Fröccs

Fehérbe öltözött a Villányi borvidék

Január 08. 15:56
A Villányi borvidékre sok hó lehullott az elmúlt napokban, amely csodálatos látványt nyújt. Íme a Máriagyűdi Bazilika télen:

Kóstolj párban borokat!

Január 08. 13:58
Ha párban kóstolsz borokat, akkor érdekesebb és tanulságosabb eredményre jutsz, mint ha önmagában elemetel egy tételt - véli saját tapasztalatai alapján a Borrajongo.blog.hu. A cikk szerzője duókat állított össze hazai borokból, amelyek valamilyen kapcsolatban állnak egymással. Például az azonos évjárat mellett a szőlőfajta, vagy a borvidék, esetleg a dűlő is megegyezik. 
 
Két közismert egri pince, két egri csillag 2013-ból.
 
Gál Tibor Egri Csillag 2013
A Síkhegy- és Áfrika-dűlők agyagos, riolitos talaján termett hét fehér szőlőfajta házasítása, tartályban erjesztve és érlelve, almasavbontással.

Friss gyümölcsös illat, fehér húsúak, citrusok, kis virágosság is feltűnik. Karcsú, intenzív ízű, jó savakkal, tisztességes hosszal. Neutrális fehér húsú gyümölcsösség, citrusok, zöldfűszerek, kis édes fűszeresség a végén. Másnapra tompultak az ízek, lankadt a lendület, kicsit csökkent az élvezeti érték. Jól kezdett, de a nyitás másnapjára produkált formahanyatlás miatt kapott egy kis levonást. 4p+ (1790 Ft - Bortársaság, kifutott)
 
St. Andrea Napbor Egri Csillag 2013
Olaszrizling, hárslevelű, sauvignon blanc, leányka, chardonnay, rajnai rizling, és pinot blanc házasítása, részben tartályos, részben fahordós tétel. Az új St. Andrea palackba lett letöltve.

Aromatikáját tekintve kicsit tompa és meglehetősen neutrális hatást kelt: citrusok, fehér húsú gyümölcsök, alma, fűszerek, pici fa. Közepes testű, arányos szerkezetű, a hordót nem éreztem soknak, savakból, élénkségből viszont többre számítottam az évjárat miatt. Az előző Napborokhoz képest kevésbé tetszett, és a korábbi évjáratokkal ellentétben, nem javult másnapra sem. Tudja fene, talán a palackom nem volt tökéletes (legalábbis van egy ilyen érzésem), de ez így most: 4p (2390 Ft - Bortársaság)
 
Kékfrankosok a dél-balatoni régió egyik kiemelkedő területéről, a Jánoshegyről.
 
Kislaki Bormanufaktúra Jánoshegy Kékfrankos 2011
A több szüreti időpontban szedett termés spontán, nyílt kádban erjedt, majd 11 hónapig érlelődött 300-1000 literes használt hordókban.
Jól definiált meggyes illattal indít, enyhe fűszerességgel körítve, majd málna, kis szeder és feketecseresznye, pici földesség és egyre több édes fűszer zárkózik fel. Másnapra toast-os, kávés jegyek is beúsznak a képbe. A korty sima, puha, kellemes savakkal, nagyon finom szemcséjű tanninnal, a test közepes, az alkohol moderált. Ízében is az érett meggy az első vezető ízjegy, erdei gyümölcsökkel, fűszerekkel, pici kávéval és csokoládéval megbolondítva. Jó volt inni. 5p+ (2790 Ft  - Pinceáron)
 
Konyári Jánoshegyi Kékfrankos 2011
Fakádban erjedt beoltva, majd 2-3 éves 500 literes hordókban érlelődött 11 hónapig.

Első szippantásra édes fűszeresség érezhető illatában, majd füstölt sonka és só veszi át az uralmat, később érett meggy és erdei gyümölcs is megjelenik, sajnos enyhe csatornaszag kíséretében. Másnap viszont már gazdag fűszeresség árad a pohárból: vanília, szegfűszeg, fahéj, bors, érett erdei gyümölcsökkel. Szájban a savak és a tannin együtt határozott tartást adnak a sűrű kortynak, utóbbi talán leheletnyit soknak és tapadósnak tűnt olykor. Rágható beltartalom, szép fűszeresség, meggy, erdei gyümölcsök, finom pörkölési aromák, kis újvilági beütés. Egy fokkal komolyabb, érettebb anyag, mint a Kislaki. 6p (3950 Ft - Bortársaság)
 
A teljes cikket, ahol 10+1 borpár szerepel itt tudod megtekinteni!

Az USA kormánya megmondja mit együnk

Január 08. 11:55
Az USA kormányzata, pontosabban a helyi egészségügyi és emberi erőforrások minisztériuma szerint az egészséges életmódhoz mindenképpen szükségünk lesz a cukor-, só-, és telített zsírsav-bevitelünk csökkentésére.
 
A mintegy 500 oldalas jelentés tartalmát az Index foglalta össze igen röviden:
 
  • Felejtsük el az édességeket
  • Megint lehet tojást enni
  • Ha hús, akkor hal, csirke, pulyka
  • Inkább sok gyümölcs és zöldség
  • Lehet piálni, csak módjával
  • 10% zsírig még nincs baj
  • Ne sózzunk agyon semmit

Keresik az idei magyar gasztrohőst

Január 08. 09:02
2016. március 23-ig lehet szavazni a Man of the Year jelöltjeire. A Playboy harmadik alkalommal hirdette meg a szavazást, ahol a gasztrovilág képvieslői is helyet kaptak.
 
A magazin célja, hogy olyan példaképeket állítson a közönség elé, akik szakmájukban kiemelkedő teljesítményt nyújtanak és sikereikkel másokra is motiválóan hatnak. A kategóriák között szerepel a gasztrohősök, ahol az öt jelölt bármelyikére szavazhatsz.
 
Az idei jelöltek: Zsidai Roy, Lőrincz György, Gerendai Károly, Kovács Kristóf és Bíró Lajos.
 
Itt tudsz szavazni!

Egy tonhal, amely 34 millió forintot ért

Január 08. 06:22
Január 5-én, kedden hagyományos újévi tonhalárverést tartottak a tokiói Cukidzsi piacon, ahol egy 200 kilós kékúszójú tonhal 14 millió jenért (34 millió forint) kelt el. A legszebb és legdrágább példányt idén is a Kiyomura szusiétteremlánc vásárolta meg, amelynek elnöke, Kimura Kijosi megilletődve búcsúzott az elöregedett, 80 éves halpiactól és annak legendás tonhalaukcióitól. A világ legnagyobb és leghíresebb halpiaca, a tokiói Cukidzsi piac ősszel új, jobb infrastruktúrájú helyre költözik.
 
A Cukidzsi hajnali tonhalaukciói hazai és külföldi turisták ezreit vonzzák, a legnagyobb érdeklődést azonban az év első, szezonindító árverése övezi, amelyen a legmagasabb árat 2013-ban érték el: egy kiéleződött licitverseny következményeként a Kiyomura kénytelen volt 154,4 millió jent, mai árfolyamon 377 millió forintot fizetni egy 222 kilogrammos tonhalért.
 
A csillagászati összeg a magas árakhoz szokott japánokat is felháborította, és 2014-ben már elviselhető szintre mérséklődtek, tavaly pedig valósággal "összeomlottak" az árak: 2015 első árverésén már csak 4,51 millió jent (11 millió forint) kellett fizetni a legdrágább példányért, egy 180,4 kilós tonhalért, amelyet az északi partok mentén, Aomori térségében fogtak ki a tengerből.
 
A világon kifogott kékúszójú tonhal 80 százalékát Japánban fogyasztják el főleg nyersen, szusi és szasimi formájában. Egy darab szusiért, amely a hal legízletesebb, legzsírosabb hasi részéből készül, 3000 jent (7334) forintot is elkérnek a legjobb tokiói szusivendéglőkben.
 
A legendás tokiói halpiac novemberben új helyre, a japán főváros déli részén fekvő Tojoszu negyedbe költözik, ahol a Tokiói-öböl egy feltöltött területén alakítottak ki korszerűen felszerelt, 40 hektáros piacot a halak és az egyéb tengeri gyümölcsök árusai számára.
 
Ezen a helyen valaha egy városi gázszolgáltató működtetett gyárat, ezért a területet előbb meg kellett tisztítani a lerakódott rákkeltő vegyi anyagoktól, benzoltól és cianidtól, ami több év késedelmet okozott a projekt megvalósulásában. A veszélyes vegyi anyagok esetleges maradványaitól félve sok kereskedő szívesebben maradt volna a régi halpiacon.
Forrás: MTI
 

Brutálisan néz ki a behavazott Somló-hegy

Január 07. 18:54
Amikor legutóbb a Somló-hegyen jártunk, épp akkora köd volt, hogy alig találtuk meg a nyolcasról bevezető utak valamelyikét. Most egészen másképp néz ki a táj, és előnyére vált az időjárásváltozás:
 
Brutálisan néz ki a behavazott Somló-hegy
(Via)
 
 

Magyarország turisztikai sláger lett Európában

Január 07. 16:53
Magyarországon regisztrálták a legnagyobb növekedést a nemzetközi turistaérkezések számában a 2015-ös évről rendelkezésre álló legfrissebb adatok szerint, a nemzetközi turizmusban legjelentősebb európai úti célok közül.
 
A Magyar Turizmus Zrt. közleményében kiemelte: a Turisztikai Világszervezet (UNWTO) 2015 decemberi jelentése (World Tourism Barometer) szerint a világon 4,4 százalékkal, Európában 5,1 százalékkal, a kelet-közép-európai régióban 6,6 százalékkal, Magyarországon pedig 19,1 százalékkal nőtt a nemzetközi turistaérkezések száma 2015 első háromnegyed évében; a turisták számának növekedését tekintve ezzel Magyarország került a dobogó legfelső fokára a legjelentősebb európai úti célok közül.

A 19,1 százalékos növekedés azt jelenti, hogy Magyarországon több mint a világátlag négyszeresével nőtt a nemzetközi turistaérkezések száma. 
 
Az UNWTO TOP 50-es listáján szereplő Európai országok közül a második legnagyobb növekedést (13,3 százalék) Szlovákiában mérték, a bronzérmes pedig Írország lett 12,8 százalékkal. Csehországban 8,5, Ausztriában 6,4, Lengyelországban pedig 5 százalékos bővülés volt a vizsgált időszakban a nemzetközi turistaérkezések számában.
 
A nemzetközi turisztikai bevételek vonatkozásában is kimagasló teljesítményt, dollárban számítva több mint 7 százalékos növekedést ért el Magyarország.
 
Abszolút értékben a Magyarországra érkező többnapos látogatók száma 11,0 millió fő volt 2015 első háromnegyedévében, akik 95,6 milliárd forintot, forintban számítva 15,2 százalékkal többet költöttek a vizsgált időszakban.
 
A közleményben az MT Zrt. hangsúlyozza: az Európát és az országot is sújtó nemzetközi, politikai és egyéb viharok ellenére jó esély van arra, hogy 2015-ben is új rekordot lehessen elkönyvelni Magyarországon. A turizmus világtrendjei, valamint az utazási szokások és igények változása kifejezetten kedveznek a magyar turisztikai kínálatnak: a többszöri, rövid utazások trendje például a budapesti városlátogatásoknak, az európai demográfiai trendek pedig az egészségturizmusnak teremtenek jó lehetőségeket.
(MTI)

Így tekint vissza 2015-re a Fekete Borpince

Január 07. 14:22

A Fekete Borpince beszámolt a 2015-ös év eseményeiről, sikereiről, egyfajta számvetést készített, de közben már előre is tekint, hiszen itt az új év. Így látta a 2015-ös évet a szekszárdi pincészet:

 

Mi minden történt 2015-ben a pince életében? Mozgalmas év van mögöttünk,  következzen egy rövid év végi összegzés és némi előretekintés 2016-ra:

 

Ami a legfontosabb: 2015-ben a Fekete Borpince lett Magyarország Legszebb Kisbirtoka a Bor és Piac Magazin pályázatán. Nagy esemény ez egy kis pincének. Nevesebb országos vagy külföldi versenyen nem indítottunk bort, viszont értünk azért el kiemelkedő eredményt egy idei megmérettetésen: a pince 2011-es Mókamester cuvée bora 5 csillagos borkiválóság lett, ezt a minősítést a beküldött borok közül mindössze 3 bor kapta meg.

 

Így tekint vissza 2015-re a Fekete Borpince

 

Az idei évjárat borai jónak ígérkeznek, jó meleg volt a nyár és néhány intenzív esős napot leszámítva az őszi időjárás is kedvezett a szőlő beérésének. A vékony héjú kadarkát kellett az esőzés miatt a tervezettnél valamivel korábban leszedni, minden más szőlő jól beérett. Az új rosé decemberben, az új fehér kadarka várhatóan januárban kerül forgalomba. Hónapokon belül forgalomba kerülhet a 2012-es évjáratú Mókamester cuvée, amit már nagyon sokan várnak.


 
Vendéglátás terén azt mondhatjuk, egész évben pezsgő társasági élet folyt a pincében. Számos rendezvényre is sor került, legnépszerűbb programjaink továbbra is a Borkóstoló félmaraton és a Gourmet borvacsora. Idén ősszel indult új programsorozatunk, a Varázslatos esték, elsőként egy bűvész lépett fel. Jövő évi rendezvényeink időpontjai már a honlapon, illetve a jelentkezési űrlapon is megtalálhatók itt.

 

2015-ben is számos fesztiválon, vásáron, illetve boreseményen vettünk részt, és ez a jövőben is így marad. Aki szeretne tájékozódni ezzel kapcsolatban, tekintse meg honlapunk vonatkozó oldalait, melyek már 2016-ra vannak aktualizálva. Több újdonság is van az idei évhez képest, így például a Borjour Magnum idén először 2 napos lesz, a Vince Budapest pedig március elején csütörtöktől szombatig tart majd. További részletek:
http://feketeborpince.hu/boresemenyek
http://feketeborpince.hu/fesztivalok-vasarok

 

Aki követ bennünket Facebook-on, az tudja, kis túlzással "számolatlanul" osztogattuk egész évben a borokat és ez 2016-ban is így marad. :) Örömet jelent nekünk, ha egy kis örömet tudunk szerezni nektek. Boldog és sikeres új évet kívánunk a pince és a pince borai iránt érdeklődőknek.

Mi legyen a Torkos Csütörtök logója?

Január 07. 12:07
A Torkos Csütörtök logópályázatának végéhez érkezve a héten közönségszavazás keretében derül ki, kinek az alkotása lesz ezentúl a Torkos Csütörtök új jelképe.
 
A 266 pályázóból előzsűrizés során a Magyar Turizmus Zrt. munkatársai választották ki azt a négy pályaművet, melyek közül a nagyközönség január 5-8. között tartandó online szavazással fogja kiválasztani a nyertest - írja a Turizmus Online.
 
 
Az idei Torkos Csütörtök egyébként a „Gasztroélmények Évének" nyitánya is lesz. E tematikus év keretében az ízeké, a magyar termékeké és hagyományoké lesz a főszerep. Továbbá 4-5 nagyszabású gasztronómiai esemény mellett számos egyéb kulináris program várja majd az érdeklődőket az év során.