A klímaváltozással javulhat a magyar vörösborok minősége

Turizmus.com
2011. április 25., 12:46


A korábbinál kedvezőbb feltételeket teremthet a klímaváltozás a minőségi vörösborok készítéséhez Magyarországon a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint.
A klímaváltozással javulhat a magyar vörösborok minősége
 
Teszlák Péter erről egy, a napokban rendezett szőlőtermesztési szakmai napon beszélt a baranyai megyeszékhelyen.
Az átlaghőmérséklet emelkedése, az erősödő UV-sugárzás következtében a hazai kékszőlőkben sokkal több festékanyag halmozódik majd fel és jobb lesz a cukor-sav arány, ennek köszönhetően a fogyasztók tónusosabb, mélyebb színvilágú és harmonikusabb ízű, lágyabb vörösborokkal találkozhatnak a jövőben. Ugyanez nem igaz a fehérborokra. Folyamatos problémát jelenthet a termelőknek, hogy egyes fehérszőlőfajtákban felhalmozódhatnak a keseredést előidéző anyagok, negatívan befolyásolva a fehérbor élvezeti értékét.
 
Winelovers borok az olvasás mellé