A rutinos Etyek rajongók biztosan számos fantasztikus emléket őriznek a legendás Tavaszi Piknikről, de nem csak rájuk számítanak a szervezők: akik még csak hírből hallottak a Piknikről, azoknak április 15-16-án kiváló lehetőség adódik, hogy megízleljék Budapest szőlőskertjének hangulatát!
A tavaszi szél vidámságot áraszt, a helyi vendégvárók pedig a szokásos vendégszeretettel és házias ízekkel várják az érdeklődőket, a pincesorra vágyókat. Élvezzétek a tájat, az éledő természetet, és sétálj végig a Gasztrosétányon. Ami biztosan lesz: finom borok, jó hangulat, zene, tulipánok, frissensült ez-az, kézműves szörpök és zongorafestő performansz, valamint minden kiemelkedő környéki pincészet és kistermelő legjava. Piknikezz te is Etyeken, ismerkedj meg új ízekkel, és szakadj ki a hétköznapokból. Itt nézheted meg, mit kínálnak a Gasztrosétány vendégvárói.
A W&S nem egy lakásétterem, nem egy borkóstoló, nem workshop és nem egy drámacsoport. De egy kicsit mégis mindegyik!
A vendégek 4 órára maguk mögött hagyják a város zaját, a munkahelyi stresszt, mert ez az este csak róluk szól. Tapasztalt coach segítségével aktuális dilemmák, elakadások kerülnek a boros asztalra, amit a csoport erejével nyitogatnak a szervezők, és próbálják megtalálni a megoldókulcsot.
A „Borász a kanapén!” programsorozat keretében egy-egy borász csatlakozik a „lélekmelegítéshez”, nemcsak kiváló borsorral, de őszinte önismereti gondolatokkal. Az első vendég Frittmann Pétert lesz, a további alkalmakon pedig Vesztergombi Csaba és Söptei Zsolt következik.
Péter választott témája: Karrier & párkapcsolat – az egyensúlyozás művészete
• 19:00 – 19:15: Üljünk le a kanapéra: bemutatkozás, játékszabályok, dilemmák
• 19:15 – 20:15: Első rész - A coach kérdez ... – Frittmann Irsai Selection 2022 (csupa mészkő)
• 20:15 – 21:00: Frissítő Szünet – Komoly fehérek párbaja: FPV (Fittmann Prémium Válogatás) – Ezerjó 2018 vs. Generosa 2018
• 21:00 – 22:00: Második rész - még több kérdés, még több válasz, és a nagy bomba: Grand Selection Tiara 2019 (Cabernet Franc – Merlot – Kékfrankos csak a legjobb évjáratokban)
• 22:00 – 22:15: Esemény lezárása, nyereményjáték, búcsú
Mostantól hivatalos: a barátságos idő és az új energiák Etyekre is megérkeztek. Ennek örömére márciusban Dűlőbisztró pikniket tartanak a helyiek, amelyre a szokásos vendégszeretettel és finomságokkal készülnek. A főszerep a tűzön készült falatoké, a BBQ-é és a grillé lesz, amelyek mellé több helyről lüktető ritmusok, táncra perdítő dallamok szólnak. Vegetáriánus vendégeinkről sem feledkezünk meg: sajttálak, pizzák és mártogatósok is készülnek a Gasztrosétányon. Kóstolj újabb és újabb borokat a virágos fröccstől a komoly vörösekig, koccints velük egy új kezdetre, és frissülj fel a télbúcsúztató Etyeki Pikniken!
Budapesten gyűlt össze az 50 legjobb magyar borász, hogy egy rendkívül exkluzív program keretein belül, a Borászok Borásza Kóstoló Körön ismerkedjenek egymás legújabb és legkiválóbb tételeivel.
Hagyományosan a március 3-án megrendezett Borkonferencia keretein belül hirdették ki a Kárpát-medence 50 legjobb magyar borászának, azaz a Borászok Borásza díj jelöltjeinek névsorát. A konferenciát követően pedig megrendezték a Borászok Borásza Kóstoló Kört, azt az exkluzív eseményt, ahol az ötvenek találkoztak, és egymás legújabb és legkiválóbb tételeivel ismerkedve leadták első szavazatukat a végső győztesre. Kik is ők ötvenen és miért éppen ők kerülhettek be ebbe a nagyon impozáns nevekből álló körbe?
Minden évben a Borászok Borászai, azaz a korábbi évek győztesei közös konszenzus alapján állítják össze az ötven fős jelöltlistát, majd ezt követően átruházzák a döntés jogát a jelöltekre, akik kétkörös szavazás keretein belül választják meg maguk közül a legjobbat. A Borászok Borásza Kóstoló Körön már le is bonyolították a voksolás első fordulóját. A szavazatok összesítése után a díjat gondozó Vinum Praemium Alapítvány hamarosan nyilvánosságra hozza az öt főből álló döntős névsort, akikre a második fordulóban szavazhatnak majd az ötvenek.
Az interaktív kerekasztal-beszélgetés témája az alkoholfogyasztással szembeni zérótolerancia lesz, de vélhetően sokakat az éppen készülő bormarketing stratégia érdekli leginkább, amelyről rögtön a konferencia elején kaphatunk majd tájékoztatást. Rókusfalvy Pál nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos beszél majd az ekkor már ismerhető részletekről.
A generációváltásról szóló beszélgetés is érdekesnek ígérkezik, amellyel kapcsolatban Gere Andrea mondja el az ikonikus villányi pincészet személyes tapasztalatait. A szakma profi művelőinek igazi csemege lesz Dr. Zsófi Zsolt, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem habitált egyetemi docense intézetvezetőjének szőlőtermesztési előadása vagy az Agrárminisztériumot képviselő Gál Péter domináns szőlőfajtákról és az eredetvédelemről szóló prezentációja.
Az erősen elméleti témákat kiválóan fogja illusztrálni és frissíteni a két kóstolós fajta masterclass, amelyeknek keretein belül Kamocsay Ákosnak és Kiss Gábornak köszönhetően közelebbről is megismerkedhetünk az Irsaival, cserszegivel és a merlot-val. Ezek mellett a szőlőbirtokok mérethatékonyságáról is tanulhatunk Rábai László és Kovács Zoltán jóvoltából, valamint megismerkedhetünk Kiss Zsófia advanced sommelier nemzetközi tapasztalataival is.
A konferencia végére pedig igazi csemege érkezik, hiszen az interaktív kerekasztal-beszélgetés témája az alkoholfogyasztással szembeni zérótolerancia lesz, amelyre olyan nagyágyúk érkeznek, mint Knezsik István, az autós nagykoalíció elnöke, Óberling József ezredes úr, rendőrségi főtanácsos, Dr. Bátki Pál ügyvéd, közlekedési szakjogász, illetve természetesen a téma borász szószólói Bock József és Varga Péter.
Érdekel a borok világa? Véredben van a kereskedelem és az értékesítés? Tudsz személyre szabott módon különböző partnerekkel foglalkozni? Tudod mit jelent a feladat és eredményorientált munkavégzés?
4 IGEN válasz esetében a Winelovers Borkereskedelmi Kft. borkereskedő és account feladatai csak rád várnak!
Amit biztosan csinálnod kell:
horeca szektor borvásárlási igényeinek felkutatása és kiszolgálása
horeca szektor számára tanácsadási és oktatási szolgáltatások értékesítése
retail szektor (borszaküzletek, borbárok) borvásárlási igényeinek felkutatása és kiszolgálása
retail szektor (borszaküzletek, borbárok) számára kiegészítő termékek és szolgáltatások népszerűsítése (kóstolók, tanfolyamok)
cégek és kiemelt magánvevők borvásárlási igényeinek felkutatása és kiszolgálása
rendezvényszervezők borvásárlási igényeinek felkutatása és kiszolgálása
mini CRM nyilvántartások vezetése
havi riporting
Amit biztosan NEM kell csinálnod:
foglalkoznod a logisztikával
diszkont, valamint szuper- és hipermarket áruházaknak borokat értékesítened
vidékre járnod (a Balaton kivételével, nyáron)
Elvárás:
legalább 2 éves kereskedői, értékesítői, vagy account pozícióban szerzett tapasztalat
önálló munkavégzésre való képesség
stabil angol nyelvtudás
„B” kategóriás jogosítvány
Előnyt jelent:
meglévő kapcsolatrendszer
a MiniCRM ismerete
Amit kínálunk:
egy kihívásokkal teli feladatot
jó munkahelyi körülményeket és eszközöket
erős marketing, média és képzési támogatást a munkádhoz
stabil fix alapfizetést
extra feladatokhoz kötött kiegészítő juttatásokat
forgalmi célok teljesítéséhez kötött bónuszt negyed- vagy féléves bontásban
tanulási lehetőséget a borok területén (kóstolás technika, WSET képzések, Wine Business kurzusok)
Az Év Bortermelője díj a borász több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó, kiváló minőségéért, a borszakmáért tett erőfeszítéseiért adományozható, idén Figula Mihály érdemelte ki ezt a rangos elismerést.
Figula Mihályról így írt korábban a Vinoport (akkor a Borászok Borásza díj átvétele kapcsán):
"Világ életében arra készült, hogy a Figula borászatban fog dolgozni. Olyannyira, hogy amikor 2001-ben megszerezte a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetemen a szőlész-borász szakmérnöki diplomát, apja nógatása ellenére sem volt hajlandó elindulni világot látni, helyette rögtön otthon állt munkába. Csak beállt a sorba, mondhatni, hiszen anyai ágon többgenerációs borászok, Misi szülei – mindketten szintén a Kertészetin végeztek – a rendszerváltás után például alig várták, hogy visszatérhessenek a gyökerekhez és családi pincészetet indíthassanak. Erre végül 1993-ban került sor."
"Az elsők között készítettek a borvidéken vörösbort, ami átment a vizsgán, mert a fehérekhez hasonlóan „saját arca van, a termőhely gazdag ásványossága itt is gyönyörűen megjelenik”. Apa és fia egyébként nagyon egyformán gondolkodtak a borkészítésről, a pincészet mára névjegyének számító dűlőszelektált vonalat is együtt kezdték el még 2001-ben.
"Édesapja halála után ifjabb Figula Mihály a 2000-ben az Év Bortermelőjének választott apja nyomdokaiba lépett. 2012-ben az Év Fiatal Borásza Díjjal, 2015-ben Az Év Gaszto Borásza díjjal, 2016-ban a Megyei Év Vállalkozója Díjjal, 2018-ban a legnagyobb presztizsű borászatnak odaítélt „Prestige Award” díjjal tüntették ki."
Borai készítésénél a legfontosabb szempont a termőhelyi sajátosságok kidomborítása, melyhez a hagyományok tisztelete mellett a legkorszerűbb technikai és technológiai lehetőségeket alkalmazza. A legmagasabb minőség elérése érdekében a szőlő gondozásától a borok palackozásáig minden folyamatot a család végez.
Figula Mihály naponta felteszi magának a kérdést: mit szólna ehhez apám? Elégedett lenne a borokkal? Elég összetartónak találná a családot?
Sokak szerint egy borász apa nem lehet boldogabb és büszkébb annál, mint amikor fia elnyeri a szakma legnagyobb elismerését.
A díjért versengők közül, a jelölés során az öt legtöbb szavazatot kapott borász (ABC sorrendben):
A Pajzos Tokaj borászat közel 30 éve készíti a tokaji borvidék ikonikus borait. Sikeres működésüket bizonyítja a néhány héttel ezelőtt elnyert „Magyarország legeredményesebb borászata” cím is. A kitüntetés elnyerésében nagy szerepe volt Laurent Comas birtokigazgatónak, aki úgy döntött, a csúcson hagyja abba.
A Dél-Franciaországból származó Laurent Comas 2014. január elsején került a Pajzos Tokaj élére. Vezetése alatt a borászat továbbnövelte exporttevékenységét, ismét részesedést szerzett a belföldi piacon, továbbá megújította márkájának arculatát, marketing-, és értékesítési stratégiáját. Az elmúlt 8 év alatt a borászat hatalmas fejlődésen ment keresztül, amit a 2022-es Országos Borversenyen (OBV) elnyert 3 nagyarany és 2 arany érem is jól tükröz.
A díj elnyerésével azonban a Pajzos Tokaj Laurent Comas által vezetett szakasza lezárul és 2022. november 1-jétől Kolozsváry-Kiss Árpád veszi át Tokaj egyik legnagyobb területű borászatának a vezetését.
Kolozsváry-Kiss Árpád közgazdász végzettségét Budapesten szerezte, majd nemzetközi és hazai nagyvállalatoknál (Coca-Cola, Sun Microsystems, IBM) dolgozott vezetőként kereskedelmi, marketing és üzletfejlesztési területen. Több, mint egy évtizedes multinacionális cégeknél megszerzett szakmai tapasztalattal 2006-tól saját tanácsadó céget hozott létre városfejlesztési és ingatlanfejlesztési profillal. Több hazai térség és település fejlesztési stratégiájának kidolgozásában, illetve nemzetközi projektek menedzsmentjében vett részt. 2011-ben egy évet Olaszországban töltött, ahol lombardiai (Franciacorta, Valcalepio, Valtellina) borászatok és borvidékek fejlesztési és üzleti stratégiáját tanulmányozta. Az így megszerzett tapasztalatát a későbbiekben több magyar borvidéki fejlesztésben tanácsadóként kamatoztatta. 2013-tól kiemelten a Tokaji borvidék fejlesztésével foglalkozott, a Tokaj Borvidék Fejlesztési Tanács munkaszervezetének ügyvezetőjeként vezetésével jött létre a térség fejlesztési stratégiája és Világörökségi rendezési terv véglegesítésében is jelentős érdemei voltak. 2017 óta üzletfejlesztési és menedzsment tapasztalatait az Egyesült Államok piacán tevékenykedő családi építőipari vállalkozásban kamatoztatja. Emellett továbbra is elkötelezett a hazai borkultúra fejlesztése és természeti értékek megóvása iránt. E területen aktív társadalmi tevékenységet is végez, többek között a Balaton Világörökségéért Alapítvány kuratóriumi tagjaként.
Árpád szeptember elsejétől a Pajzos csapatának részét képzi, így az utóbbi két hónapot, Laurent mellett töltötte.
„Elődöm, Laurent Comas az ország egyik legjobb, legeredményesebb borászatának alapjait rakta le. Az általa vezetett csapat tudása és elkötelezettsége biztosíték arra, hogy a Pajzos Tokaj méltón képviselje a borvidéket és Magyarországot itthon és a nagyvilágban. Szeretnék a cég eredményes vezetésén túlmenően a helyi közösség életében is aktívan részt venni. Fő célom, hogy mind itthon, mind a nemzetközi köztudatban a Pajzos Tokaj márkanév egyet jelentsen a magas minőséggel és egy elismert borvidékkel.” – nyilatkozta.
A Pajzos Zrt. a Tokaji Borvidék egyik legnagyobb, 107 hektáros termőterületű borászata. Évente közel 300.000 palack bort készítenek a Bodrogolasziban található Pajzos- és sárospataki Megyer dűlőjük terméséből. Szőlőterületükön a Tokaji Borvidék legkedveltebb és legismertebb szőlőfajtái mellett (Furmint, Hárslevelű) még Chardonnay-val dolgoznak. Termékeik között a Pezsgő, a Furmint és a Hárslevelű reduktív és hordós érlelésű fajtaborok mellett, a prémium minőségű Tokaji Borkülönlegességek kapnak főszerepet. Értékesítésük 75%-a külföldre történik, amelynek köszönhetően jelenleg szinte a világ összes országában megtalálhatók a Pajzos Tokaj borai. 2022-ben a Pajzos Tokaj borászata nyerte el a „Magyarország Legeredményesebb Borászata” címet.
Az 1 millió forintos Jövő Borásza Ösztöndíjra november 15-ig adhatnak be pályázatot szőlész-borász egyetemi hallgatók. Cél a fiatalok hazai és nemzetközi tapasztaltszerzése.
A Jövő Borásza Ösztöndíjprogramot meghirdető Vinum Praemium Alapítvány egyik fő célja, hogy a rendelkezésére álló eszközökkel biztosítsa a magyar bor jövőjét. A nagyszerű borász teljesítmények elismerése mellett a fiatal generáció támogatása ennek egyik legfontosabb mozgatórugója. Kiemelten fontos, hogy a szőlész-borász hallgatók versenyképes és gyakorlati tudás birtokában hagyják el majdan az iskolapadot és széles látókörrel, hasznos tapasztalatokkal kezdjék el a saját útjukat építeni.
A Jövő Borásza Ösztöndíjprogram éppen ehhez kíván segítséget nyújtani azzal, hogy a nyertes pályázónak 1 millió forintos ösztöndíjat biztosít, amelyet külföldi (és hazai) szüreti gyakorlatra fordíthat. Ehhez mindössze egy minimum 15, maximum 25 oldalas dolgozatot kell benyújtani 2022. november 15-ig a meghirdetett (és alább közölt) három téma valamelyikében:
Borászat: „Klímaváltozás és fenntarthatóság a borászatban”
Szőlészet: „Klímaváltozás és fenntarthatóság a szőlőtermesztés területén”
Marketing: „Klímaváltozás és fenntarthatóság jelentősége a szőlő-bor ágazatban gazdasági szempontból”
A győztes pályázó a következőket nyerheti meg:
a „Jövő Borásza” cím viselése egy évig
féléves külföldi szakmai gyakorlat bruttó 1.000.000,- Forintos anyagi támogatása
szüret valamely Borászok Borászánál vagy Borászok Borásza jelöltnél
tiszteletjegy a Borkonferenciára és a Pezsgőkonferenciára
meghívó a Borászok Borásza gálára, az ünnepélyes eredményhirdetésre
A pontos részleteket tartalmazó pályázati kiírás és jelentkezési lap megtalálható az illetékes tanszékeken, illetve elérhető és letölthető a https://boraszokborasza.hu/hu/osztondijprogram oldalról.
Az eddigi ösztöndíjasok az Egyesült Államokat, Kaliforniát, illetve Új-Zélandot és Franciaországot választották gyakorlati helyszínükként.
Érdemes ellátogatni a Borászok Borásza weboldalára a képes beszámolóik miatt.