Fröccs

Fantasztikus gourmet-séta Egerben

Május 03. 14:56
A Senátor Házban, az 1552 Étteremben, a Macok Bisztróban, a Zsálya Bisztróban, és az Imola Hotel Platánban járt Csíki Sándor Dr. Lőrincz Györggyel, egy meglehetősen irigylésre méltó tavaszi napon, amikor olyan olyan finomságokat kóstoltak a St. Andrea borokhoz, mint a füstölt pisztráng sajtos rukkola mousse-szal, medvehagymás almával és sós kaláccsal, vagy a bárányrolád kucsmagombás édesköménnyel, chilis lilakáposzta krémmel. A poszthoz ide kattints!

Ezek az aktuális éttermi trendek

Május 03. 13:05
A környezetbarát vendéglátóhelyek, a természetes, tiszta alapanyagok, kíméletes feldolgozás, az önellátás saját veteményesből, gazdaságból, a maradékhasznosítás, és a gluténmentes fogások favorizálása az aktuális éttermi trendek, a Trend Vendég&Hotel szaklap a Nation's Restaurant News nyomán, de mi tettünk az egészbe egy csavart, mert a HVG.hu-ról szemlézzük a tartalmat.

Soltvadkerti bor hozott két ezüstöt Franciaországból

Május 03. 07:00
A Font Pincészet a Bordeux-i Challenge International du Vin versenyen ezüst érmet kaptak a 2014-es Cserszegi Fűszeres és Kékfrankos Rosé boraikra. Font Gábor borász mellett a vállalkozást Ifj. Font Sándor, a testvére vezeti, de például Petzold Attila sommelier szaktanácsadó is segíti a munkájukat.
 
Font Gáborral itt közöl egy interjút a Bácsmegye.hu.

A borászokra is utaznak a pénzügyőrök!

Május 02. 20:44
Többek között pincészeteknél is lehet számítani pénzügyőrök ellenőrzésére, idén ugyanis a jövedéki termékek előállítása, forgalmazása van a fókuszban - írja a Teol.hu.

Szigorodik a 14 éven aluliak alkoholfogyasztásának ellenőrzése

Május 02. 18:03
Számos területtel lehetne szélesíteni a rendőrség és a közterület-felügyelet együttműködését, például a 14 éven aluliak alkoholfogyasztásának ellenőrzésével - mondta a belügyminiszter Budapesten. Pintér Sándor arról beszélt: azt tapasztalják, hogy az éjszakai szórakozóhelyeken 14 év alatti fiatalok is megjelennek, és sok esetben alkoholt is fogyasztanak. Mint mondta, a tanácskozás után várja a javaslatokat, hogyan tudnának részt venni a közterület-felügyelők ennek ellenőrzésében - olvasható a Jogiforum.hu-n.

Mennyivel lesz olcsóbb a sertéshús?

Május 02. 12:48
Jövőre a kormány ígérete szerint 27 százalékról 5 százalékra csökken a sertés tőkehús áfája, hogyha ez teljes mértékben megjelenne a fogyasztói árban, az 17,32 százalékos fogyasztói árcsökkenést jelentene. Ez azt jelentené, hogy például egy kiló rövidkaraj, amely a KSH szerint idén márciusban átlagosan 1410 forintba került, az áfacsökkentés után (már ha addig az áfacsökkentésen kívüli tényezők nem változtatják meg az átlagos árat) 1166 forintba kerülne.
 
Mindezt az Adó.hu számolgatta ki.
 
Sertéshúsfogyasztásunkról amúgy itt egy infografika.

Niszkács Miklós: bornál az számít, ízlik vagy nem

Május 02. 10:23
A bornál az számít: ízlik vagy nem ízlik? Utóbbi esetben a bornyelv csak további kapaszkodó. Nem is alakult ki könnyen, sok minden kirostálódott a terminus technicusok közül: az izzadt lószagtól a fáradt tornacipőig. A megmaradt jelzők elvontságuk ellenére pontosak. Az „öreg szín”, a „bíborosság” azt jelzi: idősebb bor van a pohárban. Az illat kapcsán a „kedves”, „gyümölcsös” arról árulkodik: nem alkoholszag dől a borból, nem érezni benne a hordó fáját sem. Gyakorlattal még a dűlők sajátosságai is felismerhetők a terroir jegyeiből: sóssága, ásványossága alapján. Bírálóként én nem szeretem kiköpni a borokat: amikor a garatba ér, akkor tudom érzékelni, milyen a végső lecsengése. Ez persze szokás dolga, van, aki kiköpés nélkül is képes megítélni, milyen a bor harmóniája - mondta Niszkács Miklós, számos gasztronómiai és boros könyv szerzője a 168 órának.