Vegán pezsgők Champagne-ból
December 07. 06:23
A pezsgő- és borkészítés során is megengedett a derítőanyagok használata, amelyek például kazeint (tejfehérje), zselatint vagy tojásfehérjét (albumint) is tartalmaznak. Ezeknek a szereknek az alaklmazása megakadályozza, hogy vegánok is igyanak az italokból. De a Champagne-i Duval-Leroy ház már az alappezsgőjét is úgy készíti, hogy azt vegánok is fogyaszthassák.
A pincészetnél azt mondták, hogy ezt úgy sikerült elérni, hogy három hónappal hosszabb ideig érlelték a pezsgőt, hogy természetes módon mehessen végbe a tisztulás. Ez azt is jelenti, hogy nincs szükség derítőanyagokra - írja a Metropol.hu.
A hosszabb érlelésből több előnyt is tudnak kovácsolni. Ezzel a megoldással, tapasztalatuk szerint a hab (gyöngyözés) finomabb és tartósabb lesz, úgy, hogy közben a pezsgő megőrzi természetes gazdagságát.
A Veuve Clicquot is készít olyan pezsgőt, amelynek derítéséhez nem használnak állati fehérjét, hanem ásványi eredetű derítőket, például bentonitot.