Erjed az első 2016-os bor a Garamvári Szőlőbirtokon
Augusztus 29. 15:26
A szokatlanul csapadékos augusztus miatt a Balaton déli partján a termés védelme érdekében, mozgalmas hetekben lehetett része a Garamvári Szőlőbirtoknak, de miután leküzdötték a szeszélyes időjárás okozta nehézségeket, az idén is jó hangulatban kezdődött meg a borszőlő betakarítása - írja a borászat.
A szüret rendszerint augusztus közepén, az illatos fajták közül legkorábban érő Irsai Olivérrel kezdődik, majd ezt követi a „nagy szüret”.
A 2015-ös évjáratban szedték az elmúlt néhány év legkiemelkedőbb mennyiségű Irsai termését, ezért örömmel nyugtázhatták, hogy idén még a tavalyinál is több és szebb szőlőt sikerült betakarítani az összesen két hektáron termő Irsai Olivérükből.
Az üzem új feldolgozósorán a felesleges pépesítést elkerülve, tökéletes minőségben dolgozták fel a beszállított szőlőt. A hűthető tankprésben néhány órás áztatás után elvették a színlevet, majd a présben hagyott szőlőt továbbra is hűtve áztatták, hogy a héjban lévő illat és zamatanyag kivonatolása megtörténjen. Másnap került sor a préselésre. Az ülepített, tisztított mustot különleges fajélesztővel oltották be, így az most az erjedés korai szakaszában van.
A 2015-ös évjáratban szedték az elmúlt néhány év legkiemelkedőbb mennyiségű Irsai termését, ezért örömmel nyugtázhatták, hogy idén még a tavalyinál is több és szebb szőlőt sikerült betakarítani az összesen két hektáron termő Irsai Olivérükből.
Az üzem új feldolgozósorán a felesleges pépesítést elkerülve, tökéletes minőségben dolgozták fel a beszállított szőlőt. A hűthető tankprésben néhány órás áztatás után elvették a színlevet, majd a présben hagyott szőlőt továbbra is hűtve áztatták, hogy a héjban lévő illat és zamatanyag kivonatolása megtörténjen. Másnap került sor a préselésre. Az ülepített, tisztított mustot különleges fajélesztővel oltották be, így az most az erjedés korai szakaszában van.
A hajnali órákban az erjesztőhelyiség nyitott ablakain kiszűrődő kellemes muskotályos illat üli meg a borászati üzem környékét. A napokban történt kóstolók arra engednek következtetni, hogy a 2016-os Garamvári Irsai Olivér sem fog csalódást okozni a Garamvári borok és a fajta kedvelőinek.