Szakácsképzés: az oktatók sincsenek képben
Július 16. 07:43
Az ezredforduló óta annyit fejlődött a szakma, mint előtte fél évszázad alatt, így lépést kellene tartani a korral, ám itthon a szakmunkásképzésben is vannak bajok: nincs egységes irány, nincsenek naprakész tankönyvek, és a szakoktatók továbbképzésében is akadnának tennivalók - írja a Magyar Online.
Az országos probléma Debrecenben is aggodalomra ad okot - olvasható a cikkben, hiszen ott is felhígult a szakácsszakma, s mivel a hazai bérek jellemzően nem versenyképesek, sokan külföldön próbálnak szerencsét. Így az éttermek a korábban nyűgként számon tartott tanulóik közül igyekeznek kinevelni maguknak szakácsokat.
Tirpák Zsolt, a Debreceni Szakképzési Centrum főigazgatója szerint „szintre emelve” kellene javítani a hazai bérezésen, így maradásra bírni a kezdő szakácsokat.
A főigazgató szerint amúgy jó irányba haladnak a dolgok. A kereskedelmi és iparkamarával közösen új alapokra helyezték a gyakorlati képzést, emiatt feldúsult a kínálati piac, hiszen a vendéglátóhelyek érdekeltekké váltak a tanításban, s hogy ennek megfeleljenek, részt vettek a mesterképzésekben, ami innovációt is hozott. A tananyagot illetően Tirpák Zsolt a szakoktatók felelősségét is kiemelte: mivel nem színes a kínálat, rajtuk is múlik, sikerül-e korszerű segédanyagokat találni főleg digitális formában.
A lap idézi a debreceni Ikon Étterem séfjét, Pataky Pétert is, aki rendkívül elavultnak tartja a hazai szakácsképzés alapanyagait és a konyhatechnikai eljárásokat és a hozzáállást is.
A teljes cikk itt olvasható el.