Fröccs

Rozét csak pinotból és kadarkából!

Február 16. 09:36
Ha lenne igazság a földön, rozét csak Pinot vagy Kadarka szőlőből készítenének idehaza. Merthogy ezekben a fajtákban helyből megvan az az elegancia, gyümölcsösség, könnyedség, illatvilág, ami minden rozénak a része kell legyen - írja a Wineshack.hu. Nos, a „Némethjanó” rozé épp pinot noirból van... 

Milyen lenne az élet Nutella nélkül?

Február 15. 20:33
"Milyen lenne az élet Nutella nélkül?" Tette fel a kérdést a Gamberro Rosso, az olasz gaszronómia könyv, facebook oldalán. A mogyorókrém feltalálójára, Michele Ferrerora emlékeztek, aki nyolcvankilenc éves korában meghalt. Az egész világon ismert Ferrero olasz édességipari cég tulajdonosa 1964-ban találta fel a Nutellát, amivel Olaszország leggazdagabb embere lett.

Megjelent a fiatal borász első bora

Február 15. 18:00
Lőrincz György munkáját a St. Andrea Borászatban már jó fél éve fia, ifjabb Lőrincz György segíti. A Nagy Egedről szűretelt alapanyagból készített Egyetlen házasítás a fiatal borász első, saját tétele.

A csehek cseh sört isznak, és külföldön mi folyik a csapból?

Február 15. 15:11
A 2014-ben növekedett a csehországi sörgyárak bevétele. A tavalyi évben pozitív fejlődés volt a pilseni Prazdroj és a budejovicei Budvar gyáriban. A Prazdroj által főzött, Magyarországon is híres, Pilsner Urquell fogyasztása a márka létezésének 172 éve alatt első ízben lépte át a kétmillió hektoliteres határt. A sör iránt elsősorban külföldön volt nagyobb kereslet. A Budvar termékeinek több mint 50 százalékát külföldön adják el.

A csehországi sörgyárak termésük mintegy 20 százalékát adják el külföldön. A külföldi sörök behozatala a hazai fogyasztás négy százalékát teszi ki. Ebből is látható, hogy habár a csehek nem nagyon engedik be más nemzetek termékeit, de ők egyre többet exportálnak a világban.

Forrás:MTI

Premier: Szeleshát Kadarka 2013

Február 15. 12:14
A Művelt Alkoholista vette górcső alá a Szeleshát 2013-as kadarkáját. „Az én palackom (...) komoly mértékű redukciótól szenvedett - fülledt volt az illat, a klasszikus tünetek közül több is eszembe jutott róla (gumi, animalitás, gyógyfürdő). Sajnos a hosszabb szellőztetés sem sokat segített rajta, ugyanakkor az ízére érdekes módon kevésbé telepedett rá a fedettség. Megkapóan szép, ribizlis, cseresznyés, szinte virágos aromai vannak, a remek, lendületes savak alátámasztásával igazi zamatbajnok.” A teljes leírástért kattints ide!

1500 éves szőlőmagok kerültek elő

Február 15. 10:24
Már a Bizánci Birodalomban is fogyasztottak bort. Most pedig régészek 1500 éves szőlőmagokra bukkantak a Negev-sivatagban, amelyekből ezeket a híres italokat készíthették. "A korábbi ásatások során megtalálták a szőlőtőkék termesztéséhez használt teraszokat, a borászatokat, és a korsókat, amelyekben a bort tárolták és szállították, de mostanáig nem sikerült szőlőmagokra bukkanni." - írja az Élelmiszeronline.hu.

Eldőlt: Tóth László az év kommentelője!

Február 15. 06:33
Habár még csak február közepén járunk, úgy tűnik tét nélkül megy tovább a kommentelési verseny „Az Év Legnagyobb Trollja” díjért. Tóth László egy, a jövő pénteki Bikavár Párbajról szóló cikkünk megosztásához szólt hozzá a Facebookon. Kedves László, tiéd a képzeletbeli trófea! :)
 
Eldőlt: Tóth László az év kommentelője!
 

Pasztinákból levest? Igen!

Február 14. 18:54
Húsz perc alatt összedobható levest ajánl a Fűszer és Lélek blog, méghozzá pasztinákból. A pasztinák pedig király, próbáljátok ki vacsorára!