Mi kell a jó grillezéshez?
Július 27. 13:09
Kell egy jó faszénparázsos sütő, jó faszén és jó alapanyag – mondta a Kossuth Rádió Napközben műsorban Madarász Sándor, a szolnoki Bajnok étterem szakácsa. Ezen kívül fontos, hogy legyen egy jó henetsünk!
Milyen húsok alkalmasak a grillezésre:
- A sertéshúsok közül a tarja, a karaj, a szűzpecsenye.
- A marhahúsok közül a bélszín, a hátszín.
- Borjúhúst is lehet grillezni, de az kicsit szára.
- Csirkehúsból bármit.
- Pulykát.
- Halat.
- Zöldségeket és gyümölcsöket is.
A halat a legnehezebb grillezni, ha nem megfelelően tisztítjuk meg, leragadhat. Ajánlott:
- alufóliába tekerni, megfűszerezni, olívaolajjal megspriccelni
- kicsomagolás után még egy kicsit sütni rajta
A grillezés két szempontból fontos: egyrészt megpuhítja, másrészt ízesíti az alapanyagot. Fontos az is, hogy grillezés előtt legalább fél órával vegyük ki a húsokat a hűtőből, hogy a sütés idejére felvegyék a szobahőmérsékletet. Javasolt az is, hogy a húsok maghőmérséklete mindig érje el a 60 fokot. A grillezést egyébként az különbözteti meg a barbecue-tól, hogy utóbbi lassú tűzön történik.