Lezajlott a 2018-as Bocuse d’Or Magyarország szakácsverseny döntője, a győztes léphet Széll Tamás örökébe és képviselheti hazánkat a júniusi európai döntőn. Ott voltunk versenyen, betekintettünk a kulisszák mögé és felültünk a szurkolók közé is a tribünre.
A legutóbbi győztes Széll Tamás igen magasra rakta a lécet a hazai séfek számára, miután 2016-ban első magyarként
megnyerte a Bocuse d’Or európai döntőjét, majd 2017 elején a
negyedik hellyel és különdíjakkal tért haza a világdöntőről. Ennek ellenére a SIRHA szakkiállításon megrendezett 2018-as magyar Bocuse d’Or döntőn mindenki azt találgatta, ki lehet Széll Tamás utódja, ki képviseli júniusban Magyarországot az európai döntőn – majd a remények szerint 2019-ben Lyon-ban a világdöntőn. A
döntő 6 versenyzője közül az esélyesek között emlegették Veres Istvánt, a Babel Budapest chef-jét, akit éppen a versenyre való felkészülés alatt
látogattunk meg a konyhában.
Az 1987-ben létrehozott Bocuse d’Or hosszú ideje a legrangosabb szakácsversenynek számít az egész világon. Az ötletgazda, az idén januárban
91 évesen elhunyt gasztroforradalmár, Paul Bocuse ráadásul nem csak a legjobbat akarta létrehozni, de a leglátványosabbat is. A sporteseményekéhez hasonló látványos show-t képzelt el, jól belátható konyhákkal, nézőtérrel és szigorú szabályokkal, amik csak tovább növelik a feszültséget.
Nem akart lemaradni e tekintetben a budapesti döntő sem: tribün, hatalmas kivetítő, vendégek, zene és műsorvezetők várták a közönséget február 8-án 9 órától a Hungexpon. Aki részletes beszámolót szeretne olvasni a nap eseményeiről, olvassa el
egésznapos élő helyszíni riportunkat, az alábbiakban a legfontosabb történéseket foglaljuk össze.
- Az első versenyző reggel 9 órakor kezdett és második tálját, vagyis a hústálat 14:35-kor kellett tálalnia. A szabályoknak megfelelően minden csapatnak pontosan 5 óra 35 perc állt rendelkezésre összesen. A hústál kötelező alapanyagai a borjúszűz, a csülök és a velő. A vegetáriánus tányéron gorgonzola, risotto rizs és fürjtojás kap helyet mindenképpen. Szabvány egyentálaló is elő van írva, ezt a Magyar Bocuse d’Or Akadémia biztosítja minden csapatnak.
Fotó: Magyar Bocuse d'Or Akadémia facebook-oldala
- A csapatok 2 főből állnak, egy séfből és egy commis-ból (segítő).
- A versenyen kötelezően használandó alapanyagok nagy részéről már jóval verseny előtt értesülnek, kettőt azonban csak a versenyt megelőző napon sorsolnak ki. Idén Budapesten a metélőhagymát és a zöldborsót sorsolták ki.
Fotó: Magyar Bocuse d'Or Akadémia facebook-oldala
- A versenyben 100 pont a nemzetközi zsűri által kiosztható maximum. Ebből 60 pont az íz, 20 pont a prezentálás és 20 pont a konyhai zsűri (csapat munkája, tisztaság, rend - a verseny ideje alatt és a munka befejeztével szintén időre).
- A Babel Budapest tulajdonosa a helyszínen elmondta, hogy séfje, Veres István a felkészülése alatt mintegy 30-szor készítette el a versenymenüt. Pohner Ádámot munkahelyén, a balatonszemesi Kistücsökben hónapokra felmentették a munkavégzés alól, hogy egész nap a külön erre a célra létrehozott gyakorlókonyhában készülhessen.
- 13:30-kor vonult be a 24 tagú zsűri. Elnöke Enrico Crippa 3 Michelin-csillagos olasz séf. A bevonuláskor elmondta, minden boxban nagy felkészültséget és nyugalmat látott. Úgy véli nehéz lesz a zsűri dolga a magas színvonal miatt. A júniusi torinoi európai döntőről csak annyit árult el, hogy az egyik alapanyag a magyar döntőn is szerepel.
Fotó: Magyar Bocuse d'Or Akadémia facebook-oldala
- Az elnökségben helyet kapott Széll Tamás is, aki a bevonulónál elmondta, a legnagyobb élményt számára a Bocuse d’Or-on azért mégiscsak a főzés jelentette, ezzel együtt nem is gondolkodott idén az induláson, és azon sem, mit készítene az alapanyagokból.
- A nézőtéren valóban olyan volt a hangulat, mint egy sporteseményen. Minden versenyzőnek volt saját szurkolótábora, amelyik leginkább a diákjaiból, munkatársaiból állt. Voltak dudák, transzparensek, előre megkomponált koreográfiák.
- A kóstolók többségében rendben mentek, egyedül Elek Richárd csúszott meg 3 perccel. A szabályok szerint 4 percnél kevesebb késésért pontlevonás jár. 4 perc után a feszített ütemterv miatt hátrasorolják a kóstolósorban az ételt, ami gyakorlatilag a versenyből való kiesést jelenti, hiszen már 15 perccel később sem olyan az étel állaga, íze, ahogy azt megálmodták.
Fotó: Magyar Bocuse d'Or Akadémia facebook-oldala
- A kötelező alapanyagok mellett a versenyzők maguk is bővíthetik a tányérra kerülő elemek listáját. Sokan dolgoztak zellerrel, szarvasgombával, édesburgonyával. Az Erdélyből származó Veres István kürtöskaláccsa készült, Pohner Ádám pedig előre elkészített sablonnal, hogy a tálai tényleg teljesen egyformán kerüljenek a zsűritagok elé.
Fotó: Magyar Bocuse d'Or Akadémia facebook-oldala
- 15:25-kor érkezik a zsűrihez az utolsó tál, ezután visszavonulnak meghozni a döntést, aminek ismertetésére 17:00 órától kerül sor.
És akkor végül a legfontosabb, a különdíjasok és a helyezettek névsora:
- Legjobb konyhai munka: Pohner Ádám (Kistücsök)
- Legjobb csapatmunka: Volenter István (67 Étterem & Bistro) és Friderika Spekova
- Legjobb vegetáriánus ételsor: Veres István (Babel)
- Legjobb húsos ételsor: Volenter István (67 Étterem & Bistro)
- Legjobb commis: Friderika Spekova (Volenter István commis-ja)
- 3. helyezett: Veres István (Babel)
- 2. helyezett: Volenter István (67 Étterem & Bistro)
- 1. helyezett: Pohner Ádám (Kistücsök)
Fotó: nyugat.hu