Fröccs

Nagyon könnyű egészségesen élni

Május 09. 21:49
Szereted a paradicsomot, a grillezett húsokat, a zöldfűszereket, a jó sajtokat s a kellemes borokat? 
 
Ha a válaszod igen, remek hírünk van: a mediterrán étrend valószínűleg meghosszabbítja az életet, óv a szívbetegségektől és a depressziótól, sőt, a legújabb kutatás szerint véd az öregkori memóriavesztéstől is! 
 
A kanadai kutatók által vezetett tanulmányban 40 ország 27 860 lakóját követték nyomon átlag öt éven át. A kutatásban résztvevők életkora 55 év vagy több volt és a kórelőzményükben cukorbetegség, szívbetegség, stroke vagy perifériás artériabetegség szerepelt, ezért is kerültek a kutatók látóterébe.
 
A kutatók a tanulmány elején, majd két év és végül nagyjából öt év elmúltával tesztelték a résztvevők memóriáját és gondolkodási képességét. A tanulmányban azt tapasztalták, hogy azoknál, akik egészséges étrenden éltek 24%-kal kisebb valószínűséggel következett be a memória és a gondolkodás romlása. Ezt az Origo írja, itt.

Kecskesajt, hamuba forgatva

Május 09. 17:52
Kecskesajt, hamuba forgatva
 
Ez a sajt svájci Saanen kecskék pasztörizált tejéből készül, amelyek boldogan legelésznek a tejüzem közelében. Esztétikailag maximális pontszámot érdemel, ugyanis a hófehér kecsketej és az acélszürke hamu olyan szép együtt, hogy egy sajt-szépségversenyen simán vinné az első díjat. Az a neve, hogy Grey Owl azaz Szürke Bagoly, és Québecben a Fromagerie Le Détour in Notre-Dame-du-Lac manufaktúra gyártja.
 
A termékről további érdekességeket megtudhatsz a Sajtológia blog írásából.

Ilyen volt tavaly a Rosé és Pezsgő Mustra

Május 09. 13:05
A rendezvény ma délután 2-kor kezdődik. Több mint 80 rosé, és 30 gyöngyöző, habzó vagy éppen pezsgő frissítőt kóstolhatsz meg, hasonlíthatsz össze, választhatod ki a kedvenced, vagy épp csak élvezheted az élményt...
 
Tavaly ilyen volt a mustra:
 

Ezek az étteremválasztés legfontosabb szempontjai

Május 09. 07:36
Tízből kilenc étteremlátogató szerint egy étterem megítélésekor az ételek íze után a tisztaság a legfontosabb egy nemzetközi felmérés alapján.
 
A Tork higiéniai termékgyártó megbízásából készült, több mint 3000 éttermi vendég megkérdezésével elvégzett kutatás szerint a vendégek 67 százalékának az is kiemelten fontos, hogy módja legyen megítélni az éttermi konyha tisztaságát. A válaszadók 61 százaléka szerint fontos, hogy láthassa, hogyan készítik elő az ételt a nyitott konyhában.
 
Tíz válaszadóból 6-nak nagy, illetve nagyon nagy elvárásai voltak a belsőépítészeti kialakítást és a terítéket illetően, és 10-ből 8-an úgy vélik, az éttermeknek jobban oda kellene figyelniük a teríték minőségére.
 
A személyzetnél a legfontosabb elvárás, hogy a pincér legyen figyelmes, a vendégek 73 százaléka szerint. A válaszadók 45 százaléka több borravalót adna, ha azt látná, hogy a személyzet jókedvű.
 
A kutatást a Tork megbízásából 2015 márciusában 3087 résztvevő bevonásával a United Minds végezte. A válaszadók a kutatást megelőző hónapban legalább egyszer vacsoráztak étteremben. 
 
A Tork az SCA globális márkája. Az SCA a világ egyik vezető higiéniai és papírgyártó vállalata, termékeit 100 országban forgalmazza. A közel 44 ezer embert foglalkoztató SCA csoport forgalma 2014-ben elérte a 104 milliárd koronát (11,4 milliárd euró). Az 1929-ben alapított cég központja Svédország fővárosában, Stockholmban található, részvényeit a NASDAQ OMX Stockholm tőzsdén jegyzik.
 
(MTI)

Ilyen a Szent Tamás híres 86-os parcellája

Május 08. 18:24
A Szent Tamás Pincészet híres parcellája, ahonnan 2012-ben már szüreteltek. A tavalyi évjáratbemutatón így írtunk róla:
 
Szent Tamás Pincészet – Szent Tamás ’86 Furmint 2012 (parcellaszelekció)
Az alapanyag a Szent Tamás-dűlőn belül a Makovicza-aldűlő legalsó részéről származik. Illatában még ennek is a tejszínes, kókuszos, szegfűborsos jegyek a meghatározók, de itt azért bőséggel kapunk ananászos, sós, köves jegyeket és rengeteg citrust is, kivált ízben. Mély rétegeket mutató, elegáns bor. Mivel magnum palackban kapható csak, így fejlődése kapcsán még hosszabb idővel kell számolni, mint a fenti furmintok esetében.
 

Szent Tamás dűlő, 86-os parcella

Posted by Szent Tamás Pincészet on 2015. május 7.

Tudod miért van olyan nagy sapkájuk a séfeknek?

Május 08. 14:31
A kérdés már mindenkiben felmerülhetet. A higiéniai ok érthető, hiszen így nem kerül bele a szakács hajszála az ételekbe. De miért ilyen magas a séfek sapkája? A korai változatok laposak voltak, karima nélküliek, de ez a melegben hajlongva nem szellőzött eléggé. Annak érdekében, hogy ne fülledjen be a fejtető, egyre magasabb, szellősebb változatok jöttek divatba. Elterjedésének másik oka, hogy a rangos szakácsok megkülönböztető ruhadarabként kezdték el viselni, amivel hangsúlyozhatták, hogy ők nem egyszerű konyhaszemélyzet, hanem tudásuk lévén többek azoknál - írja az Origo.hu. A szakácsok fejfedőjének elterjedését és történetét az Origo oldalán olvashatjátok.