Forgalomba került a Magyarország legdélebbi dűlőjéből készült bor
December 07. 14:12
A villányi Gere Attila Pincészet egyik top tétele, a Solus 2012-es évjárata karácsony előtt a boltokba került. A Solus dűlőszelektált, limitált tétel, ami Kopár-dűlőről szüretelt merlot-ból készül. Arról a területről, ahol eltérőek a mikroklimatikus viszonyok és a talaj sokkal vékonyabb és kövesebb, a Kopár többi részéhez képest.
A solus stílusa a toszkán Ornellaia pincészet inspirálva készült, Villányi arculattal, a terroir minden tipikus egyedi jegyével. A bor neve egyedit jelent latinul, illtve megtalálható benne a sol, vagyis a nap szó is, ami arra utal, hogy a szőlő hozzá Magyarország legdélebbi dűlőjében lett szüretelve.
Mivel a tétel nem készül minden évben, így a mostani a tizedik, jubileumi évjárata a bornak. Gazdag gyümölcsösség és édesfűszeres aromák jellemzik, kerek bor, édes tónusú lecsengéssel. A finoman pörkölt fa aromája kóstoláskor szépen belesimul a szilvás-meggyes aromákba. Egyedi, top tétel, amely tökéletes ajándék is, hiszen több évre is el tudják tenni a gyűjtők, az ünnepi asztalnál pedig a vörös és vadhúsból készült ételek mellé ajánljuk.