Május 12-én elstartolt a Gourmet Fesztivál a Millenárison, ahol négy napig fogja kényeztetni a vendégeket a hazai gasztronómia krémje. Eső ide vagy oda, ezt az eseményt kár lenne kihagynod, hiszen az ételek zseniálisak és a borászatok is sok újdonsággal várnak.
A fesztiválra szóló jegy tartalmaz egy borospoharat, ezt rögtön a bejárattól balra meg is kapod egy Jamie magazinnal együtt. Ezen kívül ne felejtsed el beváltani a többi kuponodat sem, amelyek fejében kapsz egy pohár Garamvári Classic Brut a Winelovers standjánál, valamint Fuxli és BalatonBor is jár.
A fesztivál idei témája a hal- és vadételek, de persze esélytelen, hogy bárki betartson bármiféle kóstolási sorrendet a fogásoknál. Őszintén szólva nekünk sem sikerült. Kapásból a bejárattól jobbra található A Séf utcája – Buja disznó(k), ahol Bíró Lajos klasszikusait ízlelhetjük meg, illetve a Steamboo, Vörös Homár és a Fritú lángosozó is ide telepedett le. Így óvatosan a bejáratnál, sok van még hátra!
Tovább haladva az első balos udvarban megpihenhetünk némi pezsgő és bor társaságában. A Winelovers standnál négyféle, új Garamvári pezsgő közül válogathatsz, de pár lépésre megtalálod a Kreinbacher pincészetet, ahol az új chamapagne-okat sem érdemes kihagyni. A borászatok közül Török Csabi a 2Ha-ral, Gajdics Peti a Kristinus Borbirtokkal, Kertész Zoli saját pincészetével vannak jelen.
Akik mellett idén sem lehet elmenni egyenes vonalban, mert biztosan fennakadsz valahol, az a Kiosk, Bock Bisztó, Nobu, Tanti és a Rosenstein standjai. A szokásos helyen a sétány mellett vannak jobb kéz felől. Pazar a kínálat: Ceviche (Kiosk), Füstölt tokhal, sóskamajonéz, zöldspárga, fürjtojás (Bock) és a most 20 éves Rosensteinnél egy Flódniszivarra is „rágyújthatunk”.
KIOSK Budapest (@kioskbudapest) által közzétett fénykép,
Az út mellett balra a második ficakban a Budavári Gasztronómiai Negyed uralja a terepet. A vagányan feldíszített házakban egy premier előtti újdonságra is rábukkantunk, ugyanis a Jamie’s Italian Budapest egy crab arancinivel (rákos rizslabda) debütált a Gourmet-en. Mint megtudtuk május 20-án lesz a hely éleslövése, de asztalt már ér foglalni a híres szakács nevét viselő étteremben. Egy egyszerű, de annál finomabb étellel készült a Pierrot: haluszony karfiollal és misóval. De bejött nekünk az ÉS Bisztró tafelspitzszendvicse, valamint a csontvelő és tonhal duója is.
Jól látható helyen, a Millenáris végében sok ismerős arcra bukkantunk. Itt van még egy gócpontja a boros kiállítóknak: BalatonBor, Szent Tamás Pincészet, Pannonhalmi Apátsági Pincészet és a Spontán Borbár. Ráadásul itt található a SVÉT (Stílusos Vidéki Éttermiség) udvara is. Így ezek kombója gyakorlatilag egy fekete lyuk, ahol elvész az ember. Remek családi hangulat, helyi alapanyagokból készült ételek és a mosolygós vidéki arcok, akikkel egy évben lehet, hogy csak egyszer találkozol.
Nézzük a SVÉT menüt: A Baricska fácánhúslevese biztosan felmelegít, de reméljük a hétvégén már jobb idő lesz, mint a fesztivál első napján. Utána előételnek jöhet a Kistücsök szarvasborjú-kolbászmorzsája bodzaecetes salátával. Aki szereti a főzeléket, az ne hagyja ki az Ikonnál a tökből készült finomságot, amelyet szarvasfasírttal bolondítottak meg. Ha könnyebb ételre vágynál, akkor kérd az egri Macokban a pisztrángfilét. De az Anyukám Mondta klasszikusa nélkül senki nem mehet haza! Idén malacsült, burrata és pisztácia került a „tésztára”.
Néhány étterem készült desszerttel is, mint a már említett Rosenstein, vagy az Émile (Émile-torta), a Gusteau Kulináris Élményműhely (Szamóca, marcipán, rebarbara), a Pomo D’oro (Sette Veli), a Villa Medici (Csokoládéganache kardamomos meggyszorbet, mogyorószivacs). De érdemes a süteményekre specializálódott cukrászdákat is felkeresni. Kiállít a Desszert.Neked, a Naspolya Nassolda, a Gerbeaud és a Pataki Cukrászda is. Ez utóbbi helyen a tökmag fagyit erősen ajánljuk!
Még mindig lehetne sorolni a jobbnál jobb helyeket, így érdemes korán menned. Tippünk: legalább egy embert vigyél magaddal, hogy minél többet meg tudj kóstolni! Esőkabát, meleg pulcsi a táskába, gumicsizma fel és irány a 2016-os Gourmet Fesztivál! Nem fogod megbánni!