Fröccs

Egészséges vagy sem a margarin?

Június 10. 13:14
A transz-zsírsavak a mumusok. Ezzel riogatták a fogyasztókat, hogy miért ne egyenek margarint vagy az ebből készült ételeket. A Food & Wine gasztroblogon megjelent cikkben képet kaunk, hogy ma hogyan és milyen összetevőkből áll össze a margarin?
 
A jó minőségű margarinok ma már nem tartalmaznak hidrogénezett vagy részlegesen hidrogénezett növényi olajokat. Az összes forgalomba hozott margarin transzzsírsav-tartalma alatta van a 71/2013. (XI.20.) EMMI rendeletben szereplő 2 g transzzsírsav/100 g zsírtartalom határértéknek.” Food & Wine. A teljes cikket elovashatod a Food&Wine oldalán.

Légli Géza: az egész borkultúra túl van kicsit misztifikálva

Június 10. 11:46
A Dél-balatoni borász szerint a lényeg sokkal egyszerűbb: emberek összegyűlnek és beszélgetnek egy jó palack bor mellett.
 
Légli Géza tíz éve folytat kézműves borgazdálkodást a János-hegyen és Szőlőskislakon lévő szőlőbirtokain, de azt mondja, mostanában jobban szereti lábművesnek nevezni, amit csinál, mert manapság túl sokan nevezik magukat kézműves borászoknak. Kézműves borászaton ő a természet közeli szőlőtermelést érti, mechanikus gyomirtással és minél kevesebb adalékanyag hozzáadásával a szőlőléhez - írja a Welovebalaton.hu.

Áder aggódik a klímaváltozás borászatra gyakorolt hatásai miatt

Június 10. 09:54
"Érdemes figyelni más országok bortermelő területeit, a klímaváltozás ezen régiókra gyakorolt hatásait és levonni a megfelelő következtetéseket" - mondta a köztársasági elnök újságíróknak, miután Bock József pincészetében a villányi és szekszárdi borvidék borászaival találkozott - írja az Inforádió.
 
Áder János úgy vélte: az éghajlatváltozásra adott válaszként idővel Magyarországon is szárazságtűrőbb, ellenállóbb szőlőfajták telepítésére, az öntözéses gazdálkodás fejlesztésére lehet szükség.

Bölcskei a legjobb siller

Június 10. 07:07
Az Országos Siller Fesztiválon elbírált borok száma évről évre nő - olvasható a Teol.hu beszámolójában. Paks jellegzetes borát egyre nagyobb odafigyeléssel készítik a gazdák. A versenyre amúgy 209 minta, összesen 5 országból érkezett. A legjobb sillert a bölcskei Tomolik János készítette, a legjobb paksi siller pedig a Fabro Pincészetet dicséri.

A Káli-medencéből üzennek a Telekomnak

Június 09. 22:00
Méghozzá térerőt szeretnének a környékre. Meg 3G-t. „Csak egészség legyen és térerő”, ugye...
 

Üzenjük a Telekomnak:)

Posted by Északipart on 2015. június 9.

A szőlők már ráfordultak a termés kinevelésére Lellén

Június 09. 20:16
A Balatonboglári borvidéken a legtöbb szőlőfajta teljes virágzásban van, néhány korai és középérésű fehérbort adó fajta már el is virágzott - olvasható a Garamvári Szőlőbirtok honlapján.
 
A terméskötődés idén nagyon jól alakult a kedvező meleg, szárazabb időjárásnak köszönhetően. A növények egyenletesen, erősen fejlődnek, ezért a zöldmunkák (hajtásbefűzés, törzstisztítás) folyamatos, időbeni elvégzése nagyon fontos. A korszerű, alacsony kordonművelésű ültetvényekben a lombozat elérte a termés kineveléséhez szükséges méretet, a befűzés és a lombfal kialakítása után már csak csonkázni kell majd a folyamatosan növekvő hajtásokat - írják.
 
A szőlők már ráfordultak a termés kinevelésére Lellén
 
A Garamvári Szőlőbirtokon a dolgozók a hajtásbefűzést, a gépkezelők pedig a sorközkaszálást végzik. A május végi heves esőzések miatt a gyomflóra is erősen fejlődik, de a rendszeresen, időben elvégzett sorközkaszálással kedvező állományklímát tarthatnak fenn.
 
Az új telepítésű ültetvény tám-berendezése elkészült, a hajtásfejlődés pedig az oltványok kötözését sürgeti, amit legkésőbb két hét múlva fognak elvégezni.

Ő lett a világ legjobb sajtkereskedője

Június 09. 15:37
A francia Fabien Degoulet nyerte el a világ legjobbjának járó címet a Franciaországban rendezett Nemzetközi Sajtkereskedői Versenyen.
 
A 31 éves, tejtermék-kereskedők gyermekeként született férfi jelenleg Japánban él, és onnan érkezett a Tours városában rendezett viadalra, ahol sikerrel előzte meg tucatnyi külföldi vetélytársát, köztük amerikai, belga, kínai és izraeli versenyzőket.
 
A nemzetközi zsűri a verseny résztvevőit elméleti tudás és ízpárosítás, valamint a sajtszelés és -reprezentáció mikéntje alapján pontozta. A megmérettetésre a versenyzők egynégyzetméteres sajttálcákkal készültek, melyek témája "a sajt művészete" volt.
 
A második helyezet a szintén francia Guillaume Cardinet lett, a dobogó harmadik fokára a belga Nathalie Vanhaver léphetett fel.
 
2014-ben a brit Matt Feroze francia vetélytársait is maga mögé utasítva nyerte el a világ legjobb sajtkereskedője címet a francia szervezésű versenyen.
(MTI)