Fröccs

Svájc a világ boratlaszának egy kicsi, de izgalmas foltja

Május 10. 20:05
Talán eddig sokan nem is hallottak a svájci borokról, de kóstolni még annál kevesebb borkedvelőnek volt lehetősége, hiszen az ország teljes bortermelésének csupán 1,8%-a hagyja el Svájcot. Az országban 15 ezer hektáron folyik a szőlőtermesztés, és a legjelentősebb borrégiói a francia nyelvterületen, vagyis a dél-nyugati kantokokban találhatóak. 
 
Svájc a világ boratlaszának egy kicsi, de izgalmas foltja
Valais szőlőtőkéi (Forrás: Switzerland-wine.com)
 
A Borrajongó.blog.hu segítségével most betekintést nyerhetsz a svájci borokba:
 
Hiba lenne elsétálni a svájci borok mellett. A régió főleg azon borrajongók számára rejteget érdekességeket, akik a mainstream helyett a különleges borok, a kevésbé ismert helyi fajták iránt is érdeklődnek, és borturizmus címszó alatt nem csak az orrukkal és szájukkal kóstolnak. Igen, ők Svájcban jó helyen járnak.(...)
 
Svájc legismertebb borásza talán Jean Rene Germanier, aki a borászkodás mellett egyébként a Svájci törvényhozás tagja, sőt 2010/11-ben elnöke is volt. A ProWeinra Valais autochton fajtáiból készült fehérborait hozta, az Amigne-t, a Heida-t (egy tramini klón, a Jura-ban Savigninként a vin jaune-n keresztül ismert) és a Petite Arvine-t. Utóbbi volt talán a legemlékezetesebb, erről lent esik még szó.
 
A teljes cikket a Borrajongó.blog.hu oldalon tudod elolvasni!

Az egyik legjelentősebb hazai kékfrankos termelő most is bizonyított

Május 10. 17:10
Április végén az Andante Borpatikában bemutatkoztak a Mátrai Tőkések (Losonczi Bálint, Szecskő Tamás, Karner Gábor), ahol izgalmas tételeket kóstolhattak az érdeklődök. Az egyik legparádésebb sort kétség kívül Karner Gábor mutatta be, amelyről részletesen beszámolt A Művelt Alkoholista.
 
„A sor bizonyította, hogy megfelelő odafigyeléssel itthon is lehet magas minőségű, hosszan érlelhető kékfrankosokat készíteni. Karner Gábornak 10 év alatt sikerült a legjelentősebb kékfrankos termelők közé emelkednie. A szortiment letisztult, jól megfigyelhető a héjon áztatás hosszából eredő változás, a borok egyre kifinomultabbak, részletgazdagabbak. A korai fogyasztásra szánt birtokborban az utolsó évjáratokban sikerült maradéktalanul megőrizni a friss gyümölcsös karaktert, míg a dűlős tételek testesebbek, hosszabb pályára pozícionáltak. És a java még csak ezután következik: a tőkék idősebbek lesznek, a borász tapasztaltabb.”
 
A teljes cikket A Művelt Alkoholista oldalán tudod elolvasni!
 
Az egyik legjelentősebb hazai kékfrankos termelő most is bizonyított
A Mátrai Tőkések: Karner Gábor, Szecskő Tamás és Losonczi Bálint (balról jobbra), Fotó: Graselly Balázs

Borrendek vonulnak pénteken Szegeden

Május 10. 15:45
A borrendek felvonulásával kezdődik el pénteken a XXII. Szegedi Borfesztivál és a Szeged napját köszöntő ünnepségsorozat, amelyen másfél héten át tíz helyszínen kétszázötven program várja a helybélieket és a csongrádi megyeszékhelyre látogatókat.
 
A tíz napig tartó borfesztiválon - amely két évtized alatt a néhány kiállítóval induló rendezvényből az ország egyik legnagyobb borászati eseményévé vált - százötven pincészet nedűiből kóstolhat a több tízezer látogató. 
 
A gasztronómiai fesztiválon az ország összes jelentős pincészete képviselteti magát Tokajtól Villányig, valamennyi hazai bortermő vidékről. A rendezvényhez kapcsolódva 1997-től szervezik meg a borversenyt, amelyen tavaly már 150 benevezett tétel közül választotta ki a legjobbat az akadémikusokból, szakértőkből álló szakmai zsűri. A kiváló borok mellett a Széchenyi tér árnyas platánfái alatt három színpadon komoly és könnyű zenei, valamint dzsessz koncertek is szórakoztatják az egybegyűlteket.
 
A borászok mellett vendéglátósok, sajt-, pálinka-, lepény-, lángos- és édességárusok gondoskodnak a változatosságról. A Gasztroudvar a Klauzál téren épül föl, itt az étkek mellett szintén kóstolhatnak bort és pálinkát is az arra járók, sőt itt lehetőség nyílik a házilag készített, kézműves sörök ízvilágának megismerésére is.
 
A Tiszán sárkányhajó-viadalt rendeznek, amelyen mások mellett a város sportegyesületei mérik össze erejüket. Május 15-én félmaratont szerveznek, az útvonal Szeged nevezetességeit érinti és az idén a Nemzeti Bor Maraton szegedi fordulója is az ünnepségsorozat részeként várja a minőségi nedűk és a mozgás szerelmeseit. Május 20-án indul a Dóm téri kavalkád, ahol többek között a Honeybeast, a Quimby, Vastag Csaba, Freddy és Charlie koncertezik.
 
Május 20-án a városháza előtt tartják a közgyűlés ünnepi ülését, amelyen átadják a szegedi kitüntetéseket. Május 21-én kezdődik a XVII. Szegedi Hídivásár, a vidék legnagyobb kézműves seregszemléje, melyen több mint kétszáz árus kínálja míves portékáját, mutatja be szakmája fogásait látványműhelyeiben a lezárt Belvárosi hídon.
 
Szeged napját azért május 21-én ünneplik, mert a település 1719-ben ezen a napon nyerte el a szabad királyi város rangot, de nem először: a címet első alkalommal a tatárjárás után, 1247-ben IV. Béla adományozta a városnak.
(MTI)

Ilyen kukoricát még nem láttál

Május 10. 14:02
Kukorica, ami természetes módon ezer színű. A színes kukorica létrehozása Carl Barnes, a részben cseroki indián származású gazdának köszönhető. A tökéletesen természetes csövek egy különleges keresztezés eredménye, eredetileg nem is a szívárványosság volt a cél - írja az Origo.hu.
 
Boltban még ugyan nem kapható a különleges kukorica, de mag formájában még az idén piacra dobják. 
 
Ilyen kukoricát még nem láttál
Forrás: Origo.hu

Élő legenda a kecskeméti Koch Borkereskedésben

Május 10. 10:50
Bock József személyesen tartott borkóstolót a napokban Kecskeméten. Mindez a házigazdának, Koch Csabának köszönhető, akinek meghívását készséggel elfogadta a villányi borász. Ez természetesen azzal is járt, hogy szó szerint még a csilláron is lógtak, pedig rendhagyó módon a kóstoltatás két teremben zajlott. Bock József pedig csak mesélt és mesélt, miközben egyre idősebb vörösek bújtak ki a palackokból és vele lassacskán egy elhivatott élet és nem utolsó sorban két jól ismert borász igaz barátsága bontakozott ki.
 
Élő legenda a kecskeméti Koch Borkereskedésben
Bock József és Koch Csaba
 
 

Rekord mennyiségű terméket neveztek az idei országkóstolóra

Május 10. 09:24
Egyre nagyobb az érdeklődés a borkiválósági program iránt, amit jól mutat, hogy egyre több terméket neveznek a szakmai minősítésre, és az idén minden eddiginél több, 550 tételt közvetlenül a termelők küldtek be - mondta el Horkay András, az Országos Borszakértő Bizottság elnöke a május 9-én megrendezésre kerülő sajtótájékoztatón.
 
Az idei fehér és rozéborok országos borkóstolójára 722 tételt neveztek, ezekből szakértői bizottságok választják ki a borkiválóság könyvbe kerülő termékeket. A beküldött tételekből 531 fehér, 191 rozébor.
 
Az eddig elvégzett kóstolások azt vetítik előre, hogy az idén az átlagosnál magasabb arányban kerülnek majd be nevezett termékek a borkiválóság könyvbe, a korábbi évek tapasztalatai alapján ez az arány 50 százalék körül volt - tette hozzá Horkay András.
 
Kiss Eliza, a Földművelésügyi Minisztérium kiemelt borágazati ügyekért felelős miniszteri biztosa elmondta, a nemzeti borkiválósági program célja, hogy ösztönözzék a borfogyasztást, és a piaci értéket jelző minősítéssel segítsék a termelőket az értékesítésben.
(Forrás: MTI)

Ez vár ránk a Gourmet Fesztiválon

Május 10. 06:14
Gasztro-hurrikán söpör végig május 12-15. között a Millenárison. A kulinária magasztalóinak legmenőbb gyülekezőhelye, az OTP Bank Gourmet Fesztivál az ország legjobbjait gyűjtötte össze éttermekből, cukrászatokból, borászatokból és sörfőzdékből, s minden másból, amit ma Magyarországon érdemes és kötelező megkóstolni. Nézzük, miket eszünk idén…

Több mint száz kiállító, köztük félszáz gasztroszentély - a Michelin-csillagosoktól, a főváros és a vidék legmenőbb éttermein át, a legtrendibb „piaci büfékig“ – sorakozik idén a Millenáris kertjében, kínálva a séfek specialitásait. Bár a Gourmet ételfelhozatala idén a halra és vadhúsra fókuszál, természetesen mindenki hozza majd saját, féltve őrzött receptjeit is. Így aztán a párezer négyzetméteres parkban kényelmesen körbesétálva végigkóstolhatjuk Magyarországot, ahogy ezt tesszük évek óta ezen a helyen.

Az ételsorban pedig az „alapételek“ és a fine dining műhelyek remekei egyaránt a minőséget kínálják, így például beleharaphatunk a tökéletes rántotthúsba, amit  – mint nagyanyánk – krumplisalátával kínálnak és kóstolhatjuk igazi fácánhúslevest, ami fürjtojással lesz teljes. A hal  és vad tematikában elkalandozó séfek tányérunkra teszik majd szemnek és szájnak ingerét. Lesz például – a beavatatlanok számára is értelmezhető – szarvasgombás vaddisznógombóc vagy mangalica cigánypecsenye, esetleg szürkeharcsa-paprikás, de kóstolhatunk szarvascarpacciot, vaddisznóporchettát, vadcappuccinot vagy szarvasból készült kimbabot. Bemutatkozik egy „színész találmány“, a steamboo, legyen az lazacos, vajhalas vagy szarvaskolbászkrémes, érdemes megkóstolni! És aki azt hiszi, hogy egy kolbásszal már nem lehet őt meglepni, az toljon be egy kacsamájas szarvaskolbászt, ribizlis-szarvasgombás házi mustárral vagy harapjon egy falatot a konyakos fácánkolbászból, zelleres almasalátával körítve. Aztán jöhet egy kacsamájbonbon és/vagy egy csokoládés tarhonyamousse esetleg egy harcsapaprikás-fagyi habbal. És vidáman gurulnak majd ezekre a legjobb borkészítők borai, a kiváló sörkészítők sörei, egy-egy jó pálinka, csak mértékkel, de nagy örömmel.

Folyamatos programokat is kínál idén a Gourmet. Találkozhatunk a Costes, az Onyx, a Borkonyha, a Tanti és a Costes Downtown, azaz a hazai Michelin-csillagos éttermek séfjeivel. Megismerhetjük a Bocuse d’Or szakácsverseny magyar csapatát, akik versenyélményeiket mesélik majd el, de színpadra lép Szabó Győző is, aki ezúttal nem a színész mesterség, hanem főzés tudomány területén mutatja meg képességeit.

A fesztivál legújabb, Gourmet Workshop by Electrolux helyszínén idén már nem csak kóstolgathatjuk az ország legjobb falatjait, de el is leshetjük a mesterfogásokat a kulináris világ számtalan területén. Megtudhatjuk, hogy milyen a pék, ha kreatív, hogyan kerül új megközelítésbe a főzelék, mi kell a jó BBQ-hoz, hogyan bontunk halat, mivel díszítjük a kévét és mi fán terem a trüffel? 

Május 12-től tehát indul a Gourmet Fesztivál, a nyitó csütörtökön 17 órától várják a nagyközönséget, a többi napon, tehát péntektől-vasárnapig pedig 12 órakor nyit a Gourmet, s tart minden nap nyitva 23 óráig. A napijegy 3.900 forint, ami mellé ajándékok sorát kapja a látogató: egy Spiegelau pohár, egy csésze kávé, Electrolux streedfood falatkák, pezsgőkóstoló, BalatonBor kóstoló, Fuxli borkóstoló, valamint egy Jamie Magazin jár a belépő mellé, nem beszélve a Gasztroszínpad ingyenes előadásairól és kóstolóiról.
 
További információk az esemény honlpaján!
 

A világ legjobb strandjainak listáját a spanyolok uralják

Május 09. 20:09
Az európai környezetvédelmi nevelésért szövetség (FEE)  évente elkészít egy listát, ahol a világ strandjait minősíti. Ezt a rangsort 1987 óta Spanyolország vezeti, ahol ebben az évben 586 spanyol fürdőhely büszkélkedhet kiváló környezeti minősítésű, kék zászlós strand címmel. 
 
A strandok minősítésekor figyelembe veszik a víz minőségét, a part tisztaságát, rendezettségét, felszereltségét és megközelíthetőségét a mozgáskorlátozottak számára, valamint, hogy van-e vízi mentő és egészségügyi szolgáltatás. Spanyolországban a legtöbb, 125 kék zászlós strand a kelet-spanyolországi Valencia autonóm közösségben található, a Földközi-tenger partján. A több mint nyolcezer kilométeres partvonallal rendelkező országban hét strand már 30 éve folyamatosan elnyeri a kék zászlót, ilyen például az Alicantéban található La playa del Campello - írja a Travelo.hu.
 
A világ legjobb strandjainak listáját a spanyolok uralják
La playa del Campello (Forrás: Alicanteout.com)

Kincsekkel megrakodva tért vissza Angliából a Törley

Május 09. 18:52
Kincsekkel megrakodva tért vissza Angliából a Törley
 
Az angliai Surrey-ban 47. alkalommal került megrendezésre az 1969-ben alapított International Wine and Spirit Competition nemzetközi borverseny. A több mint 400 főből álló zsűri a világ 90 országából nevezett borokat bírálta. Ezen a borversenyen idén a Törley cégcsoport pezsgői és borai 7 ezüst- és 4 bronzérmet nyertek.
 
Ezüstérmes termékek:
 
  • Törley Chardonnay Nyerspezsgő 2012 
  • Törley Chardonnay Brut 2013 
  • Törley Casino Sec 
  • Törley Tokaji Doux
  • Törley Fortuna Doux
  • Louis Francois & Co. Rosé Brut Nature Nyerspezsgő 2011 
  • György-Villa Collection Etyek-Budai Irsai Olivér 2015 
 
Bronzérmes termékek:
 
  • Törley Gála Sec
  • György-Villa Collection Etyek-Budai Sauvignon Blanc 2015
  • György-Villa Collection Etyek-Budai Zenit 2015 
  • Chapel Hill Sparkling Chardonnay Brut
 
A Törley Pezsgőpincészet Kft. Magyarország legnagyobb borászati vállalkozása és szőlőtermelője, több mint 850 hektáros saját szőlőterülettel rendelkezik, a szőlőtermesztéstől kezdve a palackozásig valamennyi munkafolyamatot kontrollálja, illetve maga végzi, tehát a bor- és pezsgőkészítési technológia a mai napig egy kézben van. A minőségi alapanyag a minőségi termék kulcsa, ily módon a Törley Kft. sikeréé is immáron 134 éve. A számos elismerés is bizonyítéka annak, hogy megfelelő technológiai és szakmai felkészültséggel, odaadással nagyobb mennyiségben is lehet sokak számára kedvelt, elérhető áru termékeket készíteni és forgalmazni nemzetközi szinten is elismert minőségben.