Majdnem tökéletes rozék a NÉBIH-nél
Augusztus 01. 14:30
Többségében megfeleltek a rozék a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) legújabb vizsgálatán.
Huszonnyolc, a nagy áruházláncok polcain megtalálható 2016-os kékfrankos rozét vizsgáltak legutóbb a NÉBIH munkatársai. A választást indokolja, hogy Magyarországon a kékszőlő-fajták közül a kékfrankost termesztik a legnagyobb területen, illetve hogy a legtöbb magyar rozé bor kékfrankosból készül. A kékfrankos rozék esetében a bor legalább 85 százalékban ebből a nagy biztonsággal termeszthető, könnyű borok készítésére is alkalmas fajtából kell álljon.
Bár a rozé minél frissebb, annál nagyobb élvezeti értéket nyújt, alapvető követelmény volt a tesztelt 2016-osokkal szemben, hogy a vizsgálat idején, vagyis 2017 nyarán (és még annál is tovább, egészen őszig, vagyis a következő évjárat megjelenéséig) még tartsák minőségüket. A fröccsnek is kiváló borokat ezen felül minőségi és kedveltségi szempontok – külső megjelenés, szín, illatintenzitás, íz, zamat – szerint pontozták.
Jó hír, hogy a bevizsgált rozék egyetlen esetben sem tartalmaztak mesterséges vagy hozzáadott színanyagot, sem hozzáadott idegen cukrot. A 28 címkéből viszont 3 esetben pontatlanságot találtak. Az egyik bornál például a címkén feltüntetett alkoholtartalomnál a valóságban több volt a palackban.
A kóstolók kedvence a Molnár Mátrai Kékfrankos Rosé lett, másodikként végzett a Gedeon Birtok Kékfrankos Rosé, a dobogóra még a Babarczi Szőlőbirtok Pannonhalmi Kékfrankos Rozéja fért fel.