Fröccs

Kalciummal az elme és csontok egészségéért

November 29. 07:18
Ha a kalcium szintje alacsony a szervezetünkben, akkor az memória-és viselkedészavarokat, illetve depressziót is okozhat. Nemcsak a csontoknak van rá szüksége, hanem az idegrendszernek, az izomzatnak, a hormonháztartásnak, és fontos a vérnyomás megfelelő működéséhez is.
 
A kalcium bevitelre érdemes odafigyelni, de ez sem lehet elég. "A túlzott sófogyasztás például fokozza a kalcium kiürülését a szervezetből. De nagyon fontos még a szervezet D-vitamin szintje, amely szintén befolyásolja a kalcium felszívódását; illetve az egyén fehérjebevitele: a szükséges mennyiség elfogyasztása támogatja a kalcium hasznosulását, a túlzott fogyasztás viszont éppen ellenkezően hat, fokozza a kalcium kiürülését"- írja az Origo.hu
 
Mit együnk, hogy kaciumhoz jusson a szerevezetünk?
- tejtermékek
- lazac, szardínia
- leveles zöldek: káposzta, brokkoli, spenót, sóska
- tökmag, szezámmag
- melasz
(Forrás: Origo.hu)
 
 
 

Már nem csak a Balatont lehet körbebiciklizni

November 28. 17:15
Elkészült a hiányzó szakasz, így teljessé vált a Fertő tavat megkerülő kerékpárút-hálózat magyarországi része is. A Balf és Fertőrákos közötti kerékpáros nyomvonal a szőlőterületek között megy végig, és az új szakasz megépítésén túl, a meglévőt felújították, továbbá kialakítottak vegyes használatú mezőgazdasági és kerékpáros utat is, írja az MTI.
 
Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter kerékpárút átadási ünnepségén kiemelte, hogy ez a kerékpárút a gazdák számára is lehetőséget jelent, egyrészt könnyebb a földek megközelítése, másrészt jobban be tudják mutatni azt a szőlőkultúrát, ami erre a tájra jellemző. Ez pedig lehetővé teszi, hogy a soproni borok iránti kereslet élénkítését.
 
(Forrás: MTI)

Ez lesz az idei legmenőbb karácsonyi „zokni”

November 28. 15:18
Te is ilyen zokniba kéred az ajándékodat a Mikulástól?

Hó a szakálla, bor a csizmája... :)

Szerző: Budavári Borfesztivál2015. november 23.

Ma van a Debreceni Bormustra

November 28. 09:50
Húsz hazai borászat legjobbnak ítélt borait kóstolhatják meg az érdeklődők a IV. Debreceni Bormustrán a Déri múzeumban.
 
Kovács Pál, a Debreceni Borbarátok Társasága Egyesület elnöke, a Debreceni Borozó szaklap kiadója elmondta: a bormustrára a lap bortesztjein legjobban szereplő borászatok kapnak meghívást.
 
Az idén a mátrai, az egri és a tokaji borvidék húsz borászata mellett vendégként három pezsgőgyártó is jelen lesz a Déri múzeum dísztermében sorra kerülő bormustrán, amelynek fővédnöke Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter, védnöke pedig Papp László, Debrecen polgármestere - mondta el Kovács Pál.
 
Hozzátette: a debreceni bormustra az elmúlt években Kelet-Magyarország egyik legszínvonalasabb rendezvényévé nőtte ki magát, de az a céljuk, hogy kiterjesszék országos rendezvénnyé, miután a borteszteket közreadó Debreceni Borozó is az egyetlen ingyenes, országos terjesztésű borászati szaklap.
 
Kovács Pál, akit az idén a Borászok barátja díj öt jelöltje közé is megválasztottak, egyfajta missziónak tekinti a kulturált borfogyasztás terjesztését és az arra épülő borturizmus fejlesztését Magyarországon.
 
"Szeretnénk, ha egyre többen értenék: a bor nem csupán alkoholos ital, hanem olyan termék, amely összehozza az embereket, benne van a borász és a fogyasztó lelke" - foglalta össze a borászok hitvallását a szakembe.
(MTI)

Itt egy igazi C-vitamin bomba a télre

November 28. 07:10
A csipkebogyó, vagy más néven hecsedli igazi vitaminbomba, amelynek legfontosabb hatóanyaga a természetes C-vitamin. Miért jó még? Mert erősíti a vérerek falát, szilárdítja a kötőszövetet, fokozza a szervezet védekezőképességét, ellenállását a fertőzésekkel, betegségekkel szemben. Segíti a csontok erősödését, szilárdságát és a csontképződést. Javítja a vér koleszterinszintjét, szabályozza a vérnyomást, valamint elősegíti az emésztést. Jó hatással van a szív egészségére, illetve az általános egészségi állapotra. Extrém lúgos kémhatású, így segít visszaállítani a szervezet természetes sav-bázis egyensúlyát. Tápértéke akkor a legmagasabb, ha leszedése után azonnal felhasználjuk.
 
A csipkebogyót gyógytea, gyümölcsbor, szörp, vagy lekvár készítésére is használhatjuk. A csipkebogyóból hideg eljárással készített italok nagyon sok C-vitamint tartalmaznak, rendszeres fogyasztásukkal nagyban növelni tudjuk a szervezet ellenállóképességét.
(Forrás: Házipatika.com)

Hedonizmus a négyzeten: íme minden téli lánybuli alapreceptje

November 27. 19:38
Hedonizmus a négyzeten: íme minden téli lánybuli alapreceptje
 
Imádjuk a csokit és imádjuk a bort is. Télen épp a nagy vörösborokat. Időnként jóféle csokit is eszegetünk a vörösborhoz. De miért nem jutott még senkinek eszébe kombinálni a kettőt? Dehogynem jutott!
 
Az Immaeatthat.com szerzője a forró csokit hozta össze a vörösborral, ami elsőre ugyan furcsának tűnik, de hogyha egy kellemes forralt borra, és/vagy forró csokira gondolunk, akkor könnyen meggyőzzük magunkat az ötlet helyességéről.
 
Íme a recept, kipróbálni ér!
 
Hozzávalók: 
 
  • 1/2 bögre tej
  • 1 bögre vörösbor
  • 1/3 bögre étcsoki, kockákra törve
  • esetleg mehet bele kis kókusztej is
 
Elkészítés:
 
Egy serpenyőben, közepes lángon melegítsd össze a tejet és a csokit, folyamatosan kevergetve, míg az utóbbi teljesen beleolvad a tejbe. Aztán mehet a krémes tejes csokiba a vörösbor. Melegítsd kellőképp össze, és már mehet is a bögrébe a finomság...

A forralt bor rajongók ezt imádni fogják

November 27. 16:26
A forralt bor rajongók ezt imádni fogják
 
Egy egészen új receptet találtunk, amelyben a méz és az almabor a főszereplő. Az új Jamie Magazin ünnepi számában van ez a forralt almabor recept:
 
Kell hozzá:
 
  • 500 ml almabor
  • 10 g reszelt gyömbér + 6 szelet
  • 3 szegfűszeg
  • 2 fahéjrúd
  • 2 szelet alma
  • 2 kávéskanál méz
 
Az elkészítés pedig nagyon egyszerű. A méz kivételével minden mehet egy lábasba, 3 percig kell forralni, a végén pedig mehet hozzá a méz. Az illata mesés. :)