Fröccs

Franciázz te is csütörtökön!

Március 17. 15:40
Világszerte több mint 1300 étteremben népszerűsítik csütörtökön a francia gasztronómiát többfogásos francia vacsora felszolgálásával. Magyarországon tíz étterem csatlakozott a kezdeményezéshez.
 
Az Alain Ducasse francia séf és a francia külügy- és nemzetközi fejlesztési minisztérium által kezdeményezett Gout de/Good France projekthez csatlakozó tíz magyar étterem közül háromnak a séfje a Magyar Bocuse d'Or Akadémia tagja - olvasható a Francia Intézet MTI-hez elküldött tájékoztatójában.
 
Mint írják, 1912-ben Auguste Escoffier francia séfnek jutott eszébe az ötlet, hogy egy időben ugyanazt a francia vacsorát szolgálják fel az egész világon. Akkor több mint 4000 meghívottat láttak vendégül a világ 37 éttermében, Párizstól Bombayig (Mumbai), Londontól Jokohamáig. 
A kezdeményezés sikeres volt, ezért elhatározták, hogy minden évben hasonló vacsorát szerveznek. A terv az első világháború kitörése miatt hiúsult meg.
 
A Gout de/Good France projekt az Escoffier-féle elképzelést viszi tovább. Csütörtökön a séfek szerte a világon hagyományos francia aperitifből, hideg- és meleg előételből, halból, rákból vagy szárnyasból álló menüt kínálnak majd az érdeklődőknek, szabadon vegyítve az egyes nemzetek kulináris hagyományaival.
 
Desszertnek francia sajtot vagy sajtválogatást, csokoládés finomságot, valamint francia borokat és emésztést segítő italt is felszolgálnak.
A magyar fővárosban a Babel Budapest, a Baltazár, a Borssó Bistro és a Pierrot várja francia menüvel az érdeklődőket. Keszthelyen a Bistro Classico és a Molnár, Veszprémben a Chianti Étterem, Balatonszemesen a Kistücsök, Perbálon a Walter Vendéglő, valamint a viszi Chateau Visz is csatlakozott az eseményhez.
 
(MTI)

Szomorú hírünk is van már mára: emelkedhet a kávé ára

Március 17. 10:36
Több mint tizenöt százalékkal nőhet a kávéfogyasztás közel kétharmadát adó Arabica kávéfajta tőzsdei ára 2016. szeptember végéig amiatt, hogy kereslete immár második éve várhatóan meghaladja a kínálatát - közölte a nemesfém-forgalmazással és árupiaci befektetésekkel foglalkozó Conclude Befektetési Zrt.
 
Az idei, 2015. szeptember 30-áig tartó szezonban 84,6 millió zsák (1 zsák=60 kilogramm) Arabica típusú kávé teremhet, aminél közel 4 millió zsákkal többre lehet igény. Az alacsonyabb kínálat oka egyrészt az, hogy a világ legnagyobb kávétermelőjének számító Brazíliában tavaly kiterjedt szárazság pusztított, emiatt kevesebb kávé termett.  
 
A jelenlegi alacsony kávéárak fő előidézője, hogy Brazília és a szintén jelentős kávétermesztő Kolumbia devizái az idén eddig közel 20 százalékkal leértékelődtek az amerikai dollárral szemben. Bár az időjárás a közelmúltban a kávétermesztés szempontjából kedvezőbbre fordult, nőtt az esős napok száma, de az idei januári szárazság miatt a brazíliai kávék nem tudtak eléggé fejlődni. Az Arabicából az idén október 1-jétől induló új szezonban is 1,4 millió zsákkal kisebb lesz várhatóan a kínálat, mint a kereslet, ennek hatására a kávé fogyasztói ára emelkedésnek indulhat.
 
(MTI)

Ha jó a pálinkád, figyelj!

Március 17. 08:58
Március 30-tól újabb nevezési időszakot hirdet a Pálinkavédjegy-rendszer. A Magyarországon egyedülálló kezdeményezés garanciát ad arra, hogy a matricával ellátott palackokban valóban kitűnő minőségű pálinka van. A 2012 őszén bevezetett kezdeményezés eddigi pályázati idő-szakaiban már összesen 14 gyártó 62 pálinkája szerezte meg a jogosultságot a védjegy hasz-nálatára. A jelenlegi pályázati időszakban 2015. március 30-tól április 17-ig lehet nevezni a véd-jegyre!
 
Minden, amit tudni akartál a védjegyről, itt megtalálható!

Az okos óra után itt az okos evőpálcika!

Március 17. 06:27
Felismeri az ételeket, minőségüket, kalóriatartalmukat is jelzi a Kínában fejlesztett okos evőpálcika, melynek okostelefonos alkalmazása használóinak étrendjét is követi, így a fogyókúrában is segíthet.
 
A South China Morning Post hongkongi napilap írása szerint Baidu cég az okos evőpálcika ötletét még 2014-ben ismertette, akkor azt a képességét emelték ki, hogy felismeri az ételek savasságát, kalóriatartalmát, az elkészítésnél felhasznált olaj minőségét.
 
Az azóta napvilágot látott információk szerint az okos készülék négy ételkategória - főtt ételek, italok, hús és gyümölcsök - adatait képes elemezni és okostelefonra továbbküldeni.
 
Az elemzés vagy magával a pálcika ételhez érintésével, vagy a szintén rendszerbe kötött okos mérőpohárba való öntésével válik lehetővé. Mindkét berendezés a felhasználók telefonjára letöltött alkalmazásnak továbbítják az adatokat, melyeket az részletesen elemez.
 
Meg tudja állapítani, hogy a vizsgált, "gyümölcs" kategóriába sorolt étel alma-e, honnan importálhatták és hány kalóriát tartalmaz. Az adatokat az alkalmazás ezután az elfogyasztott ételek lajstromában tárolja. A telefonos alkalmazás a telefon tulajdonosának étkezési szokásait is képes elemezni a hosszabb időn át követett statisztikák alapján, rámutatva az esetleges hibákra, így a túlzott hús- vagy cukorfogyasztásra, a túl kevés tápanyag bevitelére, ezzel a fogyókúrában vagy az egészségtudatosabb táplálkozásban is segíti a felhasználókat.
 
A Baidu evőpálcikákkal kapcsolatos pontos tervei továbbra sem ismertek, így nem lehet tudni, azt tömeggyártásban kívánja-e a piacra dobni, bár az eddigi visszajelzések alapján a fogyasztók ezt pozitívan fogadnák.
 
(MTI)

A szarvasgomba az új csiperke!

Március 16. 22:11
Jó hatással volt a tavalyi csapadékos év a nyári szarvasgomba-termésre. A hazai szarvasgomba-ültetvénytulajdonosok megfelelő mennyiségű és kiváló minőségű szarvasgombát szüretelhettek. A földalatti-gomba gyűjtés céljából kezelt egyik jászsági erdőben az átlagos termésmennyiség mintegy 6-60 kg/ha volt, sőt, itt találtak rá a rekord méretű 1,28 kg-os nyári szarvasgombára is.
 
Kiemelkedően jól teljesített egy heves megyei gazda speciálisan ezzel a céllal telepített 8 éves szarvasgomba ültetvénye is, ahol az egy hektárra vetített termés elérte a 200 kg-ot. Ez az európai átlagokhoz képest is figyelemreméltó teljesítmény. Itt nem csak a gomba mennyisége, de a minősége is kimagasló volt: a tulajdonos átlagosan 100 grammos gombákat szedett ki a földből a szarvasgombász kutyájának jelzésére.

(MTI)

Dokumentumfilm készült egy elvarázsolt borvidékről Szlovéniában

Március 16. 19:55
Egy különleges borvidék a szlovén-olasz határon, ami mindig más országhoz tartozott területileg, de ennek ellenére egy közösség maradtak. Melyik ez a borvidék? Szlovén oldalon Goriska Brda, olasz oldalon Collio néven ismerik. Most egy dokumentumfilmet forgattak a régióban, amelyben borászok és külföldi szakemberek is megszólaltak.
 
20 év kemény munka után bekerültek a borvilág vérkeringésébe, ahol számon tartják Goriska Brda termelőtt. New York-on át Tokyo-ig a legjobb éttermekben kínálják a boraikat.
 
A film május elsején fog megjelenni, itt megnézhetik az előzetesét.

Talicskán toltuk haza a díjakat Ausztriából

Március 16. 15:56
23. alkalommal rendezték meg a párlatkészítők legtekintélyesebb közép-európai szakmai bajnokságát, a Destillatát, amelyre az idén 14 ország 162 főzdéje nevezett, 1500 tétellel. Idén Eisenstadt és az Esterházy kastély adott otthont az ünnepélyes eseménynek, amelyen osztrák, német, magyar, olasz, svájci, román, szerb, holland és argentin párlatok mérettették meg magukat.
 
A magyar főzdék kiválóan szerepeltek a párlatok európai bajnokságának is nevezett rendezvényen: összesen 163 érmet (6 Év Párlata, 7 arany, 62 ezüst, 88 bronz) szereztek a különböző versenykategóriákban.
 
A versenyen évről-évre megnevezik az Év Párlatait, amelyeket nagyarany éremmel is jutalmaznak. 2015-ben a Gyenesei Pálinkárium fekete bodza (2012) és a Gyulai Pálinka fekete ribiszke pálinkája (2014), valamint az Agárdi Pálinka sörpárlata (2014), maláta whiskyje (2010), érlelt alma pálinkája és tokaji sárgamuskotály törköly pálinkája (2010) részesült ebben az elismerésben.
 
A Destillátán a legtöbb érmet Ausztria (568) és Németország nyerte (286), mégis a magyar párlatkészítők felkészültségét és italainak minőségét igazolja, hogy a megmérettetésen induló 162 főzde közül a zsűri az Agárdi Pálinkafőzdét választotta az Év Főzdéjévé, Vértes Tibort pedig az Év Főzőmesterévé.
 
Az Év Párlatai, nagyarany érmet nyert magyar párlatok
 
  • Agárdi Pálinkafőzde: Sörpárlat, 2014
  • Agárdi Pálinkafőzde: Maláta Whisky, 2010
  • Agárdi Pálinkafőzde: érlelt Alma Pálinka, 2012
  • Agárdi Pálinkafőzde: Tokaji Sárgamuskotály Törköly Pálinka, 2010
  • Gyenesei Pálinkárium: Fekete bodza, 2012
  • Gyulai Pálinka Manufaktúra Kft.: Fekete Ribiszke Pálinka, 2014
 
Aranyérmet nyert magyar párlatok
 
  • Gyenesei Pálinkárium (Kaposvár): Bodza, 2012
  • Martin Steel Capital Kft. (Kunszentmárton): Nanguozui 2014
  • Martin Steel Capital Kft. (Kunszentmárton): Laopiziu 2014
  • Etyeki Czimeres Pálinka (Etyek): Szilva
  • Rácz és Rácz Pálinka Manufaktura Kft. (Dunakiliti): Birskörte Pálinka
  • Spirits - 68 Kft. (Szár): Nobilis érlelt Szilva Pálinka 2013
  • Márton és Lányai (Györköny): Gurulós Málna Pálinka
 
Ezüstérmet nyert magyar párlatok
 
  • Agárdi Pálinkafőzde: Cigánymeggy Pálinka 2013
  • Agárdi Pálinkafőzde: Kajszibarack Pálinka 2014
  • Agárdi Pálinkafőzde: Tokaji Seprőpárlat 2011
  • Agárdi Pálinkafőzde: Bokodi Cabernet Franc 2014
  • Agárdi Pálinkafőzde: érlelt Szomolyai Cseresznye Pálinka 2011
  • Agárdi Pálinkafőzde: Körte Pálinka 2013
  • Agárdi Pálinkafőzde: Fekete Cseresznye Pálinka 2014
  • Agárdi Pálinkafőzde: Muskotályos Szőlő Pálinka
  • 1Csepp Pálinka: Cseresznye
  • 1Csepp Pálinka: Piros Veltelini Szőlő
  • 1Csepp Pálinka: Fekete Ribiszke
  • 1Csepp Pálinka: Birs
  • 1Csepp Pálinka: Szőlő Irsai Oliver
  • Hunnium: Körte Pálinka
  • Hunnium: Szilva Pálinka
  • Gyenesei Pálinkárium: Ribizli Likőr 2014
  • Gyenesei Pálinkárium: Gyümölcs Cuvée 2012
  • Kunság-Szesz: Meggy Pálinka 2014
  • Kunság-Szesz: Alma Pálinka 2014
  • Kunság-Szesz: Irsai Oliver Pálinka 2014
  • Harrer Chocolat: Mogyoró krémlikőr
  • Gyulai Pálinka Manufaktúra: Illatos Szőlő Pálinka 2014
  • Gyulai Pálinka Manufaktúra: Alma-Vilmos Gyümölcs 2009
  • Gyulai Pálinka Manufaktúra: Vadbodza Pálinka 2014
  • Gyulai Pálinka Manufaktúra: Málna Pálinka 2014
  • Gyulai Pálinka Manufaktúra: Kóser Szilva Pálinka 2014
  • Gyulai Pálinka Manufaktúra: Vadcseresznye Pálinka 2012
  • Gyulai Pálinka Manufaktúra: Cabernet Franc Törköly Pálinka 2011
  • Gyulai Pálinka Manufaktúra: Cigánymeggy Pálinka 2014
  • Gyulai Pálinka Manufaktúra: Vilmoskörte Pálinka 2012
  • Gyulai Pálinka Manufaktúra: Kajszibarack Pálinka 2014
  • Gyulai Pálinka Manufaktúra: Erdei Meggy Pálinka 2011
  • Spirits - 68 Kft.: Nobilis Fekete ribizli Pálinka 2012
  • Spirits - 68 Kft.: Nobilis Málna Pálinka 2014
  • Spirits - 68 Kft.: Nobilis Birs Pálinka 2013
  • Etyeki Czimeres Pálinka: Szamóca
  • Etyeki Czimeres Pálinka: Szürkebarát Szőlő
  • Etyeki Czimeres Pálinka: Alma Mutsu
  • Etyeki Czimeres Pálinka: Fürtös Meggy Pálinka
  • Etyeki Czimeres Pálinka: Irsai Oliver Szőlő Pálinka
  • Etyeki Czimeres Pálinka: Sárgabarack Pálinka
  • Etyeki Czimeres Pálinka: Áfonya Pálinka
  • Krasnyánszki Krisztián: Kökénypálinka 2014
  • Rácz és Rácz PálinkaManufaktura Kft : Vadcseresznye Pálinka
  • Schiszler Palinka: Irsai Oliver Szőlő Pálinka 2012
  • Schiszler Pálinka: Madárberkenye 2013
  • Schiszler Pálinka: Törköly 2011
  • Schiszler Pálinka: érlelt Szilva 2013
  • Tavaszi Sándor magánfőző: Irsai Olivér 2013
  • Tavaszi Sándor magánfőző: Ottonel Muskotály 2012
  • Sreiner Andrea magánfőző: Vadcseresznye 2014
  • Sreiner Andrea magánfőző: Ananász 2014
  • Molnár János: Meggylikőr 2012
  • Molnár János: Eper-málnalikőr 2012
  • Tokaji Likőrmanufaktúra: Glam Meggy Likőr, L142581
  • Árpád és Vadász Pálinka - Kisrét Manufaktúra Kft.: érlelt Szilva 2013
  • Árpád és Vadász Pálinka - Kisrét Manufaktúra Kft.: Irsai Oliver Szőlő 2014
  • Tuzséri Pálinka: Vadcseresznye Pálinka
  • Kovács Zoltán: Málna Pálinka
  • Márton és Lányai: Kajszibarack Pálinka, L011
  • Rézangyal Kft.: Kóser Alma Pálinka 2014
 
Bronzérmet nyert magyar párlatok
 
  • Agárdi Pálinkafőzde: Barrique Szilva Pálinka 2012
  • Agárdi Pálinkafőzde: APPGIN 2014
  • Agárdi Pálinkafőzde: Piros Vilmoskörte Pálinka 2013
  • Agárdi Pálinkafőzde: Birs Pálinka 2013
  • Agárdi Pálinkafőzde: Fekete ribizli Pálinka 2010
  • Agárdi Pálinkafőzde: Szilva Pálinka 2014
  • Agárdi Pálinkafőzde: érlelt Borpárlat 2008
  • Agárdi Pálinkafőzde: Szeder Pálinka 2011
  • 1Csepp Pálinka: Alma Golden
  • 1Csepp Pálinka: Szőlő Zenit, Kései Meggy
  • 1Csepp Pálinka: Meggy
  • 1Csepp Pálinka: Szőlő Shiraz
  • Hunnium Kft.: Szőlő Pálinka
  • Hunnium Kft.: Birs Pálinka
  • Gyenesei Pálinkárium: Szőlő 2012
  • Gyenesei Pálinkárium: Körte 2014
  • Gyenesei Pálinkárium: Noach Szőlő 2014
  • Gyenesei Pálinkárium: Sárgabarack 2014
  • Gyenesei Pálinkárium: Cseresznye 2014
  • Gyenesei Pálinkárium: Zöld Dió-Alma likőr 2012
  • Kunságszesz: Szilva Pálinka 2015
  • Harrer Chocolat Kft.: Csokoládélikőr tasmán borssal
  • Gyulai Pálinka Manufaktúra: Törköly Merlot Pálinka 2011
  • Gyulai Pálinka Manufaktúra: Kajszibarack Pálinka 2014
  • Gyulai Pálinka Manufaktúra: Sajmeggy Pálinka 2013
  • Gyulai Pálinka Manufaktúra: Erdei Szeder Pálinka 2011
  • Gyulai Pálinka Manufaktúra: Birs Pálinka 2013
  • Spirits – 68 Kft.: Nobilis Meggy Pálinka 2014
  • Spirits – 68 Kft.: Nobilis Kajszibarack 2014
  • Spirits – 68 Kft.: Nobilis Alma Pálinka 2014
  • Spirits – 68 Kft.: Nobilis Meggylikőr 2014
  • Spirits – 68 Kft.: Nobilis Cseresznye Pálinka 2014
  • Spirits – 68 Kft.: Nobilis Erdei Meggy Pálinka 2013
  • Spirits – 68 Kft.: Nobilis érlelt Alma Pálinka 2012
  • Spirits – 68 Kft.: Nobilis Irsai Oliver Szőlő Pálinka 2014
  • Etyeki Czimeres Pálinka: Meggy
  • Etyeki Czimeres Pálinka: Jonagold Alma
  • Etyeki Czimeres Pálinka: Vilmoskörte
  • Etyeki Czimeres Pálinka: Alma
  • Etyeki Czimeres Pálinka: érlelt Szőlő
  • Etyeki Czimeres Pálinka: Besztercei Szilva
  • Etyeki Czimeres Pálinka: Szilva
  • Etyeki Czimeres Pálinka: Szürkebarát Szőlő
  • Etyeki Czimeres Pálinka: Tramini Szőlő
  • Tokaji Likőrmanufaktúra: Fekete Ribizli Pálinka
  • Tokaji Likőrmanufaktúra: Bodza Pálinka
  • Tokaji Likőrmanufaktúra: Tokaji Sárgamuskotály Szőlőpálinka
  • Árpád és Vadász Pálinka - Kisrét Manufaktúra Kft.: Lepotica Szilva 2014
  • Árpád és Vadász Pálinka - Kisrét Manufaktúra Kft.: Magyar Kajszibarack 2014
  • Árpád és Vadász Pálinka - Kisrét Manufaktúra Kft.: Bársony Birs 2014
  • Árpád és Vadász Pálinka - Kisrét Manufaktúra Kft.: Bíbor Meggy 2014
  • Tuzséri Pálinka: Kékfrankos Szőlő Pálinka
  • Tuzséri Pálinka: Irsai Szőlő Pálinka
  • Tuzséri Pálinka: Szabolcsi Alma Pálinka
  • Tuzséri Pálinka: Szilva Pálinka
  • Tuzséri Pálinka: Szabolcsi Alma Pálinka
  • Tuzséri Pálinka: Szamóca Pálinka
  • Tuzséri Pálinka: Cserszegi Szőlő Pálinka
  • Tuzséri Pálinka: Barack
  • Lakatos Tibor: Irsai Oliver Szőlő Pálinka 2014
  • Lakatos Tibor: Meggy Pálinka 2014
  • Matheus Pálinkaház: Vilmoskörte Pálinka
  • Matheus Pálinkaház: Tokaji furmint Likőr
  • Rácz és Rácz PálinkaManufaktura: Birs Pálinka
  • Rácz és Rácz PálinkaManufaktura: Fürtös Meggy Pálinka
  • Rácz és Rácz PálinkaManufaktura: Ottonel Szőlő Muskotály Pálinka
  • Rácz és Rácz PálinkaManufaktura: Vilmoskörte Pálinka
  • Rácz és Rácz PálinkaManufaktura: Cigánymeggy Pálinka
  • Rácz és Rácz PálinkaManufaktura: Szomolyai Fekete Cseresznye Pálinka
  • Schiszler Pálinka: Nyári Alma 2013
  • Schiszler Pálinka: Vilmoskörte 2013
  • Martin Steel Capital Kft.: Nanguozui 2014
  • Martin Steel Capital Kft.: Qingpizui 2014
  • Martin Steel Capital Kft.: Chixiazui 2014
  • Márton és Lányai: Vilmoskörte Pálinka, L120
  • Márton és Lányai: Szilva Pálinka, L146
  • Márton és Lányai: Irsai Oliver Pálinka, L009
  • Kovács Zoltán: Szamóca Pálinka
  • Kovács Zoltán: Vadalma-bodzavirág Pálinka
  • Krasnyánszki Krisztián: Sauvignon Blanc Szőlőpárlat 2014
  • Krasnyánszki Krisztián: Szilvapárlat 2014
  • Tavaszi Sándor: Fekete Ribizli 2013
  • Tavaszi Sándor: Cacanska Lepotica 2014
  • Várda-Drink: Berkenye Klasszikus
  • Várda-Drink: Alma Pálinka
  • Molnár János: Irsai Oliver Szőlő Pálinka 2013
  • Molnár János: Feketecseresznye Pálinka 2013
  • Molnár János: Citruslikőr 2012