Edd magad trendire!
Január 12. 16:12
A divat nemcsak öltözködésünkre, hanem étkezésünkre is nagy hatással lehet. A Food & Wine idén már nyolcadik alkalommal teszi közzé gasztronómiai trend előrejelzéseit, amelyben értesülhetünk a legújabb és örökzöld kedvencekről, illetve a sereghajtókról.
Továbbra is az egyszerűség dominál, a „vissza a gyökerekhez és a klasszikusokhoz” elv kibővül a környezettudatossággal, a gluténmentes élelmiszerek felértékelődésével.
Top 20 trendi étel:
- Helyi eredetű húsok és tengeri alapanyagok használata
- A séf által meghatározott fast-casual koncepciók (új)
- Helyben termesztett termékek használata
- Hiper-lokális beszerzési források (például az étterem kertjéből)
- Természetes alapanyagok/ minimálisan feldolgozott élelmiszerek
- A környezet fenntarthatósága
- Egészséges gyermek ételek
- Új metszésű húsok
- Fenntartható tengeri élelmiszerek
- Házi/ kézműves fagylaltok
- Etnikai ízesítők, fűszerek (lásd: Sriracha)
- Autentikus nemzetiségi konyhák
- Márkázott tanyasi és birtok-termékek
- Kézműves mészárszék
- Ősi gabonafélék
- Nemzetiségi konyha inspirálta reggelik
- Friss/ házi kolbászok (új)
- Házi/ kézműves savanyúságok
- Az élelmiszer-veszteség csökkentése/ kezelése
- Street food/food trucks
Ami a magyar trendeket illeti, továbbra sem szorulnak háttérbe a tradicionális ízek és ételek, mindössze meg kell tanulni a tradíciókat és az új irányvonalakat kontrasztba hozni egymással. Az új trend kulcsszavai lehetnének, a bátorság, merészség, illetve az éles íz kontrasztok, viszont mindezt úgy, hogy megőrizzük a magyar értékeket és ízeket. Meg kell találni az „arany középutat” , oly módon, hogy a magyar konyha gazdagítása mellett, legyünk nyitottak feltárni és befogadni más kultúrák konyháiban rejlő kincseket.