Mit tekint küldetésének a Terra Hungarica?
Október 28. 09:42
A Terra Hungarica védjegyet öt éve hozták létre, és ezzel egy újfajta missziót indítottak útjára a hazai borfogyasztók körében. Mit takar a márka? Mi a célja megalkotóinak? Nemes Richárddal, a márka igazgatójával és a Mitiszol Fesztivál szervezőjével készített interjút a Vinoport.
„Küldetésünk, hogy népszerűsítsük a természethű szőlőművelésből, és minimális beavatkozással készült borokat. Számomra az organikus, a bio, és az ökológiai fogalmak lényegében ugyanazt jelentik. A hagyományosan értelmezett bionál azonban a mi esetünkben többről van szó.
Kifejtem: ahhoz, hogy ma valaki Magyarországon bio minősítést szerezzen, a BioKontroll Hungária vagy az Öko Garancia certifikációja szükséges. Az ilyen minősítés megszerzéséhez és fenntartásához egy bizonyos szerlistáról válogathatnak a gazdálkodók, továbbá néhány alapvető szabályt a borkészítés során is be kell tartaniuk, viszont használhatnak például fajélesztőket az erjesztéshez.
Mi viszont úgy gondoljuk, hogy a természethű borkészítés ennél több. Habár nem ellenőrizzük tagjainkat, elvárjuk tőlük, hogy betartsák az általunk megfogalmazott chartát, alapvető feltétel például, hogy spontán erjesszenek.”