Szüreti jelentés Jásdi Istvántól
Október 05. 09:31
A Jásdi Pince október 3-án már szinte befejezte a 2015-ös szüretet, már csak a vörös Ranoldernek való alapanyag van kint, "érhet még a vénasszonyok nyarában" - írja Jásdi István. A csopaki borász beszámolt az idei évi termésről a Jásdi Borterasz facebook oldalán.
Szüreti jelentés
Még zajlott a Füredi Borhetek a Tagore sétányon, mi már hozzáláttunk a ház alatti Sáfránkertben a cserszegi szedésének. Ez a terület télen fagyos, tavasszal vizes, nyáron pedig megül benne a meleg, hamar túlérik a cserszegi. Akkor pedig elveszíti az illatait. Szóval leszedtük.
Minden évben így kezdődik a szüret. Evvel a pár mázsa szőlővel bejáratjuk a gépeket, jobb ha idejében kiderülnek a hibák, amelyek elkerülték a szervizesek figyelmét. Amikor majd a napi 150-170 mázsa rizlinget, szedjük és préseljük az éjszakában, ezekre nem lesz idő.
Ettől kezdve naponta jártunk ki a szőlőbe mintát szedni, vizsgálgattuk hogyan alakul a mustfok és élnek-e még a savak?
Nem volt egyszerű. Egyenetlenül értek a szőlők a kánikulai napokon, pedig hagytuk árnyékolni a lombot, nem leveleztünk és nem csonkáztunk szeptemberig. Az Augusztus közepén két nap alatt leesett 70mm eső jót tett ugyan az ültetvényeknek, a bogyók gyorsan híztak, de ahhoz, hogy a gyorsan felvizesedett fürtök beérjenek, a zsendülésen éppen csak túl jutott olaszrizlingnek még idő és napsütés kellett. A megérkezett sivatagi szél aztán segített ezen a gondon is.
Augusztus utolsó napjaiban – még mindig menetrend szerint – érettnek nyilvánítottuk a Nagykúton a chardonnay-t és a Lőczedombon a szürkebarátot. Összeszedtük a szüretelőket. (...)
Szeptember közepén apránként aztán elkezdtük szedni a rizlinget is. Tízegynéhány helyen, sokszor kis területen van olaszrizlingünk. Amiről úgy gondoltuk megérett, azt leszedtük.
Nyolc-tíz napunkba tellett mire a Csopaki Rizling és a Lőczedombi meg a Siralomvágó alapanyaga is bekerült. 18,5-20,5 közötti mustfokok, 6-7,5 ezrelékes savak. Ezekkel azért meg voltunk békélve. A szőlő egészséges volt és csak kis foltokban jelent meg a botritis, de a mi szüretelőink pontosan tudják, hogy ezeket nem szedhetik a ládába. Naponta héttől ötig szedtük, csak a Mari által főzött, Borteraszon elköltött ebédek, meg a gyors vacsora szakították meg a szedést és a feldolgozást. (...)
A rizlinggel együtt leszedtük a furmintot is a ház előtt. Idén már biztosan elkészülhet a Ranolder Fehér is. Nagy megnyugvás mert a 13-asból hamar ki fogunk fogyni. 14-ben pedig ez sem készülhetett el. Harmonikus és elegáns lesz a furmint acéltartályos része, fajsúlyosabb ami hordóban erjed és érlelődik. (...)
Szóval ennyi volt a 2015-ös szüretünk. Illetve nem mellékesen a saját szőlőn kívül még feldolgoztuk a régi partnereink által behozott gyönyörű kékfrankost és merlot-t, amiből lazac-színű, illatos rozé készül, és a szép érett olaszrizlinget, amiből a másfeles palackokat töltjük. Mert nyár jövőre is lesz!
Jásdi István