2017 egy borvidéken már biztosan a 21. század évjárata
Október 09. 15:22
Mennyiségben jó közepes, minőségben kiemelkedő idáig az idei év – derül ki a badacsonyi Varga Pincészet most kiadott "2017 az évszázad évjárata" tárgyú közleményében. E szerint a csapadék mennyisége és eloszlása a szőlő számára ideális volt, ennek következtében a megszokottnál illatosabb, ízesebb termés született.
„Fantasztikusak lesznek az idei borok! Idén mindent megkapott a szőlő, amit szeret és mindent akkor kapott, amikor az szükséges volt. Néhány órás eső után mindig kisütött a nap, és a zivataros időre jellemző erős széllel együtt fölszárította az ültetvényeket, így a gombás fertőzések is kevesebb gondot okoztak” – összegzi az idei évet Varga Péter, a Varga Pincészet egyik tulajdonosa, vezetője.
A Varga Pincészet az idei évben mintegy 21 millió kiló szőlőt dolgoz fel, amelyből 1,8 millió kg származik saját ültetvényeikről – ebből készülnek a kiváló minőségű, díjnyertes boraik –, a többit hosszú távú együttműködés keretében vásárolják fel dunántúli és észak-magyarországi borvidékekről. A rozéborok tartós népszerűsége miatt a pincészetnél folyamatosan nő a kékszőlő aránya, idén is meghaladja az 50 százalékot.
A nagy szüretnek már vége, viszont még a tőkén vannak azok a szőlők – a legjobb dűlők olaszrizlingjei, hárslevelűi, kéknyelűi vagy cabernet-i –, amelyekből a Varga Pincészet a prémium kategóriás borait fogja készíteni.
„Fantasztikusak lesznek az idei borok! Idén mindent megkapott a szőlő, amit szeret és mindent akkor kapott, amikor az szükséges volt. Néhány órás eső után mindig kisütött a nap, és a zivataros időre jellemző erős széllel együtt fölszárította az ültetvényeket, így a gombás fertőzések is kevesebb gondot okoztak” – összegzi az idei évet Varga Péter, a Varga Pincészet egyik tulajdonosa, vezetője.
A Varga Pincészet az idei évben mintegy 21 millió kiló szőlőt dolgoz fel, amelyből 1,8 millió kg származik saját ültetvényeikről – ebből készülnek a kiváló minőségű, díjnyertes boraik –, a többit hosszú távú együttműködés keretében vásárolják fel dunántúli és észak-magyarországi borvidékekről. A rozéborok tartós népszerűsége miatt a pincészetnél folyamatosan nő a kékszőlő aránya, idén is meghaladja az 50 százalékot.
A nagy szüretnek már vége, viszont még a tőkén vannak azok a szőlők – a legjobb dűlők olaszrizlingjei, hárslevelűi, kéknyelűi vagy cabernet-i –, amelyekből a Varga Pincészet a prémium kategóriás borait fogja készíteni.