Gál Péter: kétarcú a borágazat Magyarországon
Szeptember 15. 10:11
A Vinoporton szakmai vita folyik a Nemzeti Borstratégiáról. Ezúttal Gál Péter írta meg gondolatait.
Az elmúlt két évtized elsősorban az egyéni sikerekről szólt. Ugyanakkor sok olyan akadály van, amit a szőlő- és bortermelők csak közösségként, együtt gondolkodva és cselekedve ugorhatnak meg - írja a Vinoporton a Földművelésügyi Minisztérium eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára.
Gál Péter szerint az ágazat kétarcú: a sikeres és jól működő vállalkozások mellett rengeteg olyan termelő van, aki mindennapi küzdelmet folytat a fennmaradásáért.
A helyettes államtitkár blogposztjában az olvasható, hogy egy komplett ágazatot felölelő stratégiának elsősorban a meglévő adottságok és erőforrások felhasználási módját kell érintenie. Melyek ezek az erőforrások? A bortermeléshez szőlő, pince és szakember kell (úgyis, mint föld, tőke és munkaerő), hangsúlyos cél ugyanakkor, hogy a bor eladásával a szereplők megfelelő jövedelemhez jussanak. Ennek megfelelően egy szőlő-bor ágazati stratégiát alapvetően erre a három termelési tényezőre, ezek megfelelő allokációjára és koordinációjára kell fókuszálni.
Kattints ide a teljes posztért!