Fröccs

Ezeket az élelmiszereket ne tedd a hűtőbe!

Május 14. 13:43
Vannak olyan élelmiszerek, amelyeknek kifejezettten rosszat tesz, vagy felesleges őket a hűtőben tárolni. Elveszíthetik zamatukat, megkeserednek, rothadni kezdenek vagy kiszáradnak. Ezeket ne tedd a hűtőbe:
 
- paradicsom
- burgonya
- vöröshagyma
- fokhagyma
- kávé
- déligyümölcsök
- alma, körte, birs, naspolya
- kenyér

Ma kezdődik az ágyaspálinkák fesztiválja

Május 14. 10:39
Tizenkét pálinkafajtát, köztük két újdonságot is megkóstolhatnak azok, akik szombaton és vasárnap kilátogatnak a 11. Újszilvási Ágyaspálinka Fesztiválra - tájékoztatta az MTI-t a rendezvény házigazdája és szervezője május 13-án. A két napon kulturális és szórakoztató programok várják ingyenesen a vendégeket.
 
Bolyhos Zoltán elmondta, hogy az újszilvási az egyetlen ágyaspálinka fesztivál az országban, de a rendezvény a pálinkafesztiválok sorában is az elsők között van.
 
Hozzátette: a fesztiválon bemutatkozó ágyaspálinkák indulnak az országos pálinkaversenyen, az idei fesztiválon pedig két különlegesség, két ágyas almapálinka is debütál: egy golden és egy jonatán, mindkettő 50 fokos.
 
A szervező felidézte: kétféle ágyaspálinkával lehet találkozni, az egyik esetben friss gyümölcsön érlelik a pálinkát, a másikban pedig aszalton, így például 3-5 százaléknyi aszalt kajszibarack kerül a palackba és három hónapig kell érlelni.
 
Bolyhos Zoltán elmondta, hogy mivel a hungarikumok listáján szerepel a pálinka, a hungarikumok is fontos szerepet kapnak a rendezvényen. A hungarikumok sátrában például fröccsel is lehet találkozni, de a helyi értéktárban szereplők is megjelennek, egyebek mellett mézkülönlegességek, sajtok, gyümölcslevek.
 
A fesztivál nemcsak a régióban népszerű, hanem a határon túlról is érkeznek vendégek - hívta fel a figyelmet. A 2800 lakosú Újszilvásra ilyenkor naponta mintegy 10 ezer látogató érkezik, akiket 10 hektáros fesztiválterület fogad, melynek három „utcájában" 50 árus kínálja portékáját.
 
A nagyszínpadon egymást váltják a fellépők, de a színpadi programok mellett felvonulnak a Magyar Pálinka Lovagrend és az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend tagjai is díszes öltözetben és két testvértelepülés is képviselteti magát, Szlovákiából Szilvásújfalu (Slivník), Németországból Nandlstadt.
(MTI)

Ezért megy tönkre oylan gyorsan a friss zöldfűszer

Május 14. 07:16
Tippek, tanácsok, hogy mit ne tegyél a friss petrezselyemmel. Ha ezeket a tanácsokat megfogadod, akkor tovább felhasználhatod a piacon vásárolt fűszernövényedet. A következő körülmények gyorsítják fel a friss fűszerek elöregedését (Forrás: Origo.hu)
  • Erős fény: a pulton vagy a hűtőben is túl sok a fény, ettől sárgulnak el a levelek.
  • Túl sok oxigén: a szabadon hagyott növény barnulni kezd, mert túl sok levegőt kap.
  • Túl sok nedvesség: túlságosan vizes környezetben a fűszernövény egyszerűen bepenészedik, ezért nem jó megoldás a nejlonzacskó sem.
  • Túl kevés nedvesség: ha egyáltalán nem kap vizet, hamar kiszárad.

Készíts vagány avokádórózsát!

Május 13. 18:21
Az avokádó finom és egészséges is, sőt most elkészítheted belőle a trendi avokádórózsát is, ami elég látványos a tányérodon. Lisa Lin gasztroblogger szemléletes kis videót is készített, hogy minél könnyebb legyen leutánozni az egyre terjedő trendet. (Forrás: Origo.hu)
 

Aukcióra bocsátanak egy 1788-as borpárlatot

Május 13. 13:55
A párizsi Tour d'Argent étterem aukcióra bocsátanak egy üveg 1788-as Fine Clos du Griffier Cognac-ot. 
 
A Tour d'Argent 1582-ben kezdte meg a működését, és a (saját maga által is hőn terjesztett) hírek szerint a Föld nevű égitesten konkrétan az első hely volt, ahol villát használtak. A nagy presztízsű étterem egyebek mellett változatlan légköréről és pompájáról is nevezetes - írja az Élelmiszer.hu.
 
A várakozások szerint minimum 23 ezer dollárért (manapság kb. 6 350 000 forintért) fog gazdára találni a francia forradalom előtt készített konyakmatuzsálem. 

Széll Tamás a norvégokat várta az élre

Május 13. 09:15
A skandináv mezőnyt, főként a norvég csapatot tartotta esélyesnek a győzelemre a Bocuse d'Or európai döntőjében Széll Tamás séf, aki csapatával végül megnyerte a világ legrangosabb szakácsversenyének budapesti kontinensdöntőjét.
 
Széll Tamás az M1 aktuális csatorna csütörtök esti adásában elárulta, hogy amikor a norvégok lettek a másodikak, csak akkor merült fel benne a gondolat, hogy nekik kell hazavinniük az első díjat.
 
„Amikor végeztünk a munkával, és azt gondoltuk, hogy a hal és a hús is közel tökéletes állapotban készült el, akkor nagyon sok mindent elárult az, hogy a konyhazsűrik tülekedtek a backstage-ben, hátul a konyha mögött, hogy egy kis maradék húst vagy szószt kóstolhassanak” - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a verseny során szervezetten és tervszerűen tudtak dolgozni.
 
Mint mondta, a kecsegét bátran ízesítették, többek között finomra vágott savanyított medvehagymával, amelyet barnított vajjal kevertek össze.
 
Azon, hogy a jövő évi lyoni világdöntőre milyen ételeket készítsenek, még nem gondolkodtak, de már most feljegyzéseket készítettek, hogy a konyhai munkát még jobban tökéletesítsék, és jövőre még több pontot érjenek el - tette hozzá Széll Tamás.
 
Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke kiemelte, hogy a konyhai zsűri adta a legtöbb pontot a magyar csapatnak. A zsűri a csapatmunkát, a szervezettséget, a tisztaságot értékelte, és 20 pontból 18-at ítélt Széll Tamás csapatának.
 
Hangsúlyozta, hogy erős és kiegyensúlyozott volt az idei mezőny, a verseny megszervezése pedig igazi csapatmunka volt. Mint mondta, Jérome Bocuse, az alapító Paul Bocuse fia szerint a budapesti verseny volt az egyik legjobb európai döntő a Bocuse d'Or történetében.
(MTI)

43 sörfőzde 205 sörét kóstolhatod meg a Belga Sörfesztiválon

Május 13. 06:43
Május 13. és 15. között sörben fog úszni a Bálna a Belga Sörfesztivál alkalmából. Persze csak képletesen értjük ezt, hiszen 43 főzde 205 féle sör vár rád a Bálna Budapest épületében. 
 
A könnyebb eligazodás érdekében az idei évben új kategorizálási rendszert vezetnek be a Belga Sörfesztiválon. Ez a rendszer az ízviláguk alapján 11 kategóriába sorolja a fesztivál söreit - tájékoztatták a szervezők a hét elején az MTI-t.
 
A fesztiválon csak gyümölcssörből több mint 40 félét lehet majd megkóstolni a közkedvelt meggyesektől a barackoson át egészen az egzotikusabb ízűekig. A kókuszos csapolt sör tavalyi sikere nyomán idén már banános csapolt sör kóstolására is lesz lehetőség. 
 
A világon egyedülálló sörkultúra bemutatását célzó három napos fesztivál egyik kiemelt sörtípusa a saison sör. Könnyen iható, mégis sűrű, tápláló, enyhén savanykás ízének köszönhetően rendkívül frissítő ital, mely reneszánszát éli. A másik kiemelt sörtípus idén az úgy nevezett sour ale. Az ebbe a kategóriába tartozó flamand vörös és barna, valamint lambic sörök fanyar ízvilágukkal a régi idők söreit testesítik meg, melyek azokban az időkben készültek, amikor a sörfőzők rozsdamentes acéltartályok helyett még fahordókat. használtak.
 
A kiváló sörök mellé a látogatók sörkorcsolyaként fogyaszthatnak szarvas kolbászt, Knyihár féle házikolbászokat és sonkákat, tepertőt, valamint különleges sajtokat is. A Bálna előtt álló prémium hamburgerekkel és az elmaradhatatlan belga hasábburgonyával várják a látogatókat. Desszertként belga csokoládék közül válogathatnak vendégek.
 
A belépőjegy mellé minden vendég hivatalos fesztiválpoharat, az előre váltott jeggyel érkezők pedig egy pohár sört is ajándékba kapnak. A helyszínen lehetőség lesz zárt és nyílt térben egyaránt enni-inni. Szombaton és vasárnap délután a Városház tér és a Bálna között fél óránként közlekedő városnéző buszjárattal is megközelíthetik a fesztivál az érvényes belépőjeggyel, vagy fesztiválpohárral rendelkezők.
 
További információk: az esemény honlapján

Vedd a kezedbe a borospincék kulcsait hétvégén!

Május 12. 19:59
Vedd a kezedbe a borospincék kulcsait hétvégén!
 
Csaknem harminc borospince várja, hogy felfedezd a pünkösdi hosszú hétvégén! Itt az alkalom, hogy felkerekedjetek, és felfedezzetek minél többet!
 
A résztvevők listája, nyitvatartási adatok és, hogy a borászok mivel várják a szomjas bortúrázókat, itt található!