Fröccs

Olaszországi tudósok: a tészta nem hizlal

Február 07. 13:30
Olaszországi kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a tészta mértékletes fogyasztása nem, hogy nem hizlal, de még a testtömegindex egészséges értékét is könnyebb elérni általa.
 
Hányszor hallottuk már ismerősöktől, hogy pillanatnyilag „szénhidrát-csökkentett” diétát folytatnak a fogyáshoz? Általánosan elfogadott hittétel, hogy a súlyvesztéshez bizony a kenyér, a tészták, ill. más fájdalmasan finom ételek mellőzése (lásd: paleo étrend, Atkins-diéta, stb.,) szükséges.
 
Most jön a jó hír.
 
Egy tanulmány kiderítette, hogy márpedig az egyik legnépszerűbb étel, a tészta nem feltétlenül hizlal. A pozzilli (Olaszország) Neuromed egészségügyi intézet járványtani részlegében 23 ezer embert vizsgáltak meg közelebbről az étkezési szokásaik alapján. A kutatók azt tapasztalták, hogy a tésztafogyasztás egyenesen az elhízás valószínűségének a csökkenéséhez és a testtömegindex mérséklődéséhez volt társítható.
 
A kutatók mindamellett hangsúlyozzák, hogy mindez csak a „mértékletes fogyasztás” esetében érvényes. A feltét termeszétesen már teljesen más tészta.
ELLE

Jó eredményekről számolt be a Zwack

Február 07. 10:30
A Zwack Unicum Nyrt. 2,538 milliárd forint adózott eredményt ért el a 2016-2017-es üzleti év első három negyedévében, 26,8 százalékkal többet az egy évvel korábbinál - derül ki a társaság Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közölt gyorsjelentéséből.
 
A management üzleti év egészére vonatkozó profit előrejelzése szerint - figyelembe véve, hogy a cég az üzleti év utolsó negyedévében rendszerint veszteséges - az adózott eredmény el fogja érni a 2 milliárd forintot.A nemzetközi pénzügyi szabvány (IFRS) alapján készült jelentés szerint a társaság bruttó árbevétele 21,878 milliárd forint volt, 19,8 százalékkal magasabb az előző évi első három negyedévinél. A nettó értékesítés - a jövedéki és népegészségügyi termékadó (neta) nélküli árbevétel - 12,455 milliárd forintot tett ki, 16,4 százalékkal haladja meg a bázis időszakét.
 
A belföldi értékesítés nettó árbevétele 18,3 százalékkal, 11,323 milliárd forintra nőtt. A harmadik negyedévben 19 (az előző kettőben 23,9, illetve 12,3) százalékkal nőtt az árbevétel, amiben nagy szerepet játszott, hogy 2017-től a szeszesitalok eddiginél szélesebb körét érinti a neta, így jelentős elővásárlás volt Kalinka vodkából.
 
A jelentésben kiemelik, hogy az április-novemberi piackutatási adatok szerint az adózott égetett szeszesitalok piaca mennyiségben 1,4 százalékkal nőtt. A prémium és minőségi termékek szegmensében 8,2, illetve 11,5 százalékos növekedés volt, a kommersz termékek volumene ugyanakkor 8,6 százalékkal visszaesett.
 
Az export árbevétel 1,133 milliárd forint volt, lényegében azonos az egy évvel azelőttivel (0,3 százalékkal csökkent). Az Unicum export árbevétele 5,5 százalékkal nőtt, ugyanakkor a pálinkaexport jelentősen, 45 százalékkal visszaesett, elsősorban az Egyesült Államokban és Németországban.
 
A Zwack részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában kereskednek, a papír csütörtökön 17 190 forinton zárt, az elmúlt egy évben a legmagasabb árfolyama 18 100 forint, a legalacsonyabb 16 975 forint volt.
 
MTI

Tanulj borásznak a legjobbaktól!

Február 02. 11:30
2017 szeptemberétől szőlész-borász BSC képzés és felsőfokú szakképzés indul Sárospatakon neves előadók, még nevesebb borászatok részvételével. A hallgatók jelentős ösztöndíjban is részesülhetnek. 
 
Neves előadók, remek Tokaj-hegylajai pincészetek részvételével 7 féléves szakképzés indul Sárospatakon. A képzés minőségét az Eszterházy Károly Egyetem és a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék elméleti és gyakorlati szakembereinek példaértékű összefogása garantálja: tudás és tradíció!
 
 
Ugyanitt 4 féléves felsőfokú szakképzés is kezdődik, szintén a neves borászatok és a Főiskola összefogásának köszönhetően.
 
 

ÖSZTÖNDÍJ a Sárospatakon 2017 évben induló SZŐLÉSZ-BORÁSZ FELSŐFOKÚ KÉPZÉSBEN RÉSZTVEVŐK RÉSZÉRE  (levelező tagozatos hallgatók)

Az ösztöndíj célja: a Tokaji borvidék szőlészeti és borászati szakmai kultúra fejlődésének valamint a tehetséges és alkotni akaró fiatalok támogatása.
Az ösztöndíj kiírói: Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa és a Tokaji Szőlő- és Bortermelési Közösségi Infrastruktúra Központ Nonprofit Kft
Az ösztöndíjra pályázók köre: Az ösztöndíjra az Eszterházy Károly Egyetem Agrártudományi és Vidékfejlesztési Karán, sárospataki tagintézményében a 2017. szeptemberben induló tanulmányi időszakban – finanszírozási típustól függetlenül- szőlész borász mérnöki, levelező tagozatú képzésre felvételt nyerők pályázhatnak. A képzést a Sárospataki tagintézménynél akreditálták, de a képzési helyszín ettől eltérő lehet, részletekért keressék az egyetemet.
 
Az ösztöndíj összege: havi 50.000,- Ft ,a képzés időszakára  (7 félév)
 
Az ösztöndíj egyéb feltételei: munkaviszony létesítése az ösztöndíj finanszírozójával. Középfokú, államilag elismert nyelvvizsga megszerzése az első két tanulmányi félév alatt. Minimum 4,1-es tanulmányi átlag
 
Jelentkezés: előzetes regisztrációval: Regisztráció kezdete: 2017. január 20.
 
A regisztráció módja: rövid szakmai önéletrajz megküldése:  szolyak@tokajhkt.t-online.hu  email címre
 
A regisztráltak számára a pályázat további feltételeit az ösztöndíj kiírói a későbbiek folyamán megküldik.
 
Egyéb információ kérhető: a Tokaji Borvidék HKT Titkárságán: 47/352623 telefonszámon, szolyak@tokajhkt.t-online email címen.

Jól vizsgáztak a gyorséttermi krumplik

Január 31. 14:31
A közkedvelt sült burgonya készítési körülményeit ellenőrizte négy gyorsétteremlánc egy-egy üzletében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A hatósági szakemberek egyaránt vizsgálták a felhasznált alapanyagokat, az előállítás élelmiszerbiztonsági szabályainak betartását, a higiéniai előírások teljesülését, a burgonyasütés technológiáját és a késztermék kezelését. Megnyugtató, hogy a helyszíni vizsgálatok egyik helyen sem tártak fel kirívó élelmiszerbiztonsági hibát, és a szakemberek mindenütt a gyorséttermeknél jellemző, egységes szabályozottságot és fegyelmet tapasztaltak.

A sült burgonyák esetében érdekes kérdés a sótartalom. Az anyaghányad nyilvántartások alapján elmondható, hogy a három országosan is jelenlevő étteremláncnál sütést követően megsózzák a burgonyát, míg egy esetben ez a vásárló külön kérésére történik. A kedveltségi kóstoláskor laikus vásárlók tesztelték a termékeket. Ennek alapján a legkedveltebb a Burger King terméke lett, második a BelFrit, míg harmadik helyen a McDonald’s sült krumplija végzett. A sort a KFC terméke zárta.

További információk és a részletes vizsgálati eredmények elérhetők: ITT

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
 

Tokajban is hódít az Y

Január 31. 10:26
A Tokaj Y Tokaj-Hegyalja új borász-generációja. Ők azok a bátor fiatalok, akik a hagyományokra alapozva, lendülettel, és modern szemlélettel szeretnék tovább erősíteni a Tokaji Borvidéket. Van, aki nulláról indulva, és van, aki a családi pincészet kereteit tágítva vág bele ebbe a csodálatos vállalkozásba.
 
A Tokaj Y tagjai mind egyetértenek abban, hogy Tokaj Magyarország egyik legizgalmasabb borvidéke. Az új generáció itt is, mint a többi borvidéken, utat tör magának: szerencsére egyre több fiatal indul neki kíváncsian, kísérletezve, a hagyományokat tiszteletben tartva a borászkodás útján, és teremt új értékeket. Az 5 tagból álló Tokaj Y célja, hogy a tapasztalatokat összeadva, közös erővel, folyamatos tanulással megszerezzék azt a tudást, mellyel méltóképpen képviselhetik majd a jövőben a Tokaji Borvidéket. A feladat egyértelmű: csak és kizárólag minőségi borok készítése egy történelmi hagyományokkal rendelkező borvidéken.
 
Tagok:
 
  • Dávid Rémusz, Budaházy- Fekete Kúria Pincészet
  • Homoky Dorka, Homoky Pincészet
  • Kvaszinger Laci, Kvaszinger Borászat
  • Varkoly Ádám, Árpád-hegy Pince
  • Zsirai Kata, Zsirai Pincészet
 
Legközelebb február 2-án, a Furmint Február Nagykóstolón, a közös standnál találkozhattok a tagokkal. Kóstolás közben mesélnek majd arról, mi inspirálta őket, mikor elindultak ezen a sokszor nem könnyű úton, és milyen elvek mentén művelik szőlőterületeiket, készítik boraikat.
 
Ha pedig valaki lemaradna erről az eseményről, akkor február 28-án élő, online kóstoláson vehet részt a Tokaj Y tagjaival. Ha messze laksz Budapesttől vagy nem érsz rá február 28-án, akkor online meg tudod nézni a Tokaj Y Generáció mesterkurzust otthon és kényelmesen! (A közvetítés megállítható és visszajátszható, így akár későbbi időpontban is megtekinthető.) A kóstolt tételeket pedig a szervezők házhoz szállítják.
 
Bővebb információ: ITT
 
Aki kíváncsi a Tokaji Borvidék legdinamikusabb csapatára, az keresse a Tokaj Y csapatát.
 
Találkozzunk:
február 2. - Furmint Február
február 28. – Borkollégium / Tokaj Y mesterkurzus
március 25. - Tokaj Március
május 5. - Nyíregyháza borest
 

Magyarország legjobb vörösbora az Eger-Szekszárd Bikavérpárbajon

Január 30. 18:26
Az Egri borvidék elismert borszakértők segítségével válogatta ki legjobb vörösborait a budapesti márciusi bikavérpárbajra. A Magyar Borszakírók Köre által az ország legjobbjának választott Thummerer-bikavér is jelzi: érdemes odafigyelni a megújuló borvidékre, és annak vörösbor-házasításaira.
 
Az elmúlt években több blogger is kritikával illette az egri borokat. Ezért aztán az Egri Borászati Klaszter neves szakembereket kért fel arra, hogy a március 3-án a budapesti Hotel Corinthiában megtartott Eger-Szekszárd Bikavérpárbajra válogassa ki a benevezett 31 tétel közül a 15 legjobbat.
 
„A Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikus által elnökölt szakértő zsűri volt a garancia arra, hogy elfogulatlanul kerülnek be a legjobb egri tételek a budapesti barátságos bikavér-rangadóra” – mondta el Pók Tamás, a klaszter vezetője. A borász azt is elismerte, hogy korábban több egri bortermelő nem vette komolyan a kritikákat, ezért felvetette, hogy borhigiéniai szakértők bevonásával dolgozzanak ki egy ajánlást, amely a szőlőfeldolgozástól a palackos érlelésig kísérné a bor útját – ez akár feltétele is lehetne az egri név használatának. A javaslat még az asztalon van, ám addig is szükséges megnyitni a szakma és a szakértők előtt a pincéket, hogy tanulhassanak a hibákból, míg az alaptalan kritikákat hitelesen tudják megcáfolni.
 
Azért is van szükség az átláthatóságra, mert Tarsoly József egri hegybíró és Pál Sándor, az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke szerint több évjáratban is kimagasló minőségű szőlőt szüreteltek a gazdák a borvidéken, így annál fájdalmasabb volt, hogy néhány bor minőségét elrontotta a nem megfelelő pinceeljárás. Eger befektetése a pincefejlesztésekbe megtérült, így a borvidék előbb-utóbb maga mögött tudhatja a korábbi évek néhány kedvezőtlen híradását. Ezt látszik alátámasztani, hogy a Magyar Borszakírók Köre által először megrendezett versenyen a szakértők Thummerer Vilmos Egri Bikavér Grand Superior 2012-es borát választották Magyarország legjobb vörösborának, mi több, az általuk elismert 24 bor negyede, összesen hat tétel származott az egri borvidékről.
 
A budapesti bikavérpárbajon az alábbi egri pincészetek tételeit lehet kóstolni:
  • Besenyei Borház
  • Bolyki Pince
  • CHW Bormanufaktúra
  • Egri Borvár
  • Gál Lajos
  • Gál Tibor
  • Gróf Buttler Borászat
  • Kovács Nimród Borászat
  • Nyolcas és Fia
  • Ostorosbor
  • Petrény Winery
  • St. Andrea Szőlőbirtok
  • Tarjányi Pince
  • Thummerer Pince
  • Vincze Béla

Veszélyben vannak a Balaton északi partjának szőlői

Január 30. 11:09
A helyi bortermelők szerint az ingatlanspekulánsok és az ültetvények elöregedése miatt veszélyben vannak a Balaton északi partjának szőlőterületei, ami a balatoni tájat is veszélyezteti. A tóra néző dűlők jelentős része veszélyben vannak az északi parton, mivel sok az elöregedett, gondozatlan, gazos szőlőterület.
 
Jásdi István, a csopaki Jásdi Pince vezetője, a Csopaki Kódex tagja hangsúlyozta: az északi part legfontosabb látványelemei a szőlők, ezek azonban a tóra néző lejtőkön találhatók, amelyek az ingatlanfejlesztők célpontjai. Segíthetne a problémán, ha a szőlőrekonstrukciós támogatásokból több jutna a kiváló észak-balatoni területekre, hiszen - hiába zajlanak nagyszabású borászati beruházások a Balaton környékén, ha az újonnan létrehozott óriáspincékbe nem nagyon kerül szőlő. – jegyezte meg Jásdi István.
 
A borász emlékeztetett arra, hogy 1990 óta legfeljebb néhány száz hektár szőlőt telepítettek újra, így becslése szerint az észak-balatoni ültetvények legalább 70 százaléka elöregedett, és a következő években eltűnhet. Csopak az elsők között szigorította rendezési tervét, a tulajdoni lapokra már bejegyzik a szőlőművelési kötelezettséget, két éve pedig bevezették a gondozatlan területekre kivetett földadót - mondta a polgármester.
  
Minden erőfeszítés ellenére várhatóan a szőlők 20-30 százaléka mégis el fog tűnni Csopakon is - vélekedett Ambrus Tibor.
 
Laposa Bence badacsonyi bortermelő, a Balatoni Kör elnöke hozzáfűzte: kevés önkormányzat követi jelenleg Csopak példáját, ezért a tó környékének vezető borászatait, éttermeit tömörítő Balatoni Kör szabályozási csomag kidolgozását szorgalmazza, ami segítheti az önkormányzatokat a szőlőterületek védelmében.
   
Nemcsak a szőlőkről, hanem az egész balatoni tájról van szó, ami a régió lakóinak identitását alapjaiban érinti.
(MTI)

Feléled a Debrecen melleti borvidék

Január 26. 20:00
Mintegy egy hektáros szőlőbirtokot vásárol Debrecen az érmelléki borvidéken, s ezzel jelképesen is hozzájárul az egykor a város szőlőskertjének tekintett térség fejlesztéséhez - jelentette be a cívisváros polgármestere a Debrecen idei borait bemutató sajtótájékoztatón pénteken. Papp László (Fidesz-KDNP) emlékezetett arra, hogy valamikor nem is számított komoly debreceni gazdának az, akinek nem volt szőlőskertje Érmelléken. Történelmi tény, hogy Érmellék, amely évszázadokon át a város szőlőskertje volt, az egyik legjelentősebb fehérboros vidéknek számított.
 
A város turisztikai kínálatának szélesítését, Debrecen város kulturális hagyományainak fenntartását, a gasztronómiai, a borturizmus népszerűsítését stratégiai célnak nevezte a polgármester, utóbbi megvalósításában Bihardiószeggel működnek együtt - jelezte. Mados Attila, Bihardiószeg polgármestere hozzátette: az a céljuk, hogy borvidékük újra ismert és elismert legyen, s ebben komoly szerepet szánnak a térség egykori jelképes bora, a bakator újratelepítésének és termesztésének.
 
A sajtótájékoztató keretében mutatták be Debrecen város 2017-es borait, amelyeket mintegy száz hazai bormintából választottak ki. A zsűri döntése értelmében a város fehérbora 2017-ben Szászi Endre 2015-ös olaszrizlingje (Badacsonyi borvidék, Szigliget); a város vörösbora a Centurio Szőlőbirtok 2015-ös évjáratú Összetett bora (Mátrai borvidék, Gyöngyöstarján, borász: Ludányi Balázs).
 
Debrecen város prémium fehérbora 2017-ben a Tokaj-Hétszőlő Zrt., 2012-es Furmint Selection bora (Tokaj-Hegyaljai borvidék, borász: Makkai Gergely); Debrecen prémium vörösbora az idén a Bodri Pincészet Kft., Gurovice 2013-as Kékfrankos bora (Szekszárdi borvidék, borász: Bodri István).