Vigyázni kell, ha libamájat vásárolunk
Január 19. 11:46
Sajnos sok esetben elősfordul, hogy libamáj helyett kacsamájat vesznek a gyanútlan vásárlók. A címke nem garancia, de odafigyeléssel meg tudja állapítani a fogyasztó, hogy mi került a bevásárlókosarába.
A libamáj nagy nemzeti érték, és nagyon fontos magyar exportcikk is. A hazánkban évente előállított mintegy kétezer tonna libamáj 70-80 százalékát külföldön értékesítik. A rendkívül értékes árut egyre több helyen hamisítják, ma már gyakran találkozni azzal, hogy kacsamájat forgalmaznak libamájként - írja az MNO.hu.
Hogyan különböztethetjük meg?
A libamáj rendszerint nagyobb, tömöttebb, világosabb, méretbeli eltérés sem jellemzi, egy pár kacsamájnál viszont gyakran előfordul, hogy az egyik fele, rendszerint a jobb oldala rövidebb, ezenkívül pedig általában sárgább, laposabb – mondta a Magyar Nemzet érdeklődésére a Vezér-Hús Baromfi Kft. ügyvezetője.
Ha kacsamájat hoznak forgalomba libamájként, érzékszervi vizsgálatokkal a hatósági szakemberek sem tudják egyértelműen azonosítani a terméket, ezért alkalmaznak fajazonossági DNS-vizsgálatot - mondta el a Nébih az MNO.hu megkeresésére.
A teljes cikket az MNO.hu oldalán tudod elolvasni!