Június 10. 18:37
Június 10. a chenin blanc világnapja. Mit tud ez a fajta és miért tegyünk vele egy próbát, ha még nem ismerjük?
kép forrása: www.wsetglobal.com
Eredendően a chenin blanc-t a Loire-völgyben termesztették, de mára számos dél-afrikai tétel vetekszik francia társaival. Kaliforniában is virágzik a termesztése, generációk óta. A fajta sokoldalúsága figyelemre méltó, és a stílusok sokféleségében, amely létrehozható belőle, szinte mindenki talál kedvencet.
Mi az a Chenin Blanc bor?
A Chenin Blanc egy fehér száraz vagy édes bor, ill. pezsgő, amelyet az azonos nevű szőlőfajtából állítanak elő. Jellemzően gyümölcsös, élénk, ínycsiklandó savakkal, vagy – a legjobb esetben – mindkettővel rendelkezik. A Chenin Blanc népszerűsége évek óta növekszik, különösen az úgynevezett újvilági termelők körében, akik Dél-Afrikától Kaliforniáig izgalmas helyszíneket találnak a termesztésükhöz, és sokan kísérleteznek az elksézítési módokkal is.
A francia Loire-völgyben vitathatatlanul a Vouvray és a Sanennières márkák a legismertebbek, bár az Anjou és a Saumur is kiemelkedő. (A legtöbb esetben ezek a helynevek jelennek meg a címkén a szőlő neve helyett.) A Quarts de Chaume és a Jasnières Chenin Blanc elnevezéseket is érdemes keresni, valamint a Crémants de Loire-t, amelyben a chenin blanc gyakran fontos szerepet játszik. A dél-afrikai Chenin Blanc korábban az afrikai szóhasználattal Steen néven volt ismert, bár manapság egyre többen használják a Chenin Blanc-t megnevezést. Dél-Afrikában a fajta különösen jól teljesít Stellenboschban, Franschhoekben és Swartlandben. Kaliforniában nagy múlttal rendelkezik – érdemes keresni a Chalone-t vagy a Lang & Reed-et.
Miért érdemes megkóstolni a chebnin balnc-t?
Elképesztően sokszínű: a karcsúbb tételektől az érlelt, komplex fehérekig vagy a már említett pezsgő összetevőjeként.
A chenin-ből készülő Crémant de Loire kiváló ár-érték arányú, ételbarát és tökéletes aperitif. Csendes borként is élénk savassága kiválóan működik a gazdagabb ételekhez: a vajjal készülő vagy akár zsírosabb hal- és szárnyasételekhez,
sült pulyka mellé.
A Chenin Blanc íz- és aromaprofilja
A szárazabb változatok élénkek, gyümölcsösek citrusos és csonthéjas illatokkal, melyeket ínycsiklandó savak és gyakran ásványosság jellemez.
Ha édesebb stílusban készülnek, különösen ha a Quarts de Chaume botritiszes szemekből készülő tételeire gondolunk, kifejezetten mézes karaktert kapnak, amely tökéletes sajtfogásokhoz, desszertekhez, libamájhoz. A pezsgő és a száraz csendes Chenin Blanc a legjobb behűtve, bár a bor melegedés hatására összetettebbé válik. Az édesebb változatok hűvösen fogyaszthatók, de nem túl hidegen, így mézes, olykor földes és virágos árnyalataik még teljesebben kifejeződnek. A Chenin Blanc borok legjobban sauvignon blanc stílusú vagy univerzális borospohárból fogyaszthatók.