Fröccs

„Tudok én még elismerően csettinteni olaszrizlinget kortyolgatva”

Október 16. 16:10
Az Olaszrizling Október margójára írta Furmintfan a Borrajongo.hu oldalára a bejegyzését. A „forró, és ennek következtében lustább borokat adó 2011-es és 2012-es évjárat” lelombozta az író fajta iránti érdeklődését, de a hűvösebb 2013-as tételek izgalmasnak biznyultak.
 
Három badacsonyi olaszrizlinget emelt ki, ezek közül a legjobb pontszámot a 2013-as Bakó Ambrus A Gróftól tétele kapta. 
 
45 éves ültetvény. Némi idő ennek a bornak is kellett, hogy kibontakozzon a pohárban: nyári alma, édes gyümölcsök, enyhe süteményesség és fehér virágok. Nagyon bájos, kedves, arányos bor: selymes textúrájú korty, finom savak, mindenből pont annyi, amennyi kell. Ízben közepesnél se nem intenzívebb, se nem tömörebb, de mindez szerintem tökéletesen rímel a szerkezet finomságaira, szépen adagolt a hordó és a bor közben összetettségnek sincs híján. Nyári alma, őszibarack, édes citrusok, szép fűszeresség fedezhető fel ízében. Elegáns és arányos.

Szepsy István így értéklete a 2015-ös évjáratot

Október 16. 13:46
A mádi Szepsy István már túl vannak a szárazboros szüreten, és hamarosan kezdődik az aszú betakarítása is. A Mandiner.hu a Tokaji borvidék híres borászát kérdezte az idei évjáratról:

„2015 kiváló napfénytartalmú és hőösszegű év volt, a csapadék szeptember végéig alig érte el az átlagos felét. Kevesebb gond volt a gyomokkal (zömében kapálunk), a növényvédelemmel, öt permetezés elég volt.(...) Szeptember legelején a nagyon száraz területeken kezdtük a szüretet.(...) Október 8-a volt az utolsó szárazboros szüreti nap.
 
A szeptember második felétől szüretelt száraz borok potenciális alkoholtartalma 13,6 - 14,5 százalék között ingadozik, savtartalmuk 5,8 - 8,1 g/l közötti. Illatosak, aromások, az erjedés utolsó fázisába értek. Ez az év az első, hogy minden száraz bor kisfürtű furmintból készült. Egységes fajélesztős beoltást kaptak, kevés élesztőtápanyagot, a tartályos erjesztésűek 18 Celsius fokig melegedtek csak.
 
Az aszúszüretet körülbelül 10 nap múlva kezdhetjük.(...) Csak november végén derülhet ki, hogy mennyi és milyen édes borok születhetnek.”

Egér került a spenótlevelek közé a szendvicsben

Október 16. 10:33
A gyanútlan vásárló kért egy szendvicset az amerikai Subwayben, majd plusz feltétnek egy egeret is kapott a spenótlevelek között. Az eset az Egyesült Államokban Lincoln Cityben történt, egyelőre nagytakarítást tartanak az étteremben és folyik az ügy kivizsgálása – írja az Origo.hu.

A szerencsétlenül járt ember Matt Jones volt, aki a szendvicsről fotót is készített és a következő szöveggel tette fel a Facebookra: „Nézd ezt az egeret a spenót között a Subway szendvicsemben! Még jó, hogy nem haraptam bele! Hihetetlen! A boltvezető teljesen ledöbbent.”

Gordon Ramsay ráment a Mád Furmintra!

Október 16. 08:54
Gordon Ramsay ráment a Mád Furmintra!
 
„Hazavitte... Kell ennél több?” – ezt írta Kovács Károly, a Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet társtulajdonosa a fenti kép alá a Facebookon.

Az irodalom és gasztronómia kapcsolatát vizsgálják a PIM-ben

Október 16. 07:08
Az irodalom és gasztronómia kapcsolatát vizsgálja a Petőfi Irodalom Múzeum (PIM) által szervezett nyolcadik Budapest Transzfer Nemzetközi Irodalmi és Társművészeti Fesztivál, amelyet október 15. és 18. között tartanak a fővárosban.
 
A minden évben egy aktuális témát, művészeti ágat vagy tudományterületet körüljáró rendezvénysorozatra idén a gasztronómia iránt szenvedélyesen érdeklődő, a gasztronómiát írásaikba témaként választó vagy tudósként a témával foglalkozó magyar és külföldi szerzőket hívnak meg. 
 
Október 15-én a fesztivál megnyitóját követően beszélgetést lehet meghallgatni a gasztroirodalomról, valamint a látogatók egy rendhagyó árverésen licitálhatnak magyar írók kézzel írt receptjeire Karafiáth Orsolya vezetésével. A fesztivál keretében minden nap levetítenek egy-egy filmet is, csütörtökön a Gulyáságyú dokumentumfilm lesz műsoron, de lehetőség lesz részt venni a Könyvbárba szervezett nyitóvacsorán is.
 
Pénteken többek között a gasztroszemiotikáról és gasztrofilozófiáról fog beszélgetni Benyovszky Krisztián kritikus és Forgács Attila gasztropszichológus Bedecs Lászlóval, majd elkészül az Aegon-díjas Péterfy Gergely marhapörköltje is. Ezt követően az irodalmi szakácskönyvekről, valamint a közép-európai konyháról szóló, kóstolóval egybekötött beszélgetéseket lehet meghallgatni. A Toldi moziban levetítik a francia Gemma Bovery című filmet, majd egy Péterfy Gergely által vezetett budai kocsmatúra is indul az este folyamán.
 
Október 17-én, szombaton kétórás séta keretében lehet megismerkedni Budapest legendás írói törzshelyeivel és kocsmáival, a Mesemúzeumban pedig a Kompánia Színházi Társulat Lackfi János megzenésített "etető-verseit" adja elő kisgyermekek számára. A Hadik Kávéházban a kávéházak történetéről, kultúrájáról hallgatható meg egy beszélgetés, majd egyéb programok mellett a vasfüggöny mögötti cseh italkultúráról is többet tudhatnak meg az érdeklődők Chech-in bárban, végül a napot Csákányi Eszter felolvasószínháza zárja a PIM-ben.
 
A fesztivál zárónapján városi kincskeresőjáték, a Mesemúzeumban pedig a Cellux Csoport irodalmi gyerekkonyha foglalkozása várja az érdeklődőket. A Hadik Kávéházban Dragomán György és Szabó T. Anna beszélgetős ebédjén lehet részt venni, míg a Klauzál téren Grecsó Krisztián, Háy János és Kollár-Klemencz László olvasnak fel a Heti betevő ételosztásán sorban állóknak. 
 
A Toldi moziban megtekinthető lesz a Világevők című film, amellyel kapcsolatban egy beszélgetést is meg lehet hallgatni magyar és külföldi gasztroszakértőkkel. Az idei Budapest Transzfert a Kisüzembe szervezett filmkoncert zárja vasárnap este 21 órától.
(MTI)

Nem mostak kezet a szakácsok a legnépszerűbb pho levesezőben

Október 15. 19:38
Szeptember elején záratta be a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Hai Nam Pho Bistrót, a helyszínen talált szabálytalanságok miatt - írja az Index.
 
Elég szomorú történet a Hai Nam Pho Bistróé, amely a város egyik legnépszerűbb vietnámi étterme volt, ám szeptemberben be kellett zárniuk. A hely azóta sem nyitott ki. A Nébih most arról tájékoztatta az Indexet, hogy az étteremben nem nyomon követhető, jelöletlen alapanyagokat használtak, teljesen hiányoztak az egészségügyi vizsgálatok, megszegték a személyes higiéniás szabályokat és egyáltalán nem volt bevezetve a HACCP-rendszer. 
 
A hivatal szerint az étteremhez köthető megbetegedések miatt a betegek környezetében a Népegészségügyi Főosztály munkatársai eddig összesen 200 embert oltottak be, köztük egy általános iskolai osztályban 19 diákot és egy óvodában 34 gyereket.

Felújították a Terézia-kápolnát Tokaj-Hegyalján

Október 15. 17:16
Felújították a Terézia-kápolnát Tokaj-Hegyalján
A Terézia-kápolna, felújítás közben
 
Egy turisztikai fejlesztés során, az Észak-Magyarországi Operatív Program keretében felújították az 1750-ben épült, tarcali Terézia-kápolnát.
 
A hat turisztikai attrakciót felölelő, 2015 nyarán és őszén zajló beruházás legfontosabb elemének a műemléki védettség alatt álló Terézia-kápolna tekinthető, amelyet 1749-50-ben gróf Grassalkovich Antal építtetett Drese Gottfried mesterrel hálából adományaiért uralkodójának, Mária Teréziának. A kápolnát Szent Teréz tiszteletére szentelték fel, ugyanis a hagyományos tarcali szüretkezdő napon, október 15-én, Teréz napján tartanak búcsújárást a katolikus hívők - tájékoztatott a beruházást elvégző Gróf Degenfeld Szőlőbirtok.
 
Mint közleményükben emlékeztetnek, a második világháború után a kápolnát hamar kifosztották. Utoljára az 1980-as évek végén újították fel kívülről, így az új évezred elejére romos állapotba került. A rekonstrukcióval új fejezet nyílt az épület történetében, az ősszel befejeződő munkákat követően ugyanis értékes célpontjává válhat a helyi borturizmusnak. A Terézia-kápolna a szőlőbirtok kiemelt termőterületére, a Terézia-dűlőre biztosít rálátást, amely többek között a pincészet dűlőszelektált hárslevelű borának alapanyagát adja.
 
A 265 éves kápolnát kiépített tanösvény és kőzetbemutató támfal köti össze a borászatnak és a négycsillagos kastélyszállónak otthont nyújtó birtokközponttal, a birtokon pincemúzeum és bortrezor létesült, az aktív kikapcsolódás kedvelői számára pedig pétanque pályát és erdei tornaparkot alakítottak ki az Észak-Magyarországi Operatív Program 102 millió forintos támogatásával.
(MTI)

Tragikusan kevés pálinkát főztünk idén

Október 15. 15:51
A tavalyi ötödét sem éri el a 2015-ben országosan előállított pálinka mennyisége. A forgalom visszaesése még nem viseli meg a hazai szeszfőzdéket, erre abból következtet a Magyar Idők, hogy október elején az előző évhez képest két tucattal több főző működött. 
 
A drasztikus visszaesés leginkább arra vezethető vissza, hogy az év elején - uniós nyomásra - megszűnt a bérfőzés adómentessége - írta a Magyar Idők október 15-én.
 
Míg 2014-ben csupán a főzdés hétszáz forint körüli munkadíját kellett lerónia az ügyfeleknek, az idén ehhez - szeszadó címén - nagyjából nyolcszáz forintos újabb kiadás társul, így egy liter pálinka kifőzése nagyjából 1500 forintba kerülhet - mondta a lapnak egy beregi főzdetulajdonos, hozzátéve: emiatt alaposan megfontolják a helyiek, vigyenek-e cefrét a főzdébe.
 
Folyamatosan emelkedik ugyanakkor a bejelentett házi készülékek száma is: az adóhivatal - önkormányzati adatokat tartalmazó - kimutatása szerint október elején több mint 11 ezer főzőberendezést tartottak nyilván az országban. Az év eleje óta be kell jelenteni, ha valaki pálinkafőzőt vásárol, és a berendezés használójának évi ezer forintot kell befizetnie - emlékeztet a lap.

Szeretik a borászok 2015-öt

Október 15. 13:34
A nyári hőhullámok ellenére jó évet könyvelhetnek el az idén a borászok, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke szerint kifejezetten emlékezetes évjárat lesz a 2015-ös - írta a Világgazdaság csütörtökön.
 
Tornai Tamás a lapnak elmondta: a hőség ugyan néhol megbarnította a bogyókat, de ez számottevő kárt nem okozott a szőlőültetvényekben. Az idei évjárat várhatóan jónak számít majd, a leszüretelt szőlő mennyisége is több lesz a vártnál, a szokásosnál mintegy 10 százalékkal magasabb a termésátlag. A tavalyi, viszonylag kevés szőlőt produkáló évvel összehasonlítva még nagyobb az idei ugrás, hiszen körülbelül egyötöddel több szőlőből készülhet bor, mint 2014-ben.
 
A HNT elnöke úgy véli, bár az elmúlt években a minőségi bor kínálata nagyobb ütemben nőtt, mint a kereslet, jó üzletpolitikával el lehet adni a mostani bőséges termésből készült bort is. Kiemelte: a borexport értéke az idén mintegy 20 százalékkal lesz magasabb a tavalyinál, ráadásul úgy, hogy közben az export átlagárak szintje is emelkedett. 
 
Megjegyezte, hogy a belföldi kereslet is átalakulóban van. Nőtt az oltalom alatt álló eredetmegjelölésű, minőségi borok fogyasztása, míg a földrajzi jelölés nélküli borok forgalma csökkent, és az importé is visszaesett.
(MTI)