Sokkal több lehetőség rejlik az ukrán-magyar gazdasági kapcsolatokban, de biztató, hogy számos új közös agrár-, energiapiaci és infrastruktúraprojekt körvonalazódik - nyilatkozta a Világgazdaságnak adott interjúban Liubov Nepop, Ukrajna magyarországi nagykövete.
Nepop a lapnak elmondta: Ukrajna jelenleg területe 7 százalékához nem fér hozzá, GDP-jének 20 százaléka esett ki a keleti részen folyó harcok és a Krím ideiglenes megszállása miatt. Ennek ellenére várhatóan 1 százalékkal mégis nő idén az ország GDP-je, jövőre további 3 százalékot terveznek és 3 százalék alatt tartanák a költségvetési hiányt is.
Magyarország szomszédként, uniós és NATO-tagországként is fontos Ukrajna számára. Jelenleg a mezőgazdaság ígér új lehetőségeket, Ukrajnában érdeklődnek az új borászati technológiák iránt is - tette hozzá.
Viseu portugál bortermelő várossal készít elő együttműködést a szekszárdi önkormányzat, a portugál nagykövetség kereskedelmi vezetője szerint ez újabb piacokat hozhat a magyar bornak.
Az együttműködési lehetőségekről szerdán tartott megbeszélést Szekszárdon Ács Rezső, Szekszárd polgármestere és Maria José Morais Pires, Portugália budapesti nagykövete.
A találkozót követő sajtótájékoztatón Joaquim Pimpao, a nagykövetség kereskedelmi hivatalának vezetője elmondta: Portugália 2015-ben nemzetközi kereskedelmi láncok révén közel 200 ezer euró értékben exportált bort Magyarországra, a Portugáliába irányuló magyar borexport - főleg tokaji borok kivitele - ennek töredéke.
Hangsúlyozta: Szekszárd és Viseu együttműködése nem elsősorban a két bortermelő ország közötti kereskedelem volumenét növelheti, hanem elősegítené további piacokon a megjelenést. Portugáliának jelentős kapcsolatai vannak világszerte, a két ország egymáson keresztül nagyobb piacokat is elérhet - mondta.
Tájékoztatása szerint Portugália 2015-ben 6,2 millió hektoliter bort állított elő.
Ifjabb Dúzsi Tamás, a Portugál-Magyar Kereskedelmi Kamara tagja elmondta: Portugáliában nagy érdeklődés van magyar borászati eszközök, például hordók iránt, amelyek kivitele nőhet a jövőben. Az együttműködés keretében gyakornoki csereprogramok is segíthetik a borászok szakmai fejlődését - fűzte hozzá.
A 45 ezer lakosú Viseu a Portugália középső részén fekvő, 20 ezer hektáros Dao borvidék központja. Kiemelkedő bora a Portugália egyik legjobbjának tartott Touriga Nacional nevű vörösbor.
Ma még északkeleten egész nap borongós maradhat az idő többszöri csapadékkal. Az ország túlnyomó részén azonban délelőtt kisüt a nap, és délután kezdődik csak újabb felhősödés. Délután 9-13 fok lesz, erős hidegfronti hatás várható.
Csütörtökön borult lesz az ég, csak délutántól észak felől szakadozhat fel a felhőzet. Sokfelé valószínű kiadós mennyiségű (havas)eső, mindössze 6 és 13 fok között lesz a legmagasabb hőmérséklet.
Péntek reggelre párássá válik a levegő, több helyen képződhet köd. Napközben változóan felhős időre van kilátás, de már csak elszórtan alakul ki újabb gyenge csapadék és nagyjából 11 fok lesz.
Szombaton végre többórás napsütés ígérkezik, zápor csupán elvétve fordul elő. 10 és 15 fok közé erősödik a nappali felmelegedés, szóval érdemes lesz kihasználni, pláne, mert vasárnap újra erősen megnövekszik a felhőzet.
Louise Delage két hónapja jelent meg az Instagramon, ahol rendre olyan képeket posztolt magáról, ahol valamilyen alkoholos italt fogyaszott. A netezőknek bejött a csinos nő/alkohol kombó, és Louise képei és videói több száz ezres nézettséget, több mint 44 000 követőt és 50 000 lájkot értek el.
Mára aznoban kiderült, hogy Louise valójában egy fizetett modell, akit a BETC nevű francia ügynökség talált ki, a „Like My Addiction” (lájkold a függőségemet) kampány részeként, amelyben a fiatalok körében elterjedt alkoholizmusra akarták felhívni a figyelmet.
Magyar gulyásból és töltött káposztából is repetáztak a legnevesebb spanyol sztárséfek a Gastronomika kongresszus első szakmai napján, hétfőn San Sebastianban, ahol ebben az évben Magyarország a díszvendég Törökország mellett.
Az eseményre érkezőket már a főbejáratánál a magyar delegáció által készített ételek fogadják: az utcán felállított látványkonyhában gulyáslevest, töltött káposztát és somlói galuskát kínálnak.
Négy nap alatt 1400 adag gulyásleves, ugyanennyi töltött káposzta és 600 adag somlói galuska - sorolta a pult mögött álló Pataky Péter séf, aki így a vendégek reakcióit is azonnal látja, és mint mondta, elégedett is velük.
A kongresszus még csak az elején tart, de már vannak visszatérő vendégek is - mondta, és büszkén mesélte, hogy hétfőn tőlük vittek ebédet a VIP-szektorba, majd amikor visszajöttek repetáért, kiderült, hogy három világhírű, egyenként 3 Michelin-csillagot birtokló spanyol séf, Martin Berasategui, Juan Mari Arzak és Pedro Subijana kért még a magyar csapat főztjéből.
A street food konyha mellett Magyarország egy standdal is jelen van, ahol további magyar ízekkel ismerkedhet a szakmai közönség.
Véreshurkafagylalt, libamáj, mangalica - sorolta a kínálatot Horváth Gábor, a mádi Gusto séfje, azt is hangsúlyozva, hogy az ételek összeállításánál külön szempont volt, hogy világszínvonalat képviselő magyar alapanyagokat használjanak, és így a szélesebb szakmai közönség is megismerhesse azokat.
Horváth Gábor szerint az egyértelmű volt, hogy erre az eseményre valami olyannal kell érkezni, ami már otthon is bevált.
Meglepő a forma, de egyben szórakoztató is - mondta lelkesen a magyar standnál az egyik spanyol kóstoló, aki épp a tölcsérben kínált véreshurkafagylaltot ízlelgette. Ő is, ahogy a legtöbb itt megforduló érdeklődő, először találkozott magyar ízekkel, és állította, hogy visszatérő vendég lesz a következő napokban is.
Az ételeket borokkal is kiegészítették a magyar standon, a kínálatot a balatoni, a tokaji, a villányi és az egri borvidék legjobbjaiból állították össze.
Másfél évtizedes mélypontra süllyedt a látogatók száma a hétfőn véget ért müncheni Oktoberfesten.
A világ legnagyobb népünnepélyeként számon tartott sörfesztiválra a szervezők közleménye szerint 5,6 millióan látogattak el, ami 300 ezres csökkenés tavalyhoz képest, és a legalacsonyabb érték 2001 óta, amikor a szeptember 11-i amerikai terrortámadások hatására a látogatók száma 5,5 millióra zuhant az egy évvel korábbi 6,9 millióról.
A fogyasztás és a sörsátrakat üzemeltető vállalkozók bevétele az első becslések alapján 10-20 százalék körüli mértékben csökkenhetett, pedig a sört minden korábbinál drágábban - literes korsónként átlagosan 10,45 euróért (3200 forintért) - adták. A visszaesésben szerepe lehetett a fesztivál első napjait jellemző hideg, esős időjárásnak, valamint a júliusban történt müncheni ámokfutás és a két bajorországi - würzburgi és ansbachi - iszalmista merénylet miatt felerősödött aggodalomnak, és annak is, hogy a hagyományos helyszínen, a Terézia-réten (Theresienwiese) a szervezőknek az első héten ismét osztozniuk kellett a bajor központi mezőgazdasági fesztivállal (Bayerisches Zentral-Landwirtschaftsfest - ZLF), amelyet kétévente rendeznek meg.
A vasárnap kezdődött Gastronomika nevű gasztronómiai konferencián Magyarország a díszvendég.
Az idén Európa egyik kulturális fővárosának számító San Sebastián kongresszusi palotájában öt kontinens legjobb, összesen mintegy 70 Michelin-csillagot birtokló séfjei, éttermei lesznek jelen a csúcsgasztronómiai eseményen, ahol három nap alatt több mint 200 előadáson mutatják be szakmai fogásaikat, újításaikat, módszereiket. A 18 éve indult Gastronomika már a világ legnevesebb séfjeinek találkozóhelyévé vált.
A magyar díszvendégség előzményeként két spanyol gasztronómiai szakértő, Roser Torras, a Gastronomika elnöke és Xavier Agullo szakújságíró ismerkedett februárban a magyar konyhaművészettel a Magyar Konyha című szaklap meghívására.
A két spanyol szakember itteni kóstolási tapasztalatai alapján hívtak meg a szervezők négy magyar séfet: Széll Tamás, a Bocuse d'Or Europe szakácsverseny legutóbbi győztese és társa, Szulló Szabina A gulyás evolúciója címen tart előadást a kongresszus kétezer hallgatója előtt; Palágyi Eszter, a Costes séfje Magyar konyha kompromisszumok nélkül címen ad elő, Bíró Lajos, a Bock Bistro séfje expozéjának címe pedig A magyar konyha régen és ma lesz.
Bemutatkozhat a magyar cukrászművészet is: Mihályi László, a Váci Desszert Szalon cukrásza a Dobos-tortát, Hamvas Zoltán, a Gerbeaud Gasztronómia Kft. társtulajdonosa pedig a Gerbeaud kávékultúráját ismerteti meg a hallgatókkal a színpadon.
A magyar csapat a kongresszus keretein túl úgynevezett látványfőzéseket és utcai kóstoltatásokat is tart, hogy minél többen megismerhessék a magyar ízeket, jellegzetes ételeket és felfedezhessék maguknak a magyar konyhát, valamint a magyar borokat. A San Sebastiánban élők így megkóstolhatják például a gulyást, a töltött paprikát, a töltött káposztát és a somlói galuskát.
A program az adott díszvendég ország vagy város konyhájáról, gasztronómiai hagyományairól szól. A díszvendégek között eddig olyanok országok és városok szerepeltek, mint Franciaország, az Egyesült Államok, Japán és London, a dél-amerikai országokat Peru, Chile és Brazília együtt képviselték, tavaly pedig Szingapúr és Hongkong mutatkozott be a nemzetközi találkozón.
San Sebastián világhírű rendkívüli gasztronómiájáról, jó minőségű alapanyagairól. A mintegy 190 ezres városban és környékén 9 Michelin-csillagos étterem működik, amelyek közül három elnyerte a legmagasabb, három csillagos minősítést.
Remekül szerepelt Domonkos Dániel cukrász a Szalonikiban megrendezett World Association of Chefs' Societies (WACS) Global Chef Challenge versenyén.
Domonkos Dávid és segítője, Kiss Dániel bejutott a cukrászverseny tízes döntőjébe, és ott hatodik helyen zárt. A kiváló eredményt egy tányérdesszertel és egy tortával sikerült kiérdemelniük.
Ugyanezen a versenyen a szakácsok között Elek Richárd (Hack Barnabás segítségével) a 11. helyen végzett a húszas mezőnyben.