Fröccs

Több ezren vettek részt a VI. szekszárdi borvidéki félmaratonon

Május 14. 19:10
Több mint háromezren vettek részt a hétvégén rendezett VI. Tolle Borvidéki Félmaratonon Szekszárdon, amely a város polgármestere szerint az ország legtöbb embert megmozgató amatőr futóversenyévé vált.
 
A szekszárdi borvidéket népszerűsítő, másfél napos félmaratonra 800-an neveztek, idén a határokon túlról is érkeztek futók, a verseny központi helyszínén, a Béla király téren pedig háromezerötszázan vettek részt a programon - mondta Ács Rezső polgármester a rendezvényt értékelve csütörtökön. Hozzátette: az önkormányzat 600 ezer forinttal támogatta a versenyt.
 
A szervezők tájékoztatása szerint az egyéni és váltó számokban összesen 1800-an álltak rajthoz; a versenyen 700 liter fröccs, 2000 liter víz, 600 liter izotóniás ital, 1000 zsíros kenyér és 200 kilogramm banán fogyott el, emellett a frissítő pontok mellett sokan önkéntesen is kínálták vízzel, fröccsel a futókat. 
 
A mezőny nagy része azt az élményt tartotta fontosnak, amit a szekszárdi borvidék nyújtott számukra - mondta Csillag Balázs,  a félmaraton társszervezője.

Nyereményjáték a Szegedi Borfesztiválon

Május 14. 15:10
Május 15-én kezdetét veszi a 11 napon át tartó Szegedi Borfesztivál, ahol a Borászpotállal is találkozhattok. A rendezvény ideje alatt nyereményjátékkal várjuk a borkedvelőket a 4-es standnál.
 
A Szegedi Borfesztivált ezúttal 21. alaklommal szervezték meg, ahol 150 borász, 200 kézműves kiállító, valamint 250 program várja a városba ellátogató vendégeket. Az esemény honlapján megnézheted a további részleteket: www.szegediborfesztival.hu

Rozé a Somlóról

Május 14. 12:42
Az utóbbi időben a somlói Kreinbacher birtok pezsgőitől volt hangos a borvilág, azonban most egy 2014-es évjáratú rozéjuk került a polcokra. A frissítő, nyári bor egy küvé, amely 50% merlotból, 34% syrahból és 16% kékfrankosból áll össze. A reduktív tételt a palackozás előtt házasították.
 
Pirosbogyós gyümölcsök, eper és málna, illatban és ízben is sok ásványt érezni, kis só, grapefruit. Élénk sav (7,3 g/l), alacsony alkohol (12%), olyan kis maradékcukor (0,5 g/l) hogy nem is érezni. Sem illatban, sem ízben nem harsány, leginkább az ásványosság vezeti, mellette érezni a gyümölcsöket. - írja a Borravaló.hu. A teljes leírást itt találod meg.

A Mc'Donald's mindenkire gondol

Május 14. 09:18
Tizenegy hazai éttermében vezeti be a gluténmentes sajtburgert és a laktózmentes finomságokat a Mc'Donald's. Az új ételeket, italokat május 14-től vezetik be a kijelölt üzletekben.
 
„Bár éttermeinkben naponta több ezer vendéget szolgálunk ki, minden vendégünk egyformán fontos a számunkra, ezért az egyéni igényeikre is igyekszünk odafigyelni.” mondta el Horváth Ágnes, a McDonald’s Magyarország ügyvezető igazgatója az Élelmiszeronline.hu-nak. „Az utóbbi évben sok megkeresést kaptunk gluténérzékeny vendégeinktől, akik szeretik, és szívesen fogyasztják a termékeinket, de eddig csak a választékunknak egy szűkebb körét, salátákat, sült burgonyát tudtak fogyasztani. Elérkezettnek láttuk az időt, hogy kifejezetten az ő igényeikre fejlesszünk egy szendvicset, hogy ezzel a számukra is teljessé tudjuk tenni a McDonald’s élményt.”

Ezeket ne edd, ha fontos az egészséged

Május 13. 20:33
Egyre többen étkeznek egészségtudatos módon, ám nagy a csábítás a káros ételek, italok megvásárlására a szupermarketekben és az üzletekben. A Femcafe.hu összegyűjtött 10 olyan élelmiszert, amelyek hosszú távon ártalmasak az emberi szervezetre.
 
  1. Szénsavas üdítők
  2. Filteres tea
  3. Gumicukor
  4. Szeletelt, zacskós fehér kenyér
  5. Pattogatott kukorica
  6. Chips
  7. Virsli
  8. Halrudacska
  9. Gyümölcsital
  10. Felvágottak
A teljes cikket a Femcafe.hu oldalán olvashatod el.

Így maradj edzésben egy pohár bor mellett

Május 13. 18:06
Az olaszok gasztronómiával foglalkozó magazinja, a Gamberro Rosso a következő erősítési gyakorlatot tanácsolja, amely egy pohár bor „felett” is elvégezhető. :)

Qualche esercizio per rimanere in forma ;) #winelover

Posted by Gambero Rosso on 2015. május 13.

A gyorséttermi ételek megölhetik az elhízás ellen óvó baktériumokat

Május 13. 16:00
A gyorséttermi ételeken alapuló egyhangú táplálkozás megöli az elhízás, a szívbetegségek, a cukorbaj és a rák ellen óvó bélbaktériumokat - derült ki egy kutatásból, mely összefüggést fedezett fel a jótékony baktériumok, az étrend és az általános egészségi állapot között.
 
Az emberi bélrendszer mintegy 3500 különböző mikrobafajt tartalmaz, ezek együttes súlya nagyjából 1,3 kilogramm. A kutatók úgy vélik, az egyhangú, kevés, erősen feldolgozott fogáson alapuló táplálkozás miatt elpusztulhat a gyomorbaktériumok több mint egyharmada - idézte a The Daily Telegraph Tim Spector, a londoni King’s College epidemiológus professzora napokban megjelenő könyvét, a The Diet Mytht (A diétamítosz).
 
A felfedezés megmagyarázhatja, miért híznak egyesek, míg mások nem, pedig nagyjából azonos mennyiségű zsírt, cukrot, fehérjét és szénhidrátot fogyasztanak.
 
A kutatás vezetőjének egyetemista fia, Tom tíz napig csak a McDonald's hamburgereit, sült burgonyáját, csirkefalatjait ette és kólát ivott hozzá. A teszt előtt mintegy 3500 bélbaktériuma volt, közülük az úgynevezett Firmicutes törzs dominált.
 
A gyorsétrenddel gyorsan elvesztett 1300 baktériumfajt, ekkor már a Bacteriodetes törzs dominálta a baktériumflórát. Arra következtettek, hogy az egyhangú, egészségtelen ételek végeztek velük.
 
Spector kutatási eredményei arra világítanak rá, hogy az elhízás összetett probléma, nem írható egyszerűen a túl sok evés számlájára.
A bélflóra fontos szerepet játszik a káros mikrobák távol tartásában és az anyagcsere szabályozásában: emésztő enzimeket, A- és K-vitamint termelnek, ezek fontos ásványok - többek között kalcium és vas - felszívódását segítik elő.
 
A baktériumok kiegyensúlyozatlan összetételét összefüggésbe hozták a bélgyulladás fokozott kockázatával, más kutatás szerint az autizmus kapcsolatos lehet a bélbaktériumok kisebb aktivitásával.
 
"Valószínűleg a bélbaktériumok összetételének változása okolható az elhízásos esetek többségéért és az általa okozott cukorbetegségért, rákért és szívbetegségért" - mutatott rá Spector. Hozzátette, hogy az egészséges étrend szempontjából a zsírok és a cukor kerülése kevésbé fontos, mint az, hogy a lehető legváltozatosabb és leginkább természetes ételeket fogyassza az ember.
 
Elmondta, hogy 15 ezer éve mintegy százötvenféle alapanyagot evett az ember rendszeresen, ma azonban a többség kevesebb mint húszfélét fogyaszt, amelyek közül sok - vagy akár az összes - erősen feldolgozott fogás, ezek legtöbbször csak négy nyersanyagra épülnek: kukoricára, szójára, búzára vagy húsra.

(MTI)