Fröccs

Miért érdemes almát enni?

Október 07. 06:48
Az őszben is van valami jó, az egyik ilyen az alma. Ez a kerek gyümölcs gészséges és ízletes, lehet enni tízóraira, uzsonnára vagy csak úgy. Érvek az alma mellett: (Forrás: Termálfürdő.hu)
 
- Egy alma körülbelül 10-15 milligramm C-vitamint és 3,7 gramm rostot tartalmaz,valamint található benne A- és B-vitamin, folsav, kalcium, magnézium, kálium, kén, cink, fluor, jód, illetve szelén. 
- Jót tesz az immunrendszerünknek, segít egészségünk megőrzésében.
- Jó hatással van az emésztőrendszerre és a bélflórára, mind hasmenéskor, mind székrekedéskor segít.
- Cukorbetegeknek is jó, mert a benne található rost lassítja a cukor felszívódását a vékonybélben.
- A bél és a máj működésre is jótékonyan hat.
 
+1 jó tanács: Ha tehetjük, ne pucoljuk meg az almát, mert az értékes élelmi rostból ott tartalmazza a legtöbbet.

Egy kaliforniai farmer töke a legnagyobb

Október 06. 20:15
Egy kaliforniai farmer töke a legnagyobb
Fotó: Gilroydispatch.com
 
Egy napai farmer nyerte 820 kilogrammos sütőtökével az észak-kaliforniai tökversenyt.
 
Tim Mathison egyike volt annak az ötven farmernek, aki legnagyobb terméseivel részt vett az Elk Grove óriástök és szüreti fesztiválon a hét végén. Mathison 12 ezer dollárt (3,3 millió forintot) vihetett haza nyereményével. 
 
A legtöbb tök 90 nap alatt nőtt méretesre - mondta el Brian Myers, a Kaliforniai Töktermesztők Szövetségének elnöke.
 
Az idei győztes túlszárnyalta a tavalyi verseny első helyezettjét, az a tök ugyanis 718 kilogrammot nyomott. Az országos rekordert azonban így sem tudta felülmúlni: az eddigi legnehezebb tök ugyanis 977 kilogrammos volt.
(MTI)

2015 jól muzsikáló kódex évjárat

Október 06. 19:37
A Csopaki Kódex tagjai az év során folyamatosan ellenőrzik az eredetvédelmi területekhez tartozó szőlőültetvényeket, majd a belőle készült borokat. Ha minden követelménynek megfelelnek a tételek, és még a vakteszten is pozitívan szerepelnek, csak ebben az esetben lehetnek Kódex borok. Íme az idei harmadik, szüreti jelentése a tagoknak:
 
Szüreti jelentés!
Múlt héten tartottuk az éves harmadik kódex szerinti ellenőrzést. A szüreti bejárás során végigjártuk a pincéket és megkóstoltuk a védett területekről származó, többnyire még erjedőben lévő tételeket. Összességében egy jól tervezhető szüreten vagyunk túl. A kezdeti félelmek ellenére nem csúsztak össze a szüretek a korai érések miatt. Minden termelőnek sikerült a szabályozás szerinti sav-cukor tartományon belül maradni. Szép, egyensúlyos és egészséges alapanyag került a pincékbe. 2015 várhatóan egy jól muzsikáló kódex évjárat lesz! 
 
(Forrás: Facebook.com/csopaki)

Elkészült a szuperegészséges csokoládé?

Október 06. 16:34
Az egészséges csoki titka az összetevőkben rejlik, a tiszta kakaóban, és egy, az Andok bolíviai és perui régióiban fellelhető gyógynövényben - mondta el a Kuka Xoco cég tulajdonosa, Gregory Aharonian. A bostoni csokoládégyártó vállalat ugyanis megalkotta A csokit, amelyet potenciális gyógyszerként is neveznek.

Az édességnek egyelőre még csak a prototípusa van kész. „A kokacserje kivonatának mikrogrammos szintű felhasználásával el tudjuk tűntetni az édesítetlen kakaó keserű ízét. Így mellőzhetjük a cukrot, az édesítőszereket és a csokiban fellelhető zsírok nagy részét, amivel szabadjára engedhetjük a kakaó egészségügyi előnyeit. A kakaó ásványokban és antioxidánsokban gazdag, és koleszterincsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik” – fogalmazott a Kuka Xoco tulajdonosa az Élelmiszer.hu értesülései szerint.
 
Aharonian szerint az amerikai csokoládétáblák többsége minimum 70 százalék zsírt és cukrot tartalmaz. Ebben a termékben csupán 35 százalékra fog rúgni a mértékük.  A tervek között máskülönben egy 10 százalékos csokoládé is szerepel.

Borból főtt sör

Október 06. 13:05
Egy ungvidéki mesterborász egy különleges italt készített, amelynek alapanyaga a szőlő leve, ám mégis üdít, mint a sör. Ez a borsör, amelynek előállítása tulajdonképpen megegyezik az árpából készült habzó ital főzési eljárásával. 
 
Az Ungvárral szomszédos Koncházán élő Olsekszandr Kovács eddig elsősorban a borairól ismeretes Kárpátalja szerte. Királyleánykájával és rizlingjeivel számos versenyen végzett dobogós helyen. Kovács mester borból készült kézműves sorének pontos receptúrája azonban szigorú titkot képez – állítja a kárpátaljai 7dniv.info hírújság az Origo.hu forrásai szerint.

Így születik a rozé, videó!

Október 06. 10:05
A Deé Családi Pincézet az idei évjáratban kékfrankos rozét készít, amelyet videón meg is örökített. A pannonhalmi borászatnál ilyen a rozé présléje:

Kiválasztották a Pécsi Tudományegyetem borát

Október 06. 06:23
A Pécsi Tudományegyetem 2000 óta szervezi meg az egyetem bora versenyt a Dél-Dunántúl borvidékein. Az idei évben a Batthyány Pince 2014-as évjáratú Pécsi cuvée fehérbora, valamint az Eszterbauer Kft. 2012-es Tüke szekszárdi bikavér vörösbora nyert. A pincészetek felé elvárás, hogy a benevezett borok ne legyenek drágák, az intézmény nagy tételben tudjon vásárolni belőlük.

A két győztes bort a pécsi, szekszárdi, tolnai és villányi borvidék 14 pincészetének 22 mintájából választotta ki egy szakmai és egy társadalmi zsűri - írta a PTE az MTI-hez eljuttatott tájékoztató anyagában.
 
Az egyetemhez így kerülő győztes borok palackjait egyedi címkékkel látják el, hogy ajándékul szolgáljanak az intézmény partnereinek, vendégeinek.
(MTI)

A Jolie-Pitt házaspáré a világ legjobb rozéja

Október 05. 20:31
A Wine Spectator Top 100-as listáján a 2012-es Chateau Miraval AOC Cotes de Provence a 84. lett, ezzel a helyezéssel a „világ legjobb rozéja” címet is kiérdemelte - írja a Metropol.hu. A bor 90 pontot kapott a New York-i kóstolón, és ez az első alakalom, hogy a száz legjobb közé rozé is bekerült. Ezek után már nem meglepetés, ha eláruljuk, hogy a Chateau Miraval Angelina Jolie és Brad Pitt tulajdonában van. 

Kim Marcus, a Wine Spectator vezető szerkesztője szerint a bor kifinomult és elegáns, tiszta, koncentrált ízekkel, zamatokkal. „Szárított piros bogyósgyümölcsök, mandarin, sárgadinnye. A korty végén pedig izgalmas ásványosság érezhető, tűzkővel, a lecsengés krémes és fűszeres.”
 
A bor egy házasítás cinsault, grenache, syrah és rolle fajták felhasználásából készítették. Egy palack belőle 23 és 28 dollár (körülbelül 7000 ft/palack) között mozog.

New Yorkot ellepik a Michelin csillagok

Október 05. 17:06
Tavalyi Michelin-csillagainak számát további hárommal növelte, ezzel rekordszámú, 76 Michelin-csillaga lett a New York-i éttermeknek.
A New York-i étteremkalauz csütörtökön megjelent 11. kiadása szerint nagyon változatos konyhákat jutalmazott a szakácsművészetet elismerő Michelin-stábja.
 
A Michelin 24 ország éttermeit osztályozza, a kiosztott csillagokat világszerte a minőség biztosítékaként ismerik el.
 
Az éttermi kalauz a legkiemelkedőbb konyhákat díjazó maximális, három csillaggal ugyanazt a hat éttermet jelölte New Yorkban, mint tavaly: Manhattanben az Eleven Madison Park, a Jean-Georges, a Le Bernardin, a Masa és a Per Se lett a legjobb, a Chef's Table at Brooklyn Fare pedig Brooklynban vitte el a pálmát.
 
Két csillaggal idén tíz éttermet jelöltek, eggyel többet, mint tavaly. Az új kétcsillagos a Modern Művészetek Múzeumához tartozó The Modern lett a kalauz szerint.
 
Az egycsillagos kategóriában 60 New York-i étterem szerepel, kettővel több, mint egy éve. A kiválónak minősített konyhák között található egy maroknyi japán, köztük a Cagen és a Hirohisa étterem. Növekszik a Manhattanen kívül izgalmas kulináris élvezeteket kínáló vendéglők száma is. Michael Ellis, a Michelin Guides nemzetközi igazgatója különösen Brooklyn és Queens csúcsminőséget felszolgáló éttermeire hívta fel a figyelmet.
(MTI)