vendég települések - Tokaj, Csongrád, Tőserdő, Lakitelek és Nagykörű - látványos bemutatóit is megtekinthetik az érdeklődők.
 
A rendezvényen többek között a Lakiteleki Tűzoltózenekar és Gulyás László Vándormuzsikus gondoskodik a jó hangulatról. Fellép a Creol Latin Duó, a Pankastic zenekar, Zolbert és Cseszárik László, valamint tűzzsonglőrök is.
 
(MTI)

Ovisokkal szüretelt Demeter Zoltán

Szeptember 26. 12:41
Ovisokkal szüretelt Demeter Zoltán
 
A Tokaji Óvoda Napraforgó csoportjának gyermekei próbálhatták ki a szüretet Demeter Zoltán tokaji borász birtokán. A kicsikkel megismertették a szőlőszedés alapjait, kipróbálhatták mindazt amit a vidéken már több száz éve művelnek az emberek az ősz beköszöntével.
 
Az ovisoknak a szüret mellett beszéltek arról hogy, hogyan készül a bor, ami világhírűvé tette a Tokaji Borvidéket. Demeter Zoltán borász pár eszközt is bemutatott a gyerekeknek, köztük azt kis puttonyt is, amit még ő kapott gyermekkorában az édesapjától.
 
A „szüreti kirándulásnak” egyébként nevelési célzata is van. Fontos, hogy a Tokaj-Hegyalján született vagy itt élő gyerekeknél minél hamarabb kifejlődjön az identitás - írja a Tokaj.hu.

40 méteres sajttál készült Franciaországban

Szeptember 26. 09:51
A világ leghosszabb, 40 méteres sajttálát készítették el a kelet-franciaországi Nancyban az esemény szervezőjének adatai szerint.
 
A pénteken kiállított 40 méter hosszú tálon 730 fajta sajt, összesen 2124 szelet sorakozott, együttes súlyuk körülbelül öt tonna volt. A sajtok kétharmada Franciaországból származott.
A Les Freres Marchand (Marchand-fivérek) sajtáruház azt reméli, akciójukkal bekerülnek a Guinness Rekordok könyvébe.
 
A jelenlegi világrekordot Kínában állították fel idén márciusban, ott 487 féle sajtot sorakoztattak fel, a szeletek összsúlya másfél tonna körül volt.
 
„A sajttál műalkotás. Érvényesül benne az összes gyártó munkája, azoké, akikkel nap mint nap együtt dolgozunk” - mondta az áruház egyik tulajdonosa, Philippe Marchand.
 
A kiállított sajtok 90 százaléka kisüzemekből származik.
 
A sajttál késztéséhez mintegy 2500 munkaórára volt szükség. A kompozíciót három napon át lehet megtekinteni egy 7 Celsius-fokos sátorban.
 
Az akciónak a gasztronómia ünnepe adott alkalmat, amelyet ezen a hétvégén tartanak szerte Franciaországban.
(MTI)

Mesés dűlőtúrákkal vár Bodrogkeresztúr

Szeptember 23. 08:51
Helyi pincészetek borai, dűlőtúrák, pincelátogatások, koncertek és számos egyéb program várja a 7. Mindszent havi mulatságra látogatókat október 7-8-án Bodrogkeresztúron és Bodrogkisfaludon.
 
Bárdos Sarolta, a Tokaj Nobilis Szőlőbirtok vezetője a rendezvény csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján felidézte, 2010-ben azért indították el a rendezvényt, hogy bemutassák Bodrogkeresztúrt és az ott élők munkáját.
 
Mint hangsúlyozta, több más fesztivállal szemben a Mindszent havi mulatságon valóban a bor áll a középpontban, de más kézműves termelők, fotóművészek, szobrászok is megmutatják magukat. Számos tematikus kóstolón vehetnek részt az érdeklődők, de a Tokaj Nobilisnél akár még pezsgőt is lehet degorzsálni - árulta el.
 
Bárdos Sarolta arról is szólt, hogy településszintű házasítás Bodrogkeresztúron még nincsen, de Bott Judittal és Berecz Stéphanie-val (Tokaj Kikelet Pince) közösen már évek óta készítik a Három Grácia elnevezésű házasítást, amely a fesztiválon is kóstolható lesz.
 
Weiner Gábor, a Dereszla Pincészet kereskedelmi igazgatója elmondta, hogy október 7-én dűlőtúrára várják az érdeklődőket, másnap pedig többek között borkóstolók, pincelátogatások, bábjáték, arcfestés és koncertek szerepelnek a programban.
 
Májer József, Bodrogkeresztúr polgármestere a Tokaj melletti település történetét interaktív módon bemutató Bodrogkeresztúri Kincsestárat ajánlotta a látogatók figyelmébe, Acsay Jonatán, a Borecet Manufaktúra exportmenedzsere pedig a Borecet Múzeum és a manufaktúra programjaira invitálta az érdeklődőket.
 
A fesztiválon a Babits Pincészet, a Bodrog Borműhely, a Bott Pince, a Dereszla Pincészet, a Füleky Pincészet, a Patricius Borház, a Puklus Pincészet, a Rozgonyi Pince, a Tokaji Bormívelők Társasága és a Tokaj Nobilis Szőlőbirtok borai lesznek kóstolhatók.
 
Bodrogkeresztúr és környékének gasztronómiájával, kézműves termékekeivel a Borecet Manufaktúra, az encsi Anyukám Mondta Étterem, a mezőzombori Sárga Borház Étterem, a bodrogkeresztúri Lebuj Étterem, a bodrogkisfaludi BodrogSmooker, a Betlehem Pihenőház, a Csicsörke Lekvár, a Hegyalja Éléskamrája, az Ambrus Tanya sajtjain és a Zempéni Sajt termékein keresztül ismerkedhetnek meg a vendégek.
 
További infók itt.