Ezek az élelmiszerek fogyaszthatók a szavatossági idő lejárta után
Július 18. 15:46
A Nosalty összeszedett egy rakás olyan ételt, amely még a szavatossági idő után is nyugodtan fogyasztható egy bizonyos ideig, mert a szavatossági idő csak egy megközelítőleges irányadó, és leginkább a kereskedők számára fontos, hiszen e határidő lejárta után már nem forgalmazhatják az adott terméket - írják.
A hús- és tejtermékek a legérzékenyebb élelmiszerek, a csomagolásukon feltüntetett dátumon túl azonban még néhány napig ezeket is bátran fogyaszthatjuk. A lazac és a friss felvágott úgy 1-2 napig fogyasztható a szavatossági időt követően, a tej, tejföl és humusz pedig akár 4-6 nappal a lejárat után is a rendelkezésünkre áll - tájékoztatnak.
A krémsajt, a szárazabb sajtok, a vaj mind-mind olyan készítmény, hogy a szavatossági határidő lejárta után egy hétig biztonsággal fogyaszthatók. A tojás szintén ebbe a kategóriába tartozik.
A majonéz az érvényességi periódus után még egy hónapig használható fel biztonságosan. A margarin és a nutella még 1-2, az olajbogyó 2-4 hónapig is megőrzi frissességét, a lekvárokat pedig a határidőt követő fél-1 évben is elmajszolhatjuk.
Mustárt és ketchupot a csomagoláson jelzett dátum után még egy évig, a szójaszószt pedig akár 2-3 évig is fogyaszthatjuk a lejárás után - írja a Nosalty.