Okozhat-e Alzheimer kórt a sok édesség?
Május 07. 19:50
A felvetődött kérdést az Élelmiszer.hu kezdte el boncolgatni a The Telegraph oldalán megjelent cikk alapján. Egy amerikai szaklap szerint a cukros ételek Alzheimer-kórt okozhatnak. Ennek magyarázata, hogy a magas vércukorszint károsíthatja az agy működését, és tovább mélyítheti az Alzheimer-kórhoz hasonló neurológiai betegségeket.
A kutatás során egereket vizsgáltak a Washingtoni Egyetem tudósai. A magas vércukorszint a nagy mennyiségű édességet fogyasztó és a cukorbeteg emberekre jellemző.
A tanulmány vezetője szerzője, Shannon Macauley így nyilatkozott: „Az eredmények azt mutatják, hogy a diabétesz, és egyéb, a vércukorszint kontroll alatt tartását megnehezítő kondíciók károsíthatják az agy működését, és tovább súlyosbíthatják az Alzheimer-kórhoz hasonló neurológiai betegségeket. Ez a megfigyelés új utat nyithat annak feltárásában, hogy az agyban hogyan alakul ki az Alzheimer-kór, és új terápiás célterületet kínál a pusztító neurológiai kór kezelésében.”