Fröccs

Ilyen a Villa Tolnay Zöldveltelini-trilógia

Július 04. 11:12
Ez a bizonyos Zöldveltelini-trilógia egy érdekes kísérlet eredménye: a Holdhoz éjszaka szüreteltek, a Naphoz nappal, a Földhöz szintén, de cefrével/seprővel turbózták. Amennyiben a Hold és a Nap között nem lenne más különbség, mint a feldolgozásra érkező fürtök hőmérséklete, akkor könnyen oszthatnánk az észt: bármekkora macera lehet éjjel szüretelni, kifizetődik, hiszen egyetlen átvirrasztott éjszaka árán egy egész év munkáját lehet új szintre emelni. Van azonban más különbség is (talán több, én ennyiről tudok): a Nap alapanyagát két nappal a Holdé után szüretelték, és azonnal préselték, míg a Hold kapott 18 óra héjonáztatást.
 
A borok leírásáért a Művelt Alkoholistára kattints!

A Koch Borászat készítette Bács-Kiskun Megye legjobb desszert borát

Július 04. 08:00
A Koch Borászat készítette Bács-Kiskun Megye legjobb desszert borát
 
A Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés június 26-i, kalocsai ülését követően ünnepélyes keretek közt hirdették ki a Bács-Kiskun Megye Bora díj 2015. évi nyerteseit. A Kunsági Borvidék és a Hajós-Bajai Borvidék borai vettek részt négy kategóriában a versenyen, melyet az idén Kiskunhalason rendeztek meg a Csipke Hotelben.
A Bács-Kiskun Megye legjobb desszert bora díjat a borotai Koch Borászat 2007-es évjáratú Koch Ice Wine Rajnai rizling Jégbora nyerte. A díjat Koch Csaba borász,  a Koch-Vin Kft. ügyvezetője vette át Rideg Lászlótól, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnökétől.

Karcagon derül ki, mi lesz a pet palackokkal

Július 03. 18:09
Több mint 2,8 4milliárd forintból épült, PET-palackok teljes újrahasznosítását szolgáló innovációs kutatóközpontot adtak át a Karcagi Ipari Parkban a közelmúltban.
 
A beruházáshoz mintegy 1,99 milliárd forint európai uniós támogatást nyert el a cég a Gazdaságfejlesztési Operatív Program keretén belül. A projekt során 26 ezer 500 négyzetméteres telken épült fel a 4638 négyzetméteres nettó alapterületű, kétszintes Food-Grade Élelmiszeripari PET Műanyaghulladék Újrahasznosító Innovációs Központ.
 
A projekt célja a PET-palackba csomagolt ásványvíz és üdítőitalok iránti folyamatos keresletnövekedéssel járó környezeti terhelés minimálisra csökkentése, illetve hogy hosszú távon akár száz százalékban is lehetséges legyen az  élelmiszeripar csomagolásakor keletkező PET műanyaghulladék, mint másodnyersanyag újrahasznosítása.
 
A szelektíven  összegyűjtött műanyaghulladékot a karcagi Recy-Pet üzemben bezúzzák,  megtisztítják, és fröccsöntéssel regranulátumot készítenek belőle. A regranulátum a palackgyártás jelenlegi alapanyagát, a szűz granulátumot hivatott kiváltani, amelyet nagyrészt külföldről importálnak Magyarországra, jelentős mértékben kiszolgáltatva ezzel a termelést a nemzetközi piacnak, a gazdasági viszonyoknak - olvasható a közleményben.
 
A tájékoztatás szerint az üzem óránként 1000 kilogramm PET-palackot képes bedarálni, és éves szinten körülbelül 7-8000 tonna regranulátumot gyártani.
 
Az előállított regranulátumot elsősorban az ásványvíz, üdítő- és energiaital- valamint ecetgyártó Aquarius-BUSZESZ csoport vásárolja, illetve használja majd fel termékeik csomagolásához.
(MTI)

Pisivel trágyázzák majd a árpát a dánok

Július 03. 15:51
És mi lesz az árpából? Természetesen sör. A történet nem mindennapi. A Roskilde fesztiválon összegyűjtik a látogatók vizeletét, és azzal trágyázzák majd a növényt.
 
A rendezvényen fémteknőkbe gyűjtik a vizeletet, becslések szerint 25 ezer liternyit. Ezt egy speciális tartályba öntik, majd a közeli árpaföldek trágyázására fogják használni.
 
A Cinken még szavazni is lehet, hogy Vajon a magyar fesztiválok csináltak már húgyból sört! :)

Így vigyázz magadra a kánikulában!

Július 03. 12:40
A nagy hőség hatására a szervezetünkben különböző rendellenességek léphetnek fel. Vészjelzések: fejfájás, rosszullét, szédülés, szapora szívverés, eszméletvesztés. Igyál sok folyadékot - most ne alkoholosat, és fogyassz könnyű ételeket!
 
Így vigyázz magadra a kánikulában!
(MTI)

Bajban vannak a francia marhatenyésztők

Július 03. 10:40
A francia marhatenyésztők az alacsony felvásárlási árak ellen tiltakoznak, amelyek immár 16 hónapja folyamatosan esnek.
 
A marhahús exportlehetőségi az orosz embargó miatt beszűkültek, de nem csak ez a baj, hanem az is, hogy a fogyasztás is rohamosan csökken, két évtized alatt húsz százalékkal esett vissza Franciaországban, miközben a csirkehús népszerűsége folyamatosan növekszik.
 
A francia kormányzat különféle marketingeszközökkel és az exportot koordináló szervezet felállításával próbálja segíteni a francia hús külpiaci terjesztését - számol be az Agrárhírek.hu.

Egyszerűen MINDEN itt van, amit a dinnyéről tudni lehet

Július 03. 07:08
Igen, már az egyiptomiak is. Igen, valájában tök. Persze, otthon is lehet nevelni, csak nem érdemes. Természetesen a magyar dinnyét kell megvenni, és a Kertész blog azt is leírja, hogyan. Mármint, hogyan kell kiválasztani a legfinomabbat a zöldségesnél.

Próbáltad már a sajtot őrölt kávéval?

Július 02. 20:07
Szinte minden puhább, lágyabb sajthoz zseniálisan passzol, ha pár csepp mézet és egy csipetnyi őrölt kávét szórunk. Briliáns! Mennyei! Csodás! Tessék kipróbálni, már több barátom jelezte, hogy egy új dimenzió nyílt meg a sajtfogyasztási szokásaikban ezzel a variációval. Szóval nyissunk az új dolgok, új ízek, harmóniák felé. Megéri - olvasható a Heni Süt Neked blogon. Katt a receptért!