Íme az etyeki Libadalom programja
Október 30. 12:00
Márton-nap ünnep a borászok számára, hiszen hagyományosan ebben az időszakban kóstolják meg a gazdák az újbort, és kerülnek palackokba az első tételek. A Gasztrosétányon ez a nap ráadásul egybeesik a már hagyományos Libadalommal, amikor is a helyi présházak az alkalomhoz illő programokkal és ínycsiklandó libaételekkel várják az érdeklődőket és megrendezik a már tradíciónak számító libafuttatást is.
A mondás szerint „aki Márton napján ludat nem eszik, ehetik az bármit, mégis éhezik. Aki Márton napján újbort nem iszik, az egész évben szomjazik.”
A mondás szerint „aki Márton napján ludat nem eszik, ehetik az bármit, mégis éhezik. Aki Márton napján újbort nem iszik, az egész évben szomjazik.”
A Gasztrosétány vendégvárói azért dolgoznak, hogy miattuk ne éhezzen és szomjazzon egész évben senki, ezért november 11-én, vasárnap (lévén szombat munkanap lesz), 10.00 órától ínycsiklandó libakülönlegességekkel és újborral várnak mindenkit az etyeki Gasztrosétányon! A tárkonyos és hagyományos libalevestől kezdve a töltött libanyakon és libahúsos palacsinta tekercsen keresztül a Márton-napi töltött kifliig és lúdláb desszertig lesz minden, mi szem-szájnak ingere.
Természetesen ezúttal is megrendezik a libafuttatást, amelyre a helyszínen lehet nevezni saját „tuninglibával” vagy a szervezők által hitelesített szérialibával. A feladat, hogy tollas barátunkat végig kell terelni a szőlőtőkék határolta Etyekringen! Aki újborra vágyik, az nem csak kóstolni tud majd, hanem akár le is palackozhatja azt magának saját, egyedi címkével.
A Libadalom után pedig Advent a Gasztrosétányon címmel szerveznek nyitott pincét a helyi kézműves vállalkozók részvételével. Lássuk tehát a dátumokat, amikor a közeljövőben különösen érdemes lesz az Etyek-Budai borvidék szívébe látogatni:
Libadalom a Gasztrosétányon: 2018. november 11.
Advent a Gasztrosétányon: 2018. december 2.
Advent a Gasztrosétányon: 2018. december 2.
Az alábbi részletes anyagban közöljük a LIBADALOM pincéinek programját és kínálatát:
Aubergine Pince
Mennyei libamáj, tépett libahúsos szendvics lilahagyma lekvárral
Sült libacomb sütőtök rizottóval
Borhab csokoládé forgáccsal
Sült libacomb sütőtök rizottóval
Borhab csokoládé forgáccsal
Desszert Pince
Márton-napi hagyományos töltött kifli
Forró csokoládé, tea és kávé
Forró csokoládé, tea és kávé
Milán Pince – Zalán Faház
Falusi libaleves gazdagon és sült libacomb pezsgős káposztával
Cserépedényben sült sólet árpagyöngyével
Diós, lekváros kocka
Cserépedényben sült sólet árpagyöngyével
Diós, lekváros kocka
Erdélyi Ízek Udvara
Libahúsos csorba, libasült részeges káposztával és miccs faszénen sütve
Tarpa pálinkák, Csíki Tiltott sörpárlat és keserű
A Sobol pincészet borai
Tarpa pálinkák, Csíki Tiltott sörpárlat és keserű
A Sobol pincészet borai
Árpás Laci Sonkamester Pincéje
2 évig érlelt, pácolt, szárított sonkakülönlegességek
Délvidéki ízek: sütőtökkrémleves, töltött libanyak, ropogós libacomb, párolt lila káposzta, hagymás törtburgonya
Barackkompót
Délvidéki ízek: sütőtökkrémleves, töltött libanyak, ropogós libacomb, párolt lila káposzta, hagymás törtburgonya
Barackkompót
Halmi Pince
Különleges szörpök, folyóborok és borpárlatok kóstolója és vására
Château Újhegy
Egytálételek, palacsinta, etyeki bor
Kácsor „Kíra” Pince
Régi és újbor kóstoltatás, forralt bor és gyümölcspálinkák
Sült libacomb, libatepertőkrémes kenyér és házi sütemények
Alma-, körte-, és dióvásár
Sült libacomb, libatepertőkrémes kenyér és házi sütemények
Alma-, körte-, és dióvásár
Tátrai Pincészet
A pincészet borainak kóstolója és vására
Rezeda Terasz
Fantasztikus libaleves, sült liba- és kacsacomb leveles tésztába tekerve, borsodóval
Lúdláb torta és etyeki borok, forralt bor kardamommal
Lúdláb torta és etyeki borok, forralt bor kardamommal
EtyekVin
Vintage asztaldíszkészítés
Debreczeni Pince: Debreczeni - Ferenczi Családi Borászat (Etyek és Szekszárd)
Etyeki és szekszárdi borok kóstolója és vására - újborkóstoló
Szegfűszeges-narancsos forralt bor Szekszárdi Merlotból
Tárkonyos libaaprólék-leves borász módra
Libahúsos palacsinta tekercs pecsenyelével, ahogy Matyi szereti
Tepsiben sült kacsacomb, pecsenyezsíros kenyér libatepertő morzsával
Márton-napi túródesszert
Szegfűszeges-narancsos forralt bor Szekszárdi Merlotból
Tárkonyos libaaprólék-leves borász módra
Libahúsos palacsinta tekercs pecsenyelével, ahogy Matyi szereti
Tepsiben sült kacsacomb, pecsenyezsíros kenyér libatepertő morzsával
Márton-napi túródesszert
Dvorák Pince
Tárkonyos libaraguleves, ludaskása és töltött libanyak
Sült kacsacomb párolt káposztával és sült libakolbász
Sült kacsacomb párolt káposztával és sült libakolbász
Etyeki Sajtútállomás
Sajtkülönlegességek kóstolója és vására
Raclette
Raclette
Rókusfalvy Birtok
Libafuttatás – lúdfutamra fel!
Nevezz saját tuninglibáddal vagy válassz a szervezők által hitelesített szérialibákból és tereld végig a szőlőtőkék határolta Etyekringen! Nevezés a helyszínen.
Pohárral a kézben, újborral a palackban – rendhagyó pincetúra borkóstolóval és újborpalackozással
Libaleves a Rókusfalvy Fogadó konyhájából
Újborkóstoló, forralt bor és forró tea
Libaleves a Rókusfalvy Fogadó konyhájából
Újborkóstoló, forralt bor és forró tea
Foglalj asztalt időben a Rókusfalvy Fogadóba, hogy Te is megkóstolhasd a Márton-napi különlegességeket:
Rántott libamáj szarvasgombás burgonyapürével
Savanyú, tárkonyos libaleves macesszal
Ludaskása
Libacomb káposztás tésztával és konyakos meggyel
„Lúdláb” desszert
Buzál-Mórocza Pince:
Sváb konyhai hagyományok: ludas kása, ahogy Oma készítette
Kettőt fizet, hármat vihet a Buzál-Mórocza Pincészet 2016. évi boraiból
Kettőt fizet, hármat vihet a Buzál-Mórocza Pincészet 2016. évi boraiból