Fagylalt, ami nélkül nem érdemes élni!
Július 27. 08:00
Ha nyáron barátainkat igazán el szeretnénk kápráztatni, akkor mindenképp próbáljuk ki a házi vörösboros fagylaltot.
Hogy mitől is olyan különleges? Az első pillanatban egy krémes, édes ízt fogunk érezni, majd ezt felváltja a vörösbor fanyar aromája. Sokféle módon lehet variálni a fagylaltot, a recept alapja most Merlot, fő aromaként pedig egy kis vaníliával lett megbolondítva.
Összetevők:
- egy üveg vörösbor (pl. Merlot)
- 2/3 csésze barnacukor
- 2 csésze habtejszín
- 1 csésze sűrített tej
- 4 db. tojássárgája
- 1 rúd vanília
Elkészítési módja:
- Öntsük a bort egy nagy fazékba, és lassú tűzön kevergessük addig, míg szirupos álaggúvá nem válik. Ez a folyamat körülbelül egy órát vesz igénybe. Ha kész, tegyük félre.
- Egy közepes fazékba öntsük össze a cukrot a habtejszínnel, majd a vanília rúd belsejét kapargassuk ki, és keverjük össze a habtejszínnel. A vaníliarudat szintén tegyük bele. Folyamatosan kavargassuk közepes lángon egészen addig, míg elkezd gőzölögni. Figyeljünk arra, hogy ne hagyjuk, hogy elkezdjen forrni.
- A tojássárgákat verjük fel villával, míg halvány színű nem lesz. A vaníliarudat vegyük ki a habtejszínből, és lassan adjuk hozzá a tojásokhoz a krémet.
- Miután sikerült az előbbi művelet, a keveréket öntsük vissza a fazékba, és közepes lángon addig főzzük, míg mártássá nem sűrűsödik. Egy fakanál segítségével könnyen le tudjuk ellenőrizni, hogy valóban elkészült-e a mártás. Ha a kanálhoz tapad a szósz, az azt jelenti, hogy az állaga megfelelő. Ekkor levehetjük a tűzről.
- Egy szűrőn át öntsük a keveréket egy nagy tálba. Adjuk hozzá a sűrített tejet és a szirupos állagú bort.
- Tegyük be a tálat a fagyasztóba egy vagy két órára. Miután kellően lehűlt tegyük bele a fagylaltgépbe, és járjunk el az így szokásos módon.
- Miután elkészült, dőljünk hátra, és élvezzük a hűsítő finomságot egy pohár vörösbor társaságában.
(Via)