Fröccs

Pálinkáért és kolbászért hétvégén a Nagyerdőbe érdemes menni

Szeptember 20. 19:41
A különleges ízek és a minőségi zene kedvelőit várják szeptember 23. és 25. között a debreceni Nagyerdőbe, a hatodik Zamat pálinka pároskolbász fesztiválra.
 
A rendezvényre meghirdették A legjobb zamatú pároskolbász 2016-ban versenyt. Az éttermek a mellett bizonyíthatják kreativitásukat, hogy a kolbászt az eredeti receptúrák rekonstruálásával, a páros kolbász kódex előírásai szerint kell elkészíteni - tette hozzá.
 
A jó hangulathoz a több száz liter pálinkát tizenöt hazai manufaktúra képviselői szállítják a debreceni Nagyerdőbe
(MTI)

Tirpák gasztrocsata lesz Nyíregyházán

Szeptember 20. 12:43
Több mint tizenhatezer adag tájjellegű ételt készítenek el a hétvégi Tirpák Fesztivál keretében megrendezendő országos gasztrocsatán Nyíregyházán.
 
A Szlovákiából származó, a 18. század közepétől a nyírségi nagyvárost övező bokortanyákon letelepedett tirpákok hagyományait és életmódját bemutató fesztivált immár negyedik alkalommal tartják meg. A háromnapos programsorozaton elsősorban a hagyományos tirpák főételeket és süteményeket, azaz például a sztrapacskát, a görhét, a pipiskét vagy a porlós tésztát kóstolhatják meg a látogatók - hangzott el az eseményt beharangozó hétfői sajtótájékoztatón.
 
A szlovák napok nyitányaként pénteken a két ország kereskedelmi kamarái tartanak gazdasági fórumot, szombaton délelőtt pedig egy igazi „gasztrocsata” következik az ország hat régiójából érkező huszonkét főzőcsapat között. A több mint száz profi szakács összesen 16 200 adag ételt készít el, amelyből kóstolójeggyel ehetnek a látogatók.
 
Tata és környéke rétesekkel nevez a versenyre, Debrecen a töltött káposztáját, slambucát és kemencés kapros dübbencsét készíti el, Miskolc standján a pikáns húsgombóclevest és a füstölt húsos lencsés káposztát lehet megkóstolni, a szegedi szakácsok pedig filézett szegedi hallét főznek az üstökben.
 
Nagykanizsa dödöllével készül, Nyíregyháza pedig a hagyományos tirpák ételek mellett birkapörköltöt és süteményeket, illetve az országtortát kínálja majd a közönségnek. Az elkészített fogásokat a szakmai zsűri mellett a látogatók is értékelhetik.
 
Vasárnap országos bogrács- és grillbajnokságot rendeznek Nyíregyháza főterén, ahol a részt vevő csapatok meghatározott alapanyagokból húsételeket és szabadon választott desszerteket készítenek. Az első helyezett indulási jogot szerez a 2017-es németországi grillbajnokságra.
 
A rendezvény szervezői az amatőr szakácsokról sem feledkeztek meg, a szintén vasárnapra meghirdetett helyi grillbajnokságra számos egyesület és szervezet nevezett menüjével. A látogatók biztosan megízlelhetik például a harcsagombócot csuszával, a zöldséges rizses paellát, a toroskáposztát, a zöldséges-kolbászos nyársat, a csülkös babgulyást, a sertésoldalast bokortanyai párolt káposztával, a húsos lecsót, a tökös-mákos rétest vagy a megyei rendőr-főkapitányság séfjei által készített pincepörköltöt és rablóhúst is.
(MTI)

16 somlói pince juhfarkjai várnak szombaton

Szeptember 20. 09:12
16 somlói pince juhfarkjai várnak szombaton
 
Tizenhat helyi pince részvételével mutatják be Somló emblematikus szőlőfajtája, a juhfark elmúlt évekből származó legjobb tételeit szombaton a Somlói Juhfark Ünnepen.
 
A Tornai Pincészetbe meghirdetett sétáló kóstolón a házigazdai juhfarkjai mellett Barcza Bálint, a Bogdán Birtok, a Csordás- Fodor Borház, a Fekete Pince, Géró Péter, a Hegedűs-Szabó Pincészet, Kolonics Károly, a Kőfejtő Pince, a Kreinbacher Birtok, a Marton Pincészet, a Somlói Apátsági Pince, a Somlói Vándor, a St. Margit Pincészet, a Szabó Pincészet és a Várkapitány Pincészet boraival ismerkedhetnek meg a látogatók - közölték a szervezők az MTI-vel.
 
A 16 pince 30 juhfarkját felvonultató kóstoló mellett pincetúrák, valamint három mesterkurzus is szerepel a programban, melynek témái: Vulkanikus Somló (vezetett túra a hegyen, kóstolóval); Vertikális Tornai Juhfark (a fajta legérdekesebb arcai, kóstolóval); A Somló talaja (fajta és terroir egymásra találása).
 
Mint a szervezők hangsúlyozzák, a juhfarkhoz mérhetően széles repertoárt egyetlen, vulkanikus talajt kedvelő szőlőfajta sem tud felmutatni.
 
Egy-egy borvidéken általában sokfajta bor készül, amelyek külön-külön jók, de nincs még egy olyan, amelyik az ottani viszonyokat szinte tökéletesen visszaadja. A juhfark a Somlón ilyen. Ez az a fajta, amely a vulkanikus, enyhén sós, vibráló savú ízvilágot a legjobban érthetővé teszi. Lehet komoly hordós, olajos-érlelt, de lehet feszes savú, alacsonyabb alkoholú, kimondottan izgalmas bor: a Somló utánozhatatlan karaktere ott van mindegyikben - áll a Somlói Juhfark Ünnep ajánlójában.
 
A legutóbbi, éppen a juhfarkhoz köthető komoly sikert az esemény szervezője, a Tornai Pincészet érte el idén tavasszal: 2013-as Grófi Juhfarkjuk a világ egyik legjelentősebb borversenyén, a londoni International Wine Challenge-en a legmagasabb szintű elismerést, Trófea díjat kapott; a szombati rendezvényen ez a bor is megkóstolható lesz - közölték a szervezők.
(MTI)

Közös gyakornoki programot indít a Nemzeti Borkiválóság Program és a Prowein

Szeptember 19. 12:42
Kiss Eliza kiemelt borágazati feladatokért felelős miniszteri biztos Marius Berlemannal, a világ legnagyobb borászati szakvásárának, a PROWEIN-nak a vezetőjével tárgyalt.
 
A megbeszélésen áttekintették a magyar borágazat aktuális helyzetét, a strukturális változásokat és beszélgettek a magyar bor kitörési lehetőségeiről. Megállapodtak abban, hogy előkészítenek egy kölcsönös előnyökön alapuló gyakornoki programot, amelynek keretében a Prowein csapatában néhány, a bor iránt érdeklődő magyar fiatalnak lehetősége lesz a világ legnagyobb borszakvásárának munkájába bepillantani.
 
A Nemzeti Borkiválóság Program arculatát méltatta Marius Berlemann, és kifejtette, hogy az elmúlt öt évben a Wines of Hungary – Borkiválóság arculat egy jól felépített, vizuálisan is felismerhető, attraktív és egyértelműen beazonosítható brand lett. Kiemelte, hogy Magyarországot fontos partnernek tekinti, amely hosszú ideje megbízhatóan részt vesz a Proweinon, ezért mindent megtesz azért, hogy a jövőben még szélesebb megjelenési felületet és több lehetőséget biztosítson számunkra.
(FM Sajtóiroda)

Itt a szezon! Íme 5 remek szőlős recept!

Szeptember 19. 11:26
Itt a szezon! Íme 5 remek szőlős recept!
 
Ezúttal a Prioritás blog szedett össze öt kiváló szőlős receptet, amelyeket mi is szívesen ajánlunk, hiszen itt a szezon! :)
 
Az Alexandria salátában a szőlő mellett olyan finomságok kapnak helyet, mint a paradicsom, a zeller, és a borecet. A szőlővel töltött csirke nem csak nagyon finom, hanem igen mutatós is, csakúgy, mint a szőlős sertés- vagy báránycomb, és akor mág nem beszéltünk a szőlőtortáról, valamint a tejszínes szőlőszeletről!
 

Magyarország a díszvendége az olasz chili-fesztiválnak

Szeptember 18. 08:25
A magyar erős paprika és számos más magyar gasztrotermék a főszereplője a közép-olaszországi Rieti városában hatodszorra megrendezett chili-fesztiválnak.
 
A díszvendégnek meghívott Magyarország első alkalommal vesz részt a Cuore Piccante nevű nemzetközi erőspaprika fesztiválon - közölte Hagymási Tünde, a római magyar nagykövetség gazdasági attaséja.
 
A vasárnapig tartó fesztiválon kétszáz féle paprikát állítanak ki száz gasztronómiai standon, amelyek tavaly százötvenezer látogatót vonzottak.
A magyar gasztrostandon a paprika-termékek, fűszerpaprika és fűszerkrémek mellett kiváló minőségű paprikás szalámikat mutatnak be, valamint az olasz közönség megismerheti a magyar pálinkát és a magyar hímzést is. Kiemelt az érdeklődés a magyar termékek kóstolása iránt, mivel a magyar standon hagyományos magyar paprikás ételeket, többek között marhagulyást is főznek. A találkozó lehetőséget kínál az olasz és más külföldi üzleti partnerekkel való kapcsolatfelvételre is.
(MTI)

Teljes pompájában díszeleg a Borkollégium

Szeptember 17. 20:00
Megújult és majdnem teljesen elkészült Magyarország első boriskolájának új oktatási központja.
 
Teljes pompájában díszeleg a Borkollégium
 
A Borkollégium a nemzetközileg meghatározó londoni székhelyű Wine and Spirit Education Trust / WSET világhálózatának első magyarországi akkreditált képzési intézménye. A Borkollégium 1991-ben már borismereti képzést tartott, intézményesített formában 1996 óta működik. A WSET akkreditációt 2005-ben szerezte meg, de a szervezet oktatási tematikáját már ezt megelőzően alkalmazta.
 
Teljes pompájában díszeleg a Borkollégium
 
Az iskola a nyár folyamán költözött át Pasarétről a Podmaniczky utcába, ahol györnyörűen felújított oktatási központ fogadja a hallgatókat.
 
Teljes pompájában díszeleg a Borkollégium
 
A Borkollégium tanfolyamaiért és kóstolóiért ide kattints!

Budapesten is lesz Oktoberfest

Szeptember 17. 17:32
Az Oktoberfest idén is ellátogat Budapestre, így Magyarországon immár negyedik alkalommal élhetik át az igazi bajor élményt a vendégek 2016. szeptember 29. és október 2. között a budapesti Felvonulási téren.
 
Az európai emberek jó részének és minden német lakosnak az Oktoberfest az egyik legnagyobb őszi sörünnep. A több mint 200 éves ünnep összehozza az európai sörkedvelőket, és ezzel létrejön a világ legnagyobb sörfesztiválja. A rendezvényt más országokban is megrendezik: München, Párizs, New York és Sydney után 2016-ban az Oktoberfest negyedik alkalommal érkezik Budapesten. A szervezők 2016. szeptember 29. és október 2. között várják a sörök és finom ételek szerelmeseit a budapesti Felvonulási téren.
 
A legnagyobb őszi sörünnep hatalmas területén óriás fűtött sörsátorral, Paulaner Oktoberfest München sörsátorral, több színpaddal, utcabállal, hangulatidéző sramli zenéivel, hivatalos Paulaner Oktoberfest Shoppal, és óriás kalandparkkal os találkozhatnak az érdeklődők.
 
Hazánk kézműves sörfőzdéi és nemzetközi sörmanufaktúrái mellett megtalálható lesz a rendezvényen a ‘Budapest Utca’, fővárosunk kedvelt szórakozóhelyeivel, pubjaival, street food éttermeivel. A ’Világkonyhában’ nemzetközi ételek mellett a látogatók megkóstolhatják az egzotikus országok söreit, és sörből készült ételeit is.