Megérkezett Magyarországra Chicago kedvenc étele
Május 25. 10:54
Fotó: Csiki Vivien
Május 25-én megnyílt Magyarország első étterme, ahol Chicago-stílusú deep dish pizzát lehet enni. Az I55 névre keresztelt étterem Budapesten, a Nyugati pályaudvarhoz közel, a Bajcsy-Zsilinszky út és az Alkotmány utca sarkán található.
Bár a deep dish pizza története Chicagóból indul, a gyökerek itt is Olaszországba nyúlnak vissza. Ike Sewell olasz bevándorló elevenítette fel nagymamája receptjét, aki minden vasárnap pizzapitét sütött. Ebből lett utóbb a deep dish pizza, ami 1943-ban debütált Sewell chicagói pizzeriájában, a Pizzeria Uno-ban. A deep dish pizza egyik legszembetűnőbb jellegzetessége, hogy legalább 5 centi magas, akárcsak egy pite, miközben a tésztája továbbra is vékony és könnyű. A vastagságát annak a magas peremű acél serpenyőnek (innen a deep dish elnevezés) köszönheti, amelyben a pizzát sütik: ennek a falára kanyarítják fel a tésztát és ebbe pakolják, mint egy tálba, a feltéteket. Így fordulhat elő, hogy a hagyományos pizzáknál ma már szinte kicsinek számító 26 centi átmérőjű deep dish pizza két kilót is nyomhat, amiből fél kiló csak a sajt.
Vastagsága és az "anyagmennyiség" miatt a deep dish pizzát hosszabb ideig, csaknem 25 percig sütik 220-230 fokon. A "megszokott elrendezéssel" ez idő alatt a sajt és az egyéb feltétek megégnének. Ezért a Chicago-stílus a feltéteket fordított sorrendben, úgymond fejjel lefelé pakolja egymásra: a tésztát gazdagon teríti be a mozzarella és cheddar keveréke, erre kerülnek a kiváló minőségű húsok, majd a friss zöldségek, az egészet pedig fűszeres paradicsomszósz borítja be.
Az I55 étterem, amelynek neve az Interstate 55-ös, az államokat észak-dél irányba ketté szelő autópályára utal, a deep dish pizza mellett további jellegzetes amerikai ételeket is kínál, úgy mint barbecue-t, burgereket, házi nachos-t és klasszikus steakeket.
Bár a deep dish pizza története Chicagóból indul, a gyökerek itt is Olaszországba nyúlnak vissza. Ike Sewell olasz bevándorló elevenítette fel nagymamája receptjét, aki minden vasárnap pizzapitét sütött. Ebből lett utóbb a deep dish pizza, ami 1943-ban debütált Sewell chicagói pizzeriájában, a Pizzeria Uno-ban. A deep dish pizza egyik legszembetűnőbb jellegzetessége, hogy legalább 5 centi magas, akárcsak egy pite, miközben a tésztája továbbra is vékony és könnyű. A vastagságát annak a magas peremű acél serpenyőnek (innen a deep dish elnevezés) köszönheti, amelyben a pizzát sütik: ennek a falára kanyarítják fel a tésztát és ebbe pakolják, mint egy tálba, a feltéteket. Így fordulhat elő, hogy a hagyományos pizzáknál ma már szinte kicsinek számító 26 centi átmérőjű deep dish pizza két kilót is nyomhat, amiből fél kiló csak a sajt.
Vastagsága és az "anyagmennyiség" miatt a deep dish pizzát hosszabb ideig, csaknem 25 percig sütik 220-230 fokon. A "megszokott elrendezéssel" ez idő alatt a sajt és az egyéb feltétek megégnének. Ezért a Chicago-stílus a feltéteket fordított sorrendben, úgymond fejjel lefelé pakolja egymásra: a tésztát gazdagon teríti be a mozzarella és cheddar keveréke, erre kerülnek a kiváló minőségű húsok, majd a friss zöldségek, az egészet pedig fűszeres paradicsomszósz borítja be.
Az I55 étterem, amelynek neve az Interstate 55-ös, az államokat észak-dél irányba ketté szelő autópályára utal, a deep dish pizza mellett további jellegzetes amerikai ételeket is kínál, úgy mint barbecue-t, burgereket, házi nachos-t és klasszikus steakeket.