Fröccs

Hamburger napok a Millenárison

Június 11. 16:35
Hamburger napok a Millenárison
 
Idén már negyedik alkalommal kóstolhatunk mennyei hamburgereket a szakma legjobbjaival együtt a Millenáris Parkban, június 23-26-ig.
Az egyébként ingyenes rendezvényen bemutatkoznak a budapesti éttermek és legfinomabb hamburgereik.
Hogy miért és milyen pezsgő illik a hamburekehez, arról bővebben itt olvashatsz!

Kezdődik az év legpezsgőbb eseménye!

Június 11. 14:02
 
Csaknem ötven márkától mintegy százféle pezsgőt, champagne-t, cavát, proseccót, habzó- és gyöngyözőbort vonultat fel a Pezsgő Június Nagykóstoló szombaton, 14 órától a Corinthia Hotel Budapestben.
 
A rendezvény célja, hogy a nyári szezon elején a közönségnek széles kitekintést nyújtson nemcsak a klasszikus pezsgők, hanem a habzó- és gyöngyözőborok világára is, ami azért is fontos, mert ezeket az italokat - ellentétben például a champagne-okkal - a mindennapokban is megengedheti magának az ember
 
A rendezvény egyik idei mesterkurzusán somlói és champagne-i pezsgőket lehet egymás mellett kóstolni a somlói Kreinbacher birtok pezsgőit Paul Bara champagne-okkal összehasonlítva; a két pincészet közötti kapcsot a pezsgőmester, Christian Forget jelenti.
 
A Champagne színei címet viselő mesterkurzuson blanc de blancs-tól a rosé pezsgőkig tekintik át a műfaj vezető francia borvidékének kínálatát, míg a harmadik masterclass a technológiák közötti különbségeket szemlélteti, részben az idei főtámogató, a Francois pezsgőire építve.

Csak a pezsgőnek ne essen baja!

Június 11. 09:06
Rihanna bármeddig elmegy - csakhogy mentse a pezsgőjét. Éppen felfújható hattyúján pihent a medencében, amikor annak szélére sodródott. Egy feszített víztükrű medencében, ahol alattunk a tenger és sziklák, nem feltétlenül ajánlott ennyi mindent egyszerre csinálni. Még épp időben döntött úgy, hogy inkább leszáll a hattyúról - hogy mentse magát és a pezsgőt.
 

Gasztrofesztiválokon „támadnak” idén a fogyasztóvédők

Június 10. 19:58
Megkezdődtek a nyári idegenforgalmi ellenőrzések, amelyek elsősorban fesztiválokon és különböző rendezvényeken várhatók - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) és az Európai Fogyasztói Központ (EFK) közös közleményben.
 
A tájékoztatás szerint az ellenőrzések egyebek közt kiterjednek az idegenforgalmi szolgáltatásokra és az árfeltüntetésre. A fogyasztóvédelmi hatóság munkatársai szintén megjelennek majd strandokon, élményfürdőkben, wellness és gyógyturisztikai létesítményekben, a különböző gasztronómiai, szabadidős és kulturális rendezvényeken, az idegenforgalmilag frekventált helyeken működő vendéglátó-ipari egységekben.
 
A külföldön vakációzó magyarok védelme érdekében az EFK magyarországi szervezete a fogyasztói jogokról szóló tájékoztatás mellett ingyenes érdemi és jogi segítséget nyújt a magyar fogyasztóknak, ha valamely másik uniós tagállamban, Izlandon vagy Norvégiában honos vállalkozással, szolgáltatóval kapcsolatban van panaszuk. Többek között a légi közlekedéssel, a vasúti vagy buszos utazással, az autóbérléssel, a külföldi szállásfoglalással, a szállás minőségével, a külföldön vásárolt termékekkel összefüggő garanciális jogok érvényesítésében való közreműködésért érdemes a központhoz fordulni - olvasható a közleményben.
(MTI)

Így változott a borosüveg az évszázadok alatt

Június 10. 17:00
A Csomagolás blog akadt rá erre a remek képre, amelyen a borosüvegek evolúcióját lehet nyomon követni egészen a XVIII. század elejétől. Érdekes, hogyan rövidült meg a palackok nyaka az évtizedek alatt, és hogyan jutottunk el a Stewie Griffin fej alakú üvegtől, az Unicumoson át a maira egészen hasonlóig...
 
Így változott a borosüveg az évszázadok alatt

Miért koccintunk?

Június 10. 15:43
A kulturált bor- (vagy egyéb alkohol) fogyasztó, amikor kezébe veszi az italt, előbb szemrevételezi, megillatolja és utána belekortyol. A fülünkre viszont nem hat semmi - innen jön a koccintás, hogy halljuk is az ital hangját.
 
Sokszáz évvel ezelőtt a középkorban, külön jelzés értéke volt a koccintásnak: a vendégek poharukat a házigazda kelyhéhez ütve mutatták, hogy megbíznak benne, és tölthet nekik a poharukba. A bizalmatlanság pedig az akkortájt gyakori, italokon keresztül mérgezésből ered. Ugyanebből a korszakból jön a koccintás olyasféle értelmezése is, miszerint egy megegyezés megköttetésekor illett koccinással megpecsetélni a szerződést. 
 
Koccintó-körkép

Mi a helyzet itthon? Egy régi legenda szerint az aradi vértanúk kivégzését sörrel koccintva ünnepelték az osztrákok, így akkor nálunk ez a fajta tevékenység tilos volt. Ma már persze nincs ez így, sörrel és minden mással is bátran koccinthatunk. Ha boros tesszük ezt meg, igyekezzünk a kehely közepeit összeérinteni koccintáskor, hogy ne törjön el a pohár, illetve mindenképpen találkozzon tekintetünk a koccintó-partnerünkével.
 
  • Spanyolországban a vízzel való koccintás egyértelmű következménye a 7 évig tartó rossz párkapcsolat.
  • Angliában nemcsak hogy koccintottak, de tósztot is mondanak, ami pedig onnan ered, hogy ilyenkor mindig fűszeres pirítóst ettek a borhoz, hogy fokozzák annak ízét.
  • Hollandiában az ott élők nem koccintanak, viszont hátratett kézzel, poharukat szájukba véve isszák a whiskyt.
  • Izlandon kedvelt elfoglaltság náluk az ivás. Az ott élő eszkimók hivatalosan is az egyik legrészegesebb nemzet.
  • Japánban járva soha ne tölts magadnak! Ezzel megsérted a házigazdát.
  • Kínában koccintáskor az idősebb fél a fiatalabb pohara fölé tartja a sajátját. Miután kiürültek a poharak, fejjel lefelé teszik le az asztalra, hogy jelezzék: nem maradt semmi, így harag sincs.

Ha nagyobb a pohár, többet fogsz inni

Június 10. 11:44
Ha nagyobb a pohár, többet fogsz inni
 
Több tanulmány is bizonyította, hogy ha egy bárban ülve nagyobb méretű pohárba kapjuk az italunkat, többször fogunk kérni belőle. Ha tehát véletlenül többet iszunk a kelleténél, nyugodtan hibáztassuk a poharat!
 
A Cambridge-i Egyetem egy helyi pubot például majd fél évig megfigyelt: miután a tulajdonos nagyobbra cserélte a poharakat (300 ml helyett 370 ml-esre), viszont a felszolgált mennyiségeket megtartotta, a borforgalom 14,4%-kal emelkedett meg a bárban, míg 8.2%-kal az éttermi részben.
 
A gondolat tulajdonképpen logikus, hiszen ha kevesebbnek érzezzük a borukat (a nagyobb pohárban), gyorsabban fogjuk fogyasztani is. Ez az illúzió pedig előmozdítja az eladás. - állítja Professor Theresa Marteau, a Cambridge-i Egyetem Viselkedés és Egészségügyi Kutatások részleg igazgatója, aki a tanulmány vezető szerzője is. 
 
Másik elmélete szerint, az emberek egységekben gondolkoznak; „Csak egy szelet tortám eszem, csak egy pohár bort iszom” - viszont mivel a mennyiség csekélynek látszik, és nem érezzük egy egész pohárnak, hajlamosabbak leszünk még egyet kérni. 
 

Próbáld ki te is a pezsgős gumicukrot!

Június 10. 07:21
Szeretjük a pezsgőt és természétesen szeretjük az édességeket, akkor miért ne kombinálhatnánk őket egyszerre? A recept borzasztó egyszerű, érdemes kipróbálni akár saját szórakozásunkra is! 
 
Ízlés szerint pezsgőt vagy proseccot öntsünk egy edényben lévő gumicukorra, nagyon fontos, hogy a buborékos ital teljesen lefedje a gumicukrokat. Majd egy egész éjszakán át hagyjuk a hűtőszekrényben állni - írja az Origo.hu. 
 
Íme a végeredmény: 
 
Próbáld ki te is a pezsgős gumicukrot!
Forrás: Purewow.com

Bérelj bordeaux-i chateau-t az Airbnb-n!

Június 09. 16:46
Bérelj bordeaux-i chateau-t az Airbnb-n!
 
A Château Paveil de Luze már évek óta tart kóstolókat és birtoklátogatásokat, most pedig ennél is tovább mennek: megnyitják kapuikat, hogy a vendégek ténylegesen megtapasztalják milyen a borász élete. Frederic de Luze társtulajdonos, aki egyébként az Alliance des Crus Bourgeois du Médoc elnöke is, elsőként osztott meg borászatot Médoc-ból az Airbnb-n. 
 
Egyedi, pazar szobák, hatalmas szőlőskert, és saját séf: ez mind a rendelkezésünkre állhat, persze klasszifikált borok folyamatos kóstolása mellett. "Ma már más szempontok alapján mennek nyaralni az emberek, és egy château-t ugyanúgy fel akarnak fedezni, sőt át akarnak érezni, mint mondjuk New Yorkot, Lisszabont vagy Buenos Airest" - mondta Catherine Luze, társtulajdonos.
 
„Azt látjuk, hogy sokkal inkább a helyiekkel akarnak lenni vendégeink, és átélni az ő életüket” - tette hozzá. Akiket pedig kifejezetten a borok érdekelnek, kérhetnek privát idegenvezetést is a teljes időre, a birtok teljes területén.