április 13. 10:04
Március 28-án a Tokaj Grand Nagy Tokaji Kóstoló keretein belül több mesterkurzus is megrendezésre került. Az egyik lenépszerűbb előadás a Disznókő 5 puttonyos Aszú vertikális kóstolója volt, melyet Mészáros László főborász és birtokigazgató, illetve Kovács Zoltán borász és termelési irányító vezényeltek le.
A Borrajongo.blog.hu az eseményről való beszámolójában, így ír a Disznókő aszú filozófiájáról: "Az aszú tekintetében a birtok célja, hogy az aszúszemekbe zárt frissességet és tiszta gyümölcsösséget, komplexitást a borban is megjelenítse. Az áztatás 12-60 órát vesz igénybe, hozzá erjedő mustot vagy friss bort használnak. A kilencvenes évek elején elkészített, újhullámos aszúikat rengetegen kritizálták, mindenhol teljes fordulaton pörgött a „reduktív aszú” vita. Azóta az idő a Disznókőt igazolta, hiszen ma már szinte mindenhol cél az aszúszemek friss gyümölcsösségének megőrzése, borba való átmentése."
A mesterkurzuson résztvevő vendégek egy 1993-as évjáratú 5 puttonyos aszút is kóstolhattak: "Mély szín. Érett és melegen fűszerezett illat, virággal, aszalt sárgabarackkal. Olajos, testes, még mindig nagyon intenzív. Aszalt sárgabarack és más gyümölcsök, enyhén tropikus jegyek, finom dohányos aromák, mézeskalácsos fűszeresség. A tannin egyértelműen több, mint az előző boroknál és talán durvábban is textúrált. Érett, finom és nagyon hosszú. Remek bor, még messze pályafutásának végétől."