Augusztus 24. 12:20
A Budapest Borfesztivál kísérőrendezvénye, a Boregyetem kétnapos előadás- és kóstolósorozata idén - a Borfesztivál 25. születésnapja alkalmából - a magyar borkultúra megújulásának emblematikus alakjaival közösen tekint vissza az elmúlt közel három évtizedre.
Az előadás hallgatói szeptember 5-én, hétfőn, izgalmas utazást tehetnek a kilencvenes és a kétezres évekbe, majd az előadók visszatérnek napjaink trendjeihez.
Szeptember 6-án kávékurzus várja a látogatókat, a Nespresso-val! Minden, amit a kávéról tudni szeretnél: honnan jön, hogyan készül, hogyan kóstold, és hogyan ismerd fel az igazi minőséget. Természetesen azért lesznek borok is!
Szeptember 6.:
A megújulás úttörőitől a generációváltásig: 25 év a magyar borkultúrában
- Borstílusok és a borkészítési technológia változásai
Előadók:
Thummerer Vilmos, tulajdonos – Thummerer Pince, Eger
Lamport József, főborász – Thummerer Pince, Eger
Előadók:
Pintér Katalin, tulajdonos, ügyvezető – Gerbeaud Café, Onyx Étterem, Émile Étterem
Dr. Csizmadia András, gasztrofilozófus – Bor-Schola
- Borpiac és borfogyasztási szokások
Előadók:
Dr. Harsányi Dávid, marketingkommunikáció szakirányvezető, főiskolai docens – Budapesti Gazdasági Egyetem, Külkereskedelmi Kar, Marketing Intézeti Tanszék
Zilai Zoltán, igazgató – Budapest Borfesztivál, elnök – Magyar Bor Akadémia
A borok:
1. rész
- Egri Csillag Grand superior, 2013 – Thummerer Pince
- Vili Papa Cuvée, 1995 – Thummerer Pince
- Vili Papa Cuvée, 2011 – Thummerer Pince
2. rész
- Sáfránykert Olasz rizling válogatás, 2014 – Figula Pincészet
- Villányi Cabernet sauvignon barrique, 1993 – Gere Attila Pincészete
- Kopár Cuvée, 2007 – Gere Attila Pincészete
- Szekszárdi Bikavér reserve, 2007 – Takler Borbirtok
3. rész
- Kunsági Kékfrankos Rosé, 2015 – Gál Szőlőbirtok és Pincészet
- Zsadányi Hárslevelű pezsgő – Zsadányi Pincészet
Szeptember 7.:
Ismerd meg a gourmet kávék világát!
1. Bevezető: kis kávétörténelem, kávékészítés, újabb trendek
2. Ráhangolódó borkóstoló: 2 borpár
- a termőhely hatása a borra, 2 fehérbor példáján bemutatva
- a barrique érlelés hatása a borra, 2 vörösbor példáján bemutatva
3. A kávékóstolás szempontjai és a hibátlan kávé jellemzői
- tudnivalók és interaktív kóstoló
4. A nüanszok: terroir és gasztronómia
- különleges termőterületek kávéinak kóstolása
- kóstolással egybekötött kávé-sajt harmonizáció
Előadók:
Nagy Zsolt, kávé nagykövet – Nespresso
Csorba Gábor, sommelier, képzési vezető – Bortársaság