Szeptember 28. 08:57
Az őszi sörszezonban sem maradunk újdonság nélkül: a Soproni egy belga búzasörrel, az Óvatos Duhaj Búzával lepi meg októberben a különleges sörök kedvelőit.
A sörfogyasztás spektruma az elmúlt esztendőkben látványosan szélesre tárult Magyarországon, és ezen a skálán immár a belga búzasörnek is ott a helye a Heinekenhez tartozó sörgyár szerint. A búzasörről sokan automatikusan Németországra asszociálnak, pedig a belga búzasör-vonal legalább annyira patinás, mint a német: 400 éve főzik Belgiumban azt a könnyű, világos, fűszeres ízű sört, ami a ’90-es évektől világszerte látványosan tör előre a népszerűségi listán, és amiből mostantól Sopronban is készítenek.
A búzasör nem kizárólag búzából készül: az elnevezés arra utal, hogy az árpamaláta mellett búzát és búzamalátát is felhasználnak a sörmesterek. A búza – az árpához képest – nem csak több napfényt jelent, hanem több keményítőt, sikért és szén-dioxidot: ha a sör folyékony kenyér, akkor a búzasör egy frissen sült, könnyű, világos héjú cipó, a belga búzasör pedig ennek is a fűszeres változata. Amíg a német búzasör ízvilágát döntően a készítéséhez felhasznált gabona határozza meg, a belga édesebb, karakteresebb a hozzáadott citrusfélék és fűszernövények miatt – a Soproni Óvatos Duhaj Búzánál például koriandert és narancshéjat alkalmaznak.
Az október elején polcokra kerülő sör 5%-os alkoholtartalommal, kék címkével, üveges és dobozos kiszerelésben is elérhető lesz.